בכלכלה שיתופית, אתה יכול לפדל ברחבי העיר על אופניים שאינם שלך, להזמין לעצמך נסיעה במכוניתו של זר או להשאר בביתו של מישהו לחופשה בת שבוע ימים. שיתוף רכוש משמעו שלעולם אין לך צורך להיות בעל רכוש בעצמך, אלא אתה רוכש שירות. באמצעות טלפון חכם שמשמש אותך לאופן התשלום, אתה משלם על בסיס יומי או שעתי.
כלכלה שכזו אינה משבשת את הסדר בתחומים אחרים כפי שהיא משבש בתחום התחבורה, כשקריאה לנסיעה כבר מנפצת לחלוטין את עולם המוניות. כעת, מכוניות משותפות סימנו להן מטרה חדשה: עסקי השכרת הרכב. זאת, באמצעות מתן האפשרות לכל אדם לשכור באמצעות הטלפון החכם את מכוניתו של אדם אחר. כשאתה מוצא מכונית קרובה, הדלת נפתחת באמצעות הטלפון החכם ואתה יכול לנהוג בה בתוך דקות מבלי לפגוש כלל את בעל המכונית.
ביום חמישי בשבוע שעבר השיקה חברת Getaround, אחת מחברות הרכב השיתופי הגדולות בעולם עם יותר מ-200 אלף חברים רשומים, את פתיחת שירותיה במרכזי הערים לוס אנג'לס, סילברלייק, הוליווד, מערב הוליווד וווסטסייד עם כ-50 מכוניות. בכוונת החברה להרחיב את שירותיה גם לסאן פרננדו וסאן גבריאל וכן לאורנג' קאונטי – כך הצהיר מנהל החברה בלוס אנג'לס, ג'יימס קוריאה. Getaround תתחרה בחברות מכוניות שיתופיות אחרות כמו טורו וקארטוגו, אך בעזרת הבדל טכנולוגי ניכר.
כך עובדת השיטה
בעזרת ישומון בטלפון החכם שלהם, הלקוחות מחפשים ומאתרים את המכונית הקרובה ביותר למיקומם וכן פרטים כגון היצרן, דגם המכונית, צבעה והתעריף. המשתמש מגיע אל המכונית ופותח את הנעילה בעזרת הטלפון. המפתחות מוחבאים בתוך המכונית. המשתמש והבעלים לא נפגשים כלל. זה דומה מאוד לשיטת Airbnb אלא שבמקום להשכיר את ביתך, אתה משכיר את המכונית. זהו שירות שכירת מכוניות וירטואלי, בלי הצורך להגיע לאיזה משרד.
פוליסת ביטוח בשווי 1 מיליון דולרים של גטאראונד מכסה מפני חבות, התנגשות, נזק לרכוש וגניבה בעת השימוש, ומחליפה את הביטוח הפרטי של הנהג. כל כרטיס חניה או דוח תנועה הם באחריותו של השוכר, הסביר קוריאה. טווח מחירי ההשכרה נעים בין 5 ל-8 דולרים לשעה, העריך. גטאראונד מספקת שירות הלוך-חזור, כך שהשוכר חייב להשיב את המכונית למקום שבו הייתה כשלקח אותה. "אנו מתקשרים את החברים בקהילה עם אלה בהם שיש להם מכונית שהם אינם מנצלים אותה כהלכה ומעוניינים להשכירה", אמר קוריאה.
למצוא רווח
אנשי גטאראונג אומרים כי השירות שלהם משלים את אלה של אובר וליפט. השוכרים שלהם משכירים לפרקי נסיעה ארוכים יותר. אולי הם רוצים לקחת את משפחתם לחוף הים למשך יום שלם או לצאת לסבב קניות סוף השבוע בפרבר מחוץ לעיר, אמר קוריאה. גטאראונג היא המתווך, מנהלת את יישומון התוכנה, מציידת את המכוניות במנגנון נעילה מיוחד, מנהלת מעקב אחרי הנסיעות לצורך רישומים וכן משלמת על הביטוח.
באשר לבעלי המכוניות, הם מרוויחים תוספת הכנסה, בדיוק כמו נהגי אובר וליפט, אך בניגוד אליהם – הם לא צריכים לנהוג בעצמם אלא רק להעמיד את מכוניתם לנהגים. בסן פרנסיסקו, הרוויח בעל הרכב הממוצע משרותי גטאראונג 500 דולרים בחודש, אמר קוריאה. "זה לא בלתי רגיל לבעל רכב להרוויח כאלף דולרים בחודש מהשירות", הוסיף.
באתר החברה אפשר לקרוא מספר תגובות של בעלי מכוניות המשתתפים בשירות. לכל אחד מהם כמה מכוניות פרטיות להשכרה. למעשה, הם יותר בעלי צי רכב קטן שמצאו בשירות נישה מתאימה מאשר בעלי מכוניות פרטיות המשכירים את רכבם הפרטי, אמר דני זיין, מייסד MoveLA, עמותה ללא כוונת רווח הפועלת להגברת השימוש בתחבורה להסעת המונים ולהקלת התנועה בעיר לוס אנג'לס. לדברי זיין, המילה "שיתוף" יכולה להיות מטעה. "כך אובר וליפט החלו ולמעשה, התברר כי זה יותר מעין יחסים של תיווך מסחרי מאשר שיתוף של ממש".
פחות מכוניות?
קוריאה טוען כי שימוש במכונית שגם כך כבר על הכביש יצמצם בזיהום האוויר ופליטת גזי החממה. מחקר של אונ' ברקלי מצא כי על כל מכונית אחת שנוסעת באופן שיתופי, 10 מכוניות מורדות מהכביש. אם אלף מכוניות זמינות לשיתוף, כ-100 מיליון פאונדים של פחמן דו חמצני נחסכים מן האוויר. פחמן דו חמצני הוא הסיבה העיקרית לגזי חממה אשר תורמים להתחממות הגלובלית.
קוריאה אומר כי גטאראונד משכנעת אנשים להמנע מקניית מכונית. "הם עושים צעד גדול בכך שהם מתגוררים בל"א ללא מכונית משלהם", אמר.
זיין מסכים כי תיאורטית עשויים כמה אנשים לא לקנות מכונית או לפחות מכונית שנייה בזכות השימוש בשירות, אך הוא טרם ראה מחקרים שיאששו את התיאוריה.
מחלקת התחבורה של לוס אנג'לס משיקה גם היא שירות רכב שיתופי ב-20 באפריל ושמו BlueLA. המחלקה שוכרת 100 מכוניות במרכז ל"א, קוריאה טאון, פיקו-יוניון, אקו פארק, בויל הייטס, ווסלייק וצ'יינהטאון. כל המכוניות של BleuLA הן חשמליות. יהיה אפשר לשכור אותן במקומות מוגדרים מראש סמוך לעמדות טעינה בשירות עצמי אך יהיה אפשר להשאיר אותן בכל מקום השמור למכוניות BlueLA. המכוניות אינן פולטות גזים ואינן מזהמות.
המחלקה לתחבורה של לוס אנג'לס קיבלה לאחרונה מענק בשווי 1.7 מיליון דולרים מקרן ההשקעות באקלים של קליפורניה, קרן מדינה שכל תקציבה ממיזמים לשמירה על אוויר נקי.