קרוב לוודאי שמחירי מכונות הכביסה המיובאות יעלו, השאלה היא רק שאלה של מתי. הנשיא דונלד טראמפ אישר את ההמלצה של נציב המסחר האמריקני להטיל תעריפי מס וזאת בגובה של עד 50 אחוזים על מכונות כביסה וחלקיהן המיובאים לארה"ב. כאמור אותו תעריף מתפרס בהדרגה על פני 3 שנים והוא יוסר לגמרי אחרי תקופת זמן זו.
המהלך מגיע בין הייתר על רקע תלונה שהוגשה ע"י חברת ווירפול, יצרנית מכונות הכביסה המבוססת בארה"ב המתמודדת בתקופה זו בתחרות הולכת וגוברת אל מול היצרניות אל.ג'י אלקטרוניקס וסמסונג המבוססות בדרום קוריאה. מהלכיו של טראמפ עומדים בקנה אחד עם מדיניות קמפיין "אמריקה תחילה" בו הוא דוגל. אולם, יש הסבורים כי הטלת תעריפי המס עשוייה שלא להביא לאפקט אותו מבקש ליצור נציב הסחר לארה"ב.
המטרה בתעריפי המס שהטיל הנשיא, היא לבודד ולהעלות לנקודת ייתרון את היצרן האמריקאי שניפגע באופן ניכר מיבוא מכונות הכביסה הזולות יותר. זוהי התלונה המרכזית שהעלתה חברת ווירפול כנגד החברות היריבות שלטענתה, מציפות את השוק במכונות כביסה במחירים זולים. יחד עם זאת ובניגוד למצופה, תעריפי המיסים שהוטלו יכולים ליצור את האפקט ההפוך ובכך לפגוע בציבור האמריקני שיסבול כתוצאה מהמהלך, מעליית מחירי מכונות הכביסה.
אז, האם זהו הזמן המתאים לרכוש מכונות כביסה?
לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנאל, LG כבר הכריזה בפני הקמעונאים ורשתות החשמל הגדולות על כך שהיא עומדת לעלות מחירים. לכל עליית מחירים יכולה להיות השפעה מכרעת על הצרכן. זאת, כאשר LG חוייבה על מס בגובה 18 אחוזים בעבור כל מכונת כביסה מתוצרתה שנימכרה בדולרים אמריקאים ברבע הראשון של השנה.
LG בפעולותיה עשוייה לגרום להתרחשות של למעיין "אפקט דומינו". בתגובה להודעתה, היצרניות הגדולות האחרות כמו סמסונג וווירפול יכולות להעלות מחירים אף הן. על רקע המצב, אומר אנליסט המידע, כריס רג'רס מחברת פנג'יוה כי הוא אינו רואה סיבה אמיתית לכך שהצרכנים צריכים לרוץ ולרכוש מכונת כביסה חדשה. רוג'רס, שחברתו מתארת את עצמה כ"חברת ביג דאטה המנתחת שרשראות ספקים גדולות", מאמין כי מחירי מכונות הכביסה אכן יעלו, אך לא מיידית.
"האפקט אכן ייגרום לעליית מחירים בשיעורים של כ 10 אחוזים שהם שווי ערך לסכום של כ 90 דולרים בממוצע בעבור כל מכונה(זאת בהתבסס על מחירה של מכונת כביסה ממוצאת שנע בין 900 ל 1000 דולרים – לפי אתר בסט-ביי)," כך כתב בראיון לאתר ה"מוטליי פוול".
"בו בזמן שעליית המחירים צפויי להיות משמעותית, לפי הנתונים שמוסרת חברת פאנג'יווה, בדצמבר האחרון, נירשם שיא של ייצוא מכונות כביסה, מה שמצביע על כך שהקמעונאים ורשתות השיווק הגדולות, מחזיקות במלאים גדולים. הימצאותם של מלאים גדולים אלו אצל הרשתות הגדולות, יכול להסתייפ במבצעי מכירה כוללים בהם יורדו המחירים ויוענקו הנחות ספציפית למכונות הכסיבה בטווחים הקצרים, דבר שיסייע להם להיפטר מהמלאים האלו במהירות."
רוג'רס הוסיף, כי הודעתה של LG בדבר שינויי מחירים צפויים, שלדעת פרשנים אמורה להסתכם בעד כ 50 דולרים לכל היותר בעבור כל מכונת כביסה, עשוייה לכלול בתוכה את תעריפי המס החדשים שהוטלו וזאת כדי לסייע במכירת המלאים הקיימים. "אם אתם שוקלים לרכוש מכונת כביסה חדשה בטווח של השנה הקרובה, ככל הנראה שישתלם לכם לעשות את ההשקעה הזו בטווח הזמן של מספר החודשים הבאים אבל מצד שני, לא חייבים ללכת עוד היום לחנויות", כך כתב.
האם זה טוב בעבור הצרכנים?
תעריפי המס החדשים שהוטלו על מכונות הכביסה, ייגרמו, קרוב לוודאי, לעליית מחירים שלא מטיבה עם האמריקנים שמעוניינים לרכוש מכונת כביסה. מצד שני, ווירפול שבעיקבות הרגולציה, עשוייה להפוך לתחרותית יותר עם יצרניות מכונות הכביסה הזרות, דבר שיטיב כמובן עם עובדייה.
מה שנותר כעת לראות הוא, מה תהיה השפעתו של אפקט הדומינו שיווצר בעיקבות תעריפי המס החדשים שהוטלו(במקביל למכונות הכביסה הזרות, הנשיא טראמפ הטיל מס גם על הפאנלים הסולאריים המיובאים וחלקיהם). סידרת המהלכים האלו כאמור, יכולה לסייע ליצרנים המקומיים בארה"ב לעלות את הרמה שלהם ולהפוך לתחרותיים יותר בצרכנות הפנים אמריקאית ומצד שני, הם עשויים להבויל לתוצאות העגומות כפי שניצפו במדינות אחרות שניסו להגן על התעשיות המקומויות שלהן.
ישנו מחקר מקובל ומקיף המצביע על כך שהטלת תעריפי מס מובילים בדר"כ לתוספת מיסים שמוטלת בסופו של יום על הצרכנים האמריקנים. נכון לעכשיו, זו התמונה שהולכת ונבנית, כאשר מצד אחד, ווירפול כיצרן אמריקני אכן תמכור יותר מכונות כביסה אבל מנגד, הצרכנים האמריקנים ישלמו יותר כסףכאשר הם יזדקקו למכונת כביסה חדשה(אלא אם כן הם יסתערו על החנויות בהמוניהם במספר החודשים הקרובים).