ממשל הנשיא דונאלד טראמפ פרסם השבוע רשימה בת 1,300 פריטים מתוצרת סין, שעליהם עלולים להיות מוטלים מכסי מגן. הממשל האמריקאי מתכנן להטיל מכסי מגן על מוצרים וסחורות מתוצרת סין, בהיקף כספי הנאמד בכ-50 מיליארד דולר. זאת, כנקמה או כעונש על כך, שסין גונבת באופן שיטתי סודות מסחריים אמריקאיים ובהם תוכנה, פטנטים וטכנולוגיות אחרות. מכסי מגן בשעור של 25% יוטלו על כל המוצרים, כך הודיעה נציבות הסחר האמריקאית, שהיא זרוע של הבית הלבן.
רבים ממכסי המגן יוטלו ככל הניראה על פריטים מתעשיות תעופת החלל, טכנולוגיות ומיכון סיניות. אחרים יוטלו על ציוד רפואי, תרופות ומוצרים שקשורים בעזרים חינוכיים, כמו ציוד לכריכת ספרים. בהצהרת תגובה מסרה שגרירות סין בארה"ב, כי "סין מגנה באופן חד משמעי ומתנגדת נחרצות" להצעת הפריטים המיועדים להיות ברשימת מכסי המגן. "זה לא יעבור ללא תגובה הדדית", נמסר מהשגרירות, שהדגישה כי "סין תפעל נגד הרעיון הזה בארגון הסחר העולמי ותנקוט צעדים מקבילים באותה עוצמה ורמה, כנגד מוצרים מתוצרת ארצות הברית". מכסי המגן לא יוטלו באופן מיידי. הממשל יקיים שימוע פומבי למגזר העסקי האמריקאי ב-15 במאי. גם לאחר מועד זה, לא ברור עדיין מתי יופעלו מכסי המגן וייכנסו לתוקף.
התומכים ברעיון מכסי המגן אומרים, כי הניתוח של הממשל את הבעיה הוא נכון, אך הפתרון שגוי. "הממשל מיקד את תשומת הלב לאיזון ולהדדיות ביחסי המסחר בין שתי המדינות. ברם, הטלת מסים על מוצרים שנעשה בהם שימוש יומיומי על ידי צרכנים אמריקאים ושהעיסוק בהם מייצר מקומות עבודה, איננה הדרך הנכונה", אמר מירון בריליאנט סגן נשיא לשכת המסחר האמריקאית, גוף המתנגד באופן קבוע למדיניות הסחר של הנשיא טראמפ, גוף לוביסטי הפועל למען חקלאי ארה"ב ביקש מהממשל לא להתקדם עם רעיון הטלת מכסי המגן, בשל חשש מצעדי נקמה של הסינים, מאחר שסין היא אחד מקנייני התוצרת החקלאית האמריקאית הגדולים ביותר.
"אנו ממשיכים להפעיל לחץ על הממשל להקשיב לחקלאים מרחבי ארצות הברית החקלאית, שאינם יכולים להרשות לעצמם שיוטלו מיסים ומכסים על המוצרים שלהם, שיעדם שווקי חוץ", אמר מקס בוקוס, סנטור דמוקרטי לשעבר ממונטנה ויו"ר משותף של ארגון "חלקאים למען סחר חופשי" - Farmers for Free Trade.
הרשימה פורסמה שעות אחדות לאחר ששר החוץ הסיני איים, כי סין תנקוט בצעדים דומים, אם ארצות הברית תממש את רעיון הטלת מכסי המגן. לסין יש רשימה משלה של מוצרים אמריקאים ליצוא, שתופעל אם ארצות הברית תפעיל את תכניתה. "אנחנו הדגשנו בעבר, שסין לא תהיה הראשונה לפתוח במלחמת סחר", אמר דובר של משרד החוץ הסיני בבייז'ינג. "אך איננו חוששים מכך, ונילחם בחורמה נגד כל מי שיתעקש לפתוח נגדנו במלחמה".
פקידים בכירים משתי המדינות קיימו דיונים בנושא, במשך למעלה משבוע, בניסיון למצוא פשרה בנדון וכדי לאפשר זכויות יתר לחברות אמריקאיות בשוק הסיני. לאחר חקירה שנמשכה חודש ימים קבעה נציבות הסחר של ארצות הברית, כי סין מאלצת חברת טכנולוגיה אמריקאיות, המבקשות לפעול בסין, ליצור שותפויות עם גורמים עסקיים מקומיים ולחלוק עימם את הטכנולוגיות שלהן. חברות סיניות גונבות לעיתים קרובות פטנטים ותוכנות מחברות אמריקאיות, קבע דו"ח החקירה.
בחוגים שונים בארצות הברית, אין כמעט ויכוח לגבי המשחק הלא הוגן שסין משחקת במרחב המסחרי, בעיקר בתחום הטכנולוגי. הוויכוח בוושינגטון עתה הוא לגבי הדרך הנאותה ביותר להעניש את סין, מבלי לפגוע קשות בצרכנים האמריקאים. ארצות הברית הבטיחה, כי הטלת מכסי המגן המתוכננת תפגע במגזרי הטכנולוגיה, תעופת החלל, התקשורת והמיכון של סין. הרשימה שפורסמה ביום שלישי כוללת עם זאת מספר פריטים לא צפויים, כמו ערכות לגילוי מלריה, עזרי שמיעה, מכשירי דפיברילטורים, להביורים, מזרקים, שיניים מלאכותיות וציוד למכשור רנטגן.
נציבות הסחר האמריקאית הציעה הטלת מכסי מגן גם על רובים צבאיים מתוצרת סין, רובי ציד ומטולי רימונים. גם מנועי טורבו סילוניים ומסוקים מסוגים מסויימים הם בין הפריטים בתעשיית התעופה הסינית, שעלולים להיפגע מהמכסים. כך גם סוגים מסויימים של מכונות קידוח, נמצאים ברשימה.
ממשל הנשיא טראמפ כבר הטיל מכסי מגן בשעור 25% על יבוא פלדה מסין וכן 10% מכסי מגן על אלומיניום מיובא. המכסים הללו תופסים לגבי כל המדינות, כולל סין, אלא שלגבי חלק מהמדינות ניתן פטור. סין הגיבה מצידה למכסי המגן על המתכות האמורות, בהטלת מכסי מגן מצידה על סחורות ומצרים אמריקאים, בהיקף של 3 מיליארד דולר, המיוצאים לשוק הסיני ובהם פירות, יין, אגוזים ובשר חזיר.