הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מחקר חדש מראה קשר בין שתיית קפאין בהיריון להשמנת יתר של ילדים
ההמלצות הרפואיות כיום טוענות כי צריכה מועטה יחסית של קפאין בהיריון לא משפיעה על בריאות העובר, אך המחקר המעמיק הזה גילה שלא כך הדבר. "אנחנו יודעים שקפאין משפיע על פעילות המוח של התינוק"

רוב הנשים בהריון יודעות להימנע ממאכלים ומשקאות מסוימים, דוגמת בשר נא ואלכוהול. אבל מחקר חדש עלול להצביע כי צריכה גדולה של מוצרי קפאין עלולה להשפיע על בריאות התינוק.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


כדאי להפחית עם הקפה במהלך ההריון


המחקר, שפורסם ביום שני במגזין BMJ Open, מצא כי צריכת מוגברת בזמן ההיריון קשורה לגדילה עודפת בשנתו הראשונה של הנולד ובסיכון גבוה יותר לעודף משקל אצל הילד ב-8 השנים הבאות. שני מצבים אלה מצביעים על סיכון גבוה להשמנה בהמשך החיים. כך לפי אלני פפדופולו, חוקרת במכון הנורבגי לבריאות הציבור ומחברת המאמר.

"לדעתנו חשוב מאוד לחקור את ההשפעה של קפאין על גדילת פעוטות, מכיוון שגדילה מהירה נקשרה בעקביות להתפתחות השמנה בילדות ואפילו במבוגרים," כתבה פפדופולו באימייל. "במילים אחרות, ילדים ומבוגרים אשר צוברים יותר משקל בינקות מאשר חבריהם נמצאים בסיכון גבוה יותר להיות לסבול מעודף משקל או השמנה."

המחקר בדק 50 אלף נשים ברחבי נורבגיה אשר גויסו לקחת חלק במחקר על אימהות וילדים נורבגים בין השנים 1999 ו-2008. צריכת הקפאין של הנשים דווחה פעם אחת בהריון - לאחר 22 שבועות - והתבצע מעקב אחר קצב גדילתם של הילדים מגיל 6 שבועות ועד 8 שנים.

על בסיס המידע התזונתי בדיווח-עצמי, צריכת קפאין סווגה כנמוכה (0-49 מיליגרם ליום), ממוצעת (50-199 מ"ג ליום), גבוהה (200-299 מ"ג ליום) וגבוהה מאוד (300 או יותר מ"ג ליום). מקורות אפשריים של קפאין כללו קפה, תה שחור, משקאות מתוקים ואנרגיה, שוקולד, שוקו וסוגים שונים של ממתקים.

לשם השוואה, כוס רגילה של קפה מכילה בין 100 ל-150 מ"ג קפאין, וכוס תה או קולה מכילה בין 25 ל-50 מ"ג קפאין, לפי אתר מיו קליניק.

"חשוב שנשים בהריון יהיו מודעות כי קפאין אינו מגיע מקפה בלבד אלא גם משקאות אנרגיה יכולים לתרום כמות כמויות משמעותיות של קפאין," פפדופולו כתבה. "ההמלצה הנוכחית לנשים בהריון היא לא לצרוך יותר מ-200 מ"ג של קפאין ביום, כמות שנמצאת בערך ב-2-3 כוסות קפה שחור. המלצה זאת מתבססת על כל הראיות המדעיות של השפעות הקפאין על תוצאות הריון דוגמת הפלה ובעיות גדילה בעובר."

החוקרים מצאו כי נשים שסווגו כבעלות צריכה גבוהה מאוד של קפאין במהלך ההיריון היו בעלות סיכון מוגבר ב-66% להולדת ילד עם גדילה עודפת במהלך שנתו הראשונה, לעומת נשים שצרכו בכמות נמוכה. "גדילה עודפת" הוגדרה כקבלת ציון משקל-לפי-גיל הגבוה מ-75% מהאוכלוסייה לאותו גיל.

נשים שצרכו כמות ממוצעת או גבוהה של קפאין חוו סיכון גבוה ב-10% ו-30% בהתאמה של הולדת תינוק עם גדילה עודפת בינקות לעומת אלו בעלות צריכה נמוכה, לפי המחקר.

