קרן הרווחה המלכותית הסעודית וקבוצת סופטבנקSoftBank Group Corp) ) מיפן, הודיעו במשותף על תכנית להקים פרויקט סולארי עצום בהיקפו - בהספק של 200 גיגוואט (GW) עד שנת 2030. לכשיושלם, הוא יהיה גדול בכפי 100 מכמה מהפרויקטים הסולריים הגדולים בעולם כיום. "זה ללא ספק יהיה הפרויקט הסולארי הגדול ביותר שנבנה אי פעם", אמר מאסאיושי סון מנכ"ל סופטבנק במסיבת עתונאים, במהלך השבוע שעבר בניו יורק, לאחר שחתם על הסכם עם יורש העצר הסעודי, הנסיך מוחמד בין סאלמן. ההשקעה הראשונית בפרויקט תהיה בסך של 5 מיליארד דולר, שתועבר עוד השנה, שיניבו הספק חשמלי של 7.2 גיגוואט, שיהיו זמינים - לפי התכנית - כבר ב-2019.
הצורך והשאיפה להקים פרויקט סעודי בהיקף עצום שכזה הוא ברור. בערב הסעודית, השמש, כידוע, איננה משאב נדיר. המדינה צורכת נפט רב לייצר כדי שליש מתצרוכת החשמל שלה, דרך יקרה למדי, הפוגעת הן בסבביה והן גוזלת נתח משמעותי מהיכולת לייצא את הנפט הזה. לדברי סופט-בנק, שימוש באנרגיה סולרית ליצור חשמל, יקטין את עלויות ייצור החשמל במדינה בכ-40 מיליארד דולר וייצר כ-100,000 מקומות עבודה. תהליך בניית החווה הסולארית הזו יאפשר במקביל הקמת תשתית מקומית לתעשייה חדשה לייצור רכיבים לפרויקט הסולארי. הפרויקט גם יאפשר לייצר מנגנון של אגירת אנרגיה, אם כי לא בשלב הראשון.
מעבר לכך הפרויקט יהווה אבן פינה חשובה בתכנית הכלכלית האסטרטגית של הנסיך מוחמד בן סאלמן, ויניב תועלות משנה של גיוון הכלכלה המקומית, תוספת מקומות תעסוקה ויניע מדיניות חדשה לתקופה הכלכלית שלאחר עידן הנפט.
אם לנקוט בלשון המעטה – הפרויקט הוא יומרני למדי, אך מעלה שאלות לא מעטות. הראשונה – מאין יבוא הכסף? הוול סטריט ג'ורנל מדווח, כי כנראה רוב הכסף יהיה מבוסס על חובות. סופט-בנק והקרן המלכותית לרווחה הודיעו על הקמת קרן טכנולוגית בהיקף של 100 מיליארד דולר ב-2017, שתיקרא קרן החזון של סופט-בנק וסעודיה (Saudi-SoftBank Vision Fund). הקרן הזו תספק את מיליארד הדולר הראשונים.
מעבר לכך, המכניזם הפיננסי נשאר לוט בערפל. מנכ"ל סופט-בנק אמר, כי מכירות החשמל מהפרויקט יאפשרו כיסוי חלק אחר של העלויות והמימון של הרחבתו. "הפרויקט יממן את ההתרחבות של עצמו", טוען סון, ומוסיף כי "שאר המימון יבוא מפעילות השלב הראשוני של הפרויקט. לא נצטרך להביא בעצמנו 200 מיליארד דולר ביום אחד. המימון ייבנה צעד אחר צעד".
אפשרות נוספת היא שימוש בהכנסות של חברת סעודי ארמקו (Saudi Aramco IPO), שלדברי פקידים סעודיים בכירים תגייס כ-100 מיליארד דולר, אף שאנליסטים פרטיים מטילים ספק באמיתות הסכום העצום הזה. מעבר לכך, מוטלת עדיין בספק כוונת החברה באשר לגיוס הכסף. האם לגייס אותו ממקור מקומי אחד, או לצאת לגיוס ציבורי בלונדון, ניו יורק או הונג קונג.
שאלה נוספת היא מה הופך את הפרויקט הזה לשונה מהודעות אחרות בעבר, שהבטיחו השקעות ענק במערכות סולאריות ואשר לא הגיעו מעולם לכלל מימוש? לפני כחצי עשור הודיעה ערב הסעודית על תכניות לבניית חווה סולארית בהספק של 24 גיגוואט ב-2020, ו-54 גיגוואט ב-2032. אלא שהתכניות החלו להתבצע רק לקראת 2017, כך מסרה רשת בלומברג, כשההספק בפועל, הוא בעצם כ-300 מגוואט ייצור סולארי בלבד. ההבטחות הריקות מתוכן של ערב הסעודית בעבר, שרובן נשארו על הנייר בלבד, אינן מרתיעות את נסיך הכתר הסעודי. "זהו צעד גדול בהיסטוריה האנושית", אמר בין סאלמן. "זה יציב, רב סכנות אבל אני בטוח שנצליח לבצע אותו".
ספק נוסף הועלה גם בשאלה מה הכוונות של ערב הסעודית לגבי הספק העודף של 200 גיגוואט, לכשיושלם הפרויקט, כאשר כיום או ליתר דיוק ב-2016 ההספק עמד על 77 גיגוואט בלבד, כפי שטוענת רשת בלומברג. ההיקף נחשב לבלתי רגיל והוא כמעט פי שלושה מההספק הנוכחי הקיים, או מזה המיוצר בשעה זו, בכל רחבי ארצות הברית.
התכנית העצומה גם איננה מתיישבת לדעת הביקורת, עם התכניות של ערב הסעודית להשקיע 800 מיליארד דולר לבניית 16 כורים גרעיניים לייצור חשמל במהלך 25 השנים הבאות. נראה כי כל ההשקעות העצומות הללו מתנגשות אחת בשניה וכי יתכן שלא ימומשו. יצויין גם, כי ההסכם שנחתם בין הממלכה הסעודית לסופט-בנק, איננו הסכם מחייב אלא הסכם עקרוני עם מעט מאוד סעיפים בתוכו, שיבטיחו את התקדמות הפרויקט. הסכמים לא מחייבים כאלה הם בעלי חשיבות מועטה, אם אין בהם סעיפים המגדירים מפורשת לוחות זמנים, מימון וכו'. כך שאין ברירה אלא להמתין ולראות.