מחקר חדש שנערך על מאות אלפי וטרנים של הכוחות המזוינים של ארצות הברית גילה כי פגיעת ראש שמביאה לאיבוד הכרה עשויה להגביר באופן דרמטי את הסיכון לפרקינסון.
בעוד ששאר הנתונים לא מצביעים על קשר חזק, אנשי צבא לשעבר שקיבלו זעזוע מוח בשלב כלשהו בחייהם, נמצאים בסיכון גבוה יותר ב-56% לפתח מחלת פרקינסון מאשר וטרנים שלא קיבלו מכה כזאת, לא חוו אובדן הכרה ולא איבדו את זכרונם למשך 24 שעות. כאשר הטראומה למוח הייתה חמורה יותר - גם הסיכון היה גבוה יותר.
"זה אינו המחקר הראשון שמראה שגם טראומה קלה למוח מגבירה את הסיכון למחלת פרקינסון. עם זאת, הצלחנו לבחון את מצבו של כל איש צבא לשעבר בארצות הברית, שהתאשפז במחלקות אנשי הצבא בבתי החולים, כך שמדובר ברמה הגבוהה ביותר של הוכחה שיש לנו עד כה", אמרה מחברת המאמר, ד"ר רקל גרדנר מהמרכז הרפואי VA שבסן פרנסיסקו.
החשיבות של הגילוי הזה נרחבת יותר מאנשי צבא לשעבר, טוענים כותבי המחקר. בכל שנה, קרוב ל-42 מיליון בני אדם ברחבי העולם סובלים מזעזוע מוח. פציעות כאלה נפוצות בעיקר בקרב אתלטים, בצבא וגורמים למגיפה בקרב האוכלוסיה המבוגרת.
"בעוד שהמשתתפים במחקר היו כולם אנשי צבא, רבות מהפציעות התרחשו דווקא במהלך חייהם האזרחיים", אמרה אחד מעורכות המחקר, כריסטין יאפה מאוניברסיטת קליפורניה שבסן פרנסיסקו, "לכן אנחנו מאמינים שיש למרחק השלכות גם לאוכלוסיה הכללית".
הגילויים מראים כי "עלינו להעמיק כדי להבין מה המכניזם שעומד מאחורי זה", אמרה גרדנר. החוקרים לא יכולים לומר על פי הבדיקות שערכו אם מחלות פרקינסון שקשורות לפגיעות ראש הן שונות מפרקינסון שלא קשור לפגיעה מוחית. הסיבה לכך היא שהגורם לפרקינסון, שתוקף קרוב למיליון בני אדם בצפון אמריקה נותר בגדל תעלומה.
325,870 בני אדם, בגילי 31 עד 65, השתתפו במחקר שנערך במשך 4.6 שנים. עם זאת, רבים מהם חוו את הפגיעה המוחית הרבה לפני זמן המחקר, ולא ברור אם הפגיעה האיצה את התהליך, אמרה גרדנר.
עם זאת, היא הדגישה כי וטרנים שסבלו מפגיעת ראש חמורה יותר, הסיכוי שלהם לחלות בפרקינסון עלה ב-83 אחוזים. מתוך 212 וטרנים שקיבלו במהלך חייהם זעזוע מוח, אחד סובל מפרקינסון. זאת, לעומת וטרן אחד מתוך 134 שדיווחו על פגיעה מוחית חמורה יותר בשלב כלשהו בחייהם.