לאחרונה בוצעו מהלכים שונים שתכליתם להילחם בתופעת ההתמכרות לתרופות המכילות סם ממכר, אופיואידים, ובתופעות הלוואי הנגרמות כתוצאה מהשימוש. בן המהלכים היתה גם תכנית למתן ערכות נלוקסון עבור טיפול במנת יתר; מימון גלולה בבתי מרקחת, במרפאות ובתחנות המשטרה ברחבי צפון קרוליינה; קמפיין רדיו בקונטיקט שמזהיר מפני הסכנות הכרוכות בשימוש באופיואידים; וגם תרופה חדשה לטיפול בעצירות הנגרמת בעקבות השימוש.
הכסף שמימן את המהלכים האמורים מגיע ממקור לא צפוי: מיצרנית האופיואיד הנמכר ביותר, אוקסיונטין, חברת פורדו פארמה.
לאחר שנים של קידום אגרסיבי של האוקסיונטין כדרך בטוחה ויעילה להילחם בכאב, החברה מלהקת את עצמה כשחקנית מרכזית במלחמה במשבר, אשר מומחים רבים טוענים כי היא עצמה היתה בין הגורמים לו. המהלכים האחרונים של החברה בוצעו על רקע מאות תביעות הטוענות, כי פורדו עודדה את מגפת האופיואידים על ידי שיווק לא הגון של התרופה, ואת המאמצים הממשלתיים החדשים להסדרת אופיואידים.
בחודש פברואר הודיעה פורדו, כי היא מפסיקה לקדם את התרופות האופיואדיות שלה בקרב רופאים. במקביל, מחפשת החברה שותפויות עם חברות אחרות, על מנת להרחיב את פעילותה לתחומים אחרים, כגון אונקולוגיה ורפואת שינה.
בשנת 2012 היוותה התרופה אוקסיונטין למעלה מ-94 אחוז ממכירות החברה ובשנה שעברה היוותה 82 אחוז מהמכירות. בעוד חולים ומכורים מקבלים מימון לתכניות שהם לא יכולים להרשות לעצמם, המשפחות שאיבדו את יקיריהן, עקב התמכרות לאופיואידים, אינן מרוצות.
האם, סו קרוצ'ק, איבדה את בנה ניק ממנת יתר של אופיואידים בשנת 2013, שבוע בלבד לפני יום הולדתו ה-21. היא סיפרה שכאשר שמעה את פרסומת הרדיו בחסות פורדו, המזהירה מפני הסכנות להתמכרות לאופיואידים, היא היתה מזועזעת כל כך עד שלדבריה, כמעט נאלצה לעצור בצד. "זה מחליא. אני רואה את פורדו אחראית באופן אישי על המגיפה הזו. בשלב זה, אלה כספי דם". אמרה קרוצ'ק.
עוד הוסיפה קרוצ'ק, כי היא גם לא התרשמה מהמודעות שהחברה פרסמה בעיתונים מובילים בחודש בדצמבר. המודעות התגאתה החברה בנוסחה המרתיעה משימוש לא נכון בתרופתה, בתמיכתה במרכזי שליטה במחלות ובהנחיות מרשם נכונות של התרופה.
סגן נשיא בארגון סיוע למתמודדים עם ההתמכרות, שפועל ללא מטרת רווח, גרג וויליאמס, ציין, כי המודעות פורסמו חודשים ספורים לאחר שקואליציה של 41 עורכי דין מהמדינה הגישו תצהירים ליצרני האופיואידים הגדולים, כולל פורדו. "העיתוי של הבליץ האחרון אינו לא מקרי. הם היו שקטים במשך זמן רב", אמר וויליאמס בתגובה למודעות ולתרומות, וקרא אותם טקטיקה למניעת תשלום גדול יותר בהמשך. "הם מוציאים מיליוני דולרים, על מנת לכסות את העובדה שהם חייבים מיליארדים", אמר.
בפורדו טוענים, כי לא נכון להאשים את החברה עבור משבר אופיואידים, אשר גרם ל-42,000 מקרי מוות ממנת יתר בשנת 2016. מועצת היועצים הכלכליים העריכה, כי המשבר עלה למדינה
504 מיליארד דולר בשנת 2015, או 2.8 אחוזי תמ"ג. "אצבעות מאשימות הן לא הדרך לקבל את הפתרון שאנחנו צריכים", אמר בראיון דובר פורדו, רוברט ג'וזפסון. "הצבעה על חברה אחת ועל מוצר אחד, שמעולם לא היווה יותר מ-3.6% מכלל המרשמים, מפספסת את המטרה. כל הפרסומות מסתיימות בביטוי, "אנחנו רוצים שכל המעורבים יידעו שיש לך שותף בפורדו פארמה". זה גם המאבק שלנו", לדברי ג'וזפסון.
כמה תכניות שהפיקו תועלת מתרומותיה של פורדו אמרו שהן לא היו מודעות לכך שחברת התרופות היא זו שסיפקה את המימון, אם כי בעיצומו של משבר הן היו אסירות תודה בכל זאת. במסגרת השותפות של פורדו עם השריף הלאומי, קיבלה המשטרה באזור הכפרי של מחוז ווד, אוהיו, כ-60 מנות של נלוקסון, למתן על פי הצורך על ידי קציני משטרה. עד כה, השתמשה המשטרה בשבע מנות על מנת להחיות אנשים, שחייהם היו בסכנה כתוצאה מנטילת מנת יתר.
שריף מארק ווסילישין אמר, כי כשהוא קיבל את הערכות הוא לא היה מודע לכך שפורדו סיפקה את הכספים. הוא הוסיף, כי זה לא היה משפיע על החלטתו לקבל אותם. "אם הם לא היו עושים את זה, לא הייתי יכול להציל את חייהם של שבעה אנשים".
פרד וולס בריסון השני, נשיא ומנכ"ל פרויקט לזרוס בצפון קרוליינה, שפעל בשיתוף פעולה עם פורדו ליצירת תחנות לחלוקת הגלולות ברחבי המדינה, אמר, שהארגון ספג ביקורת על קבלת התרומה. חברות התרופות "לא הולכות להיעלם. אנחנו זקוקים להם והחולים זקוקים להם. אנחנו רק רוצים לוודא שמתן המרשמים הוא בטוח ואחראי".
ג'ודי ברבר ממחוז אורנג' קליפורניה, שאיבדה את בנה בן ה -19 לאחר שנטל מנת יתר של תרופות מרשם בשנת 2010, העלתה נקודה דומה: "אנחנו צריכים שהם יהיו בצד שלנו ויעזרו לנו. הם צריכים להשקיע את הכסף שהם מרוויחים - מיליונים ומיליארדים של דולרים - בהבראה, ובמתן עזרה לאנשים".
המכירות של אוקסיונטין צנחו בשנים האחרונות, מ-2.8 מיליארד דולר בשנת 2012 ל-1.7 מיליארד דולר בשנת 2017, בין היתר בגלל תחרות מצד התרופות הגנריות. בניגוד ליצרני אופיואידים אחרים, כגון ג'ונסון אנד ג'ונסון, פורדו ידועה כמעט אך ורק עבור תרופות האופיואיד שלה.
זו אחת הסיבות שהחברה מנסה להשיג שותפויות עסקיות, על מנת להרחיב את פעילותה. אבל אחד המוצרים החדשים שמיוצר במסגרת שותפות כזו, הוא התרופה לטיפול בעצירות הנגרמת על ידי אופיואידים, סימפרואיק. זו תרופה שנרכשה באמצעות שותפות עם החברה היפנית Shionogiואושרה בשנה שעברה. מדובר בתופעה נפוצה אצל אנשים שלוקחים את התרופה נגד כאבים. מחירה עומד על כ-350 דולר לחודש.
ההבטחות האחרונות של פורדו, לקצץ מחצית מהמכירות שלה ולהפסיק את השיווק של התרופה לרופאים, אינן צפויה להשפיע באופן משמעותי, במיוחד מאחר וישנן גרסאות גנריות של התרופה. כך לדברי מנהל משותף של מחקר מדיניות אופיואידית בבית הספר הלר למדיניות חברתית וניהול באוניברסיטת ברנדייס, אנדרו קולודני.
קולודני: "כאשר לחברות התרופות יש תחרות גנרית, הן בדרך כלל מפסיקות לקדם בכל מקרה", אמר והוסיף, כי אוקסיונטין עדיין משווקת באגרסיביות במדינות אחרות באמצעות הזרוע הבינלאומית של פורדו, הנקראת מונדיפארמה. למרות שהתרופה עדיין מוגנת על ידי פטנט של פורדו, היא זמינה במספר צורות גנריות במקביל ונמכרת על ידי חברות תרופות גנריות באישור החברה.
היועץ המשפטי של מיסיסיפי לשעבר, מייק מור, אמר, כי הגישה של החברה היא אינה דבר חדש, "יש לחברה היסטוריה של חצי–צעדים קטנים בכל פעם שמישהו מתחיל להסתכל עליהם". מור נזכר, שבשנת 2002, למשל, פורדו נתנה למדינת פלורידה שני מיליון דולר עבור תכניות חינוך ומניעת שימוש לרעה באופיואידים, "זה כמו מטבעות בפחית קפה. זה לא עושה שום דבר".
כל הסדר גלובלי עם פורדו ויצרני אופיואידים אחרים יצטרך לעמוד על שווי של לפחות 100 מיליארד דולר, על מנת שיוכל לטפל ברצינות במשבר אופיואידים, אמר מור.
גם כאשר פורדו מקצצת את כוח המכירות שלה ומוציאה על הפחתת הנזק, היא עדיין ממשיכה לקדם מרשם של אופיואידים.
בין שנת 2012 לשנת 2017, למשל, נתנה פורדו 4.15 מיליון דולר לארגוני תמיכה בחולים וחברות מקצועיות, כמו האקדמיה לניהול כאב אינטגרטיבי והאקדמיה האמריקנית לרפואת כאב. כך עולה מסקר שנערך לאחרונה בסנאט האמריקני. רבות מהקבוצות, בתורן, פרסמו הצהרות וקווים מנחים אשר צמצמו את הסיכון אשר בשימוש ארוך טווח באופיואידים לטיפול בכאב כרוני, על פי דו"ח של הסנאט.
בשנת 2007, הודתה פורדו בבית המשפט הפדרלי, כי הטעתה רופאים וחולים לגבי הסיכון להתמכרות פוטנציאלית בשימוש לא נכון בתרופה. החברה הסכימה לשלם קנס בסך 600 מיליון דולר. ג'וזפסון: "מאז, למדה פורדו מטעויות העבר ויש לה רקורד מצוין. אנחנו כחברה כבר תומכים בשימוש נכון של התרופה מזה 15 שנים".
המבקרים מציינים שעד כה מאמציה של פורדו לא כללו שיטות שיצמצמו או יגבילו את המכירות של תרופת הדגל שלה, אוקסיונטין. בהצהרות על שימוש לרעה באופיואידים, החברה נמנעת משימוש במונח "התמכרות", למשל, ובמקום זאת מתמקדת ב"שימוש לא נכון" בסמים.
"יש תחושה אמתית שהם אומרים, שהם לא יוצרי הבעיה וכי המכורים הם היוצרים של הבעיה. הם אומרים שינסו לעזור, ואומרים שאלו המכורים והסוחרים הלא חוקיים אשר מהווים את הבעיה", אמר פרופסור לניהול משברים באוניברסיטת טקסס A & M, טימותי וו. קומבס.
לדברי אדריאן פו-ברמן, שחקרה את שיטות השיווק של התרופות, במרכז הרפואי של אוניברסיטת ג'ורג'טאון: "אם הם באמת היו כנים, הם היו מחפשים דרכים למכור פחות אופיואידים. אך אנחנו לא רואים את זה".