"זהו ממצא חשוב, בהינתן כי 75% מהנשים שותות קפה במהלך ההריון וגם בגלל בעיית ההשמנה שלנו," אמרה ד"ר דה-קון לי, אפדימולוגית רבייה ופעוטות במחלקה למחקר במכון קייזר פרמנטה בצפון קליפורניה, אשר אינה מעורבת במחקר האחרון.

"ישנם גורמי סיכון רבים להשמנה בילדים אשר מתרחשים בזמן ההיריון," הוסיפה לי.

בנוסף לגדילה עודפת בינקות, המחקר בדק האם ילדים שנחשפו לרמות גבוהות מאוד של קפאין בהריון היו צפויים יותר לחוות עודף משקל בילדות. הוא מצא כי חשיפה ברמה ממוצעת, גבוהה או גבוהה מאוד לקפאין ברחם קשורה לסיכון גדול משמעותית להשמנת יתר בגילאי 3 ו-5 שנים.


צריכת קפאין גדולה במהלך ההיריון קשורה להשמנת יתר בילדות


"הממצאים שלנו מראים כי צריכת קפאין גבוהה של האם בזמן ההיריון נקשרה לגדילה עודפת בינקות ולהשמנה בהמשך הילדות. התוצאות תומכות בהמלצות הנוכחיות להגבלת צריכת קפאין בהריון לפחות מ-200 מ"ג ביום, כמות של בערך 2-3 כוסות, אבל מצאנו בנוסף יחס לצריכה מתחת ל-200 מ"ג," אמרה פפדופולו.

אבל בגיל 8 שנים, רק הילדים שנחשפו לרמות גבוהות מאוד של קפאין עדיין היו בעלי סיכון מוגבר להיות שמנים. במספרים, ילדים אלו שקלו בממוצע 213 גרם יותר בגיל 3 שנים, 320 גרם יותר בגיל 5 שנים ו-480 גרם יותר בגיל 8 שנים מאשר הילדים שנחשפו לרמות נמוכות של קפאין.

"כשאתה מגיע לגיל 10, כל שאר הגורמים מתאחדים כדי לקבוע השמנה, במיוחד התזונה ופעילות גופנית," אמרה לי. "פעילות בישיבה דוגמת משחקים, מחשבים וצפייה בטלוויזיה משחקים תפקיד ויכולים להמם את המנגנון הפנימי בגלל צריכת קפאין בזמן ההיריון."

זו היא לא הפעם הראשונה שנמצא יחס בין צריכת קפאין לתופעות שליליות בילדים. מחקר משנת 2008 הראה כי נשים אשר צרכו יותר מ-200 מ"ג קפאין מדי יום היו סבירות פי שניים לחוות הפלה טבעית מאשר אלו שלא צרכו קפאין.

מחקר מ-2015 דיווח כי חשיפה לקפאין ברחם קשורה לעלייה של 87% בסיכון להשמנה בילדות.

אבל המחקר החדש הוא הראשון לבדוק את ההשפעות של כמויות קפאין קטנות כמו 50 מ"ג ליום. הוא גם בין הראשונים לעקוב אחר שיעורי הגדילה במהלך השנה הראשונה לחיים, לפי פפדופולו.


לא הפעם הראשונה שנמצא יחס בין צריכת קפאין לתופעות שליליות בילדים


"ממצאינו על צריכת קפאין וגדילה מהירה בינקות חדשים," היא אמרה. "הגילוי שצריכת קפאין בטווח הבטוח של ההמלצה קשורה בגדילה עודפת היו מעט מפתיעות."

המנגנון הקושר חשיפה לקפאין עם גדילה מואצת בילדות עדיין איננו ברור. קפאין ידוע כחומר שעובר דרך השליה ונקשר להאטה בגדילת העובר בזמן ההיריון, תופעה שידועה בתור "פיגור גדילה תוך-רחמי", לפי מחקר מ-2001.

לפי לי, קפאין עלול להשפיע על התפתחות ציר ההיפותלמוס-בלוטת יותרת המוח במוח שתפקידו רגולוציה של הורמונים רבים האