מדו"ח שפרסם לאחרונה השירות החשאי עולה, כי 64 אחוז ממבצעי אירועי ירי המוניים סבלו מסימפטומים של בעיות נפשיות. מדובר בחלק משמעותי מקרב החשודים הקשורים באירועים אלימים בבתי ספר ובמקומות ציבוריים אחרים בשנה שעברה, שסבלו מסימפטומים של מחלות נפש. כמעט חצי ממבצעי האירועים האלימים הונעו מתוך תחושת מרמור או מתוך תחושה שנעשה להם עוול. כך מממצאי הדו"ח.
מבדיקה של 28 מקרים אלימים, בהם נרצחו קרוב ל-150 אנשים ונפצעו מאות, מאורלנדו ועד לאס וגאס, עלה, כי יותר משלושה רבעים ממבצעי ירי המוני עוררו חשד בקרב אחרים בסביבתם, לפני שתקפו.
במרכז הלאומי להערכות סיכונים של השירות החשאי עבדו על הניתוח חודשים לפני הטווח שאירע ב-14 בפברואר, בתיכון בפארקלנד, פלורדיה. הממצאים צפויים להעלות את החשש באשר לאנשים שאינם בריאים בנפשם והגישה שיש להם לכלי נשק. במקרה של פארקלנד, שעורר ויכוח לאומי באשר לפיקוח על נשק, העובדים הסוציאליים, יועצים לבריאות הנפש, צוות הנהלת בית הספר ורשויות החוק קיבלו דיווח, שהזהיר מפני מצבו הנפשי המעורער של ניקולאס קרוז ומפני הסיכון כי ינהג באלימות, לפני שהוא פרץ בירי והרג 17 אנשים בבית הספר.
הדו"ח החדש של השירות החשאי מתבסס על בדיקה ממושכת שהחלה בארגון בשנת 2015, והוא מצביע על כך שיותר ממחצית החשודים שהיו מעורבים ב-43 אירועים אלימים שהופנו כלפי מתקני ממשלה או עובדים פדרליים, בין השנים 2001 ל-2013, סבלו מסימפטומים של בעיות נפשיות, כולל פרנויה, הזיות ומחשבות אבדניות.
עוד עולה מהדו"ח, כי הרשויות מצאו ש-64 אחוז מהחשודים הראו סימפטומים של מחלות נפש וכי 25 אחוז מהם אף אושפזו במתקנים לבריאות הנפש או טופלו בתרופות פסיכיאטריות, לפני שביצעו את האירוע האלים. בין המקרים האלה, גם אירוע הירי בכנסייה בטקסס, שביצע דווין קליי, במהלכו רצח 26 אנשים ופצע 20. חקירת המקרה העלתה, כי קליי היכה את בנו החורג, איים על אשתו לשעבר, הואשם בתקיפה מינית, הטריד ועקב אחר חברתו לשעבר וברח ממתקן לבריאות הנפש בשנת 2012.
לקליי, ששירת בחיל האוויר האמריקאי, היה נשק. מאוחר יותר, לאחר שביצע את הירי, הודו בחיל האוויר, כי נכשלו בדיווח על קליי כמי שאינו כשיר לשאת נשק. לאחר הירי בכנסייה השתמש קליי באותו נשק כדי לירות בעצמו.