ממשלת ארצות הברית לסגת ממעורבותה הפעילה בשיחות השלום בין רוסיה לאוקראינה, כך עולה מהצהרות רשמיות של משרד החוץ האמריקאי ביום חמישי האחרון. דוברת משרד החוץ, טמי ברוס, הבהירה בתדרוך לעיתונאים כי "ארצות הברית לא תשמש כמתווכת" בהמשך התהליך, ביטוי לתסכולו של הנשיא טראמפ מהיעדר התקדמות משמעותית בין קייב למוסקבה לסיום שפיכות הדמים.
"לא נטוס ברחבי העולם בכל פעם שמתעורר צורך לתווך בפגישות," אמרה ברוס, אך הדגישה כי ארה"ב עדיין מחויבת לסייע בהשגת הסכם. "כעת זה בין שני הצדדים, וזה הזמן שעליהם להציג ולפתח רעיונות קונקרטיים לגבי איך הסכסוך הזה יסתיים. זה יהיה תלוי בהם," הוסיפה.
פוטין וזלנסקי ימשיכו ללא ארה"ב
דבריה של ברוס מצטרפים להצהרות דומות מצד סגן הנשיא ג'יי.די ואנס ומזכיר המדינה מרקו רוביו, שציינו גם הם כי בסופו של דבר אוקראינה ורוסיה צריכות להגיע להסכם שלום בעצמן. "זה יהיה תלוי בהן להגיע להסכמה ולעצור את הסכסוך האכזרי הזה," אמר ואנס בראיון לתוכנית "דיווח מיוחד עם ברט באייר" ברשת פוקס ניוז.
לדברי ואנס, במצב הנוכחי של הסכסוך, "אין התקדמות לשום מקום" והוא "לא יסתיים בקרוב". הוא אף העלה שאלה רטורית: "עבור האוקראינים, כן, כמובן שהם כועסים על כך שפלשו אליהם, אבל האם נמשיך לאבד אלפי חיילים בגלל כמה קילומטרים של שטח לכאן או לכאן?".
רוביו, שהופיע בנפרד בתוכנית "האניטי" בפוקס ניוז, הזהיר כי אם לא תושג "פריצת דרך אמיתית" בקרוב, הנשיא טראמפ "יצטרך להחליט כמה זמן נוסף אנחנו מוכנים להקדיש לעניין הזה."
שינוי הגישה האמריקאית מסמל נקודת מפנה ביחס הממשל לסכסוך המתמשך, כאשר ארה"ב מעבירה את האחריות להשגת פתרון לידי הצדדים הלוחמים עצמם, תוך שמירה על מחויבות מוגבלת לתהליך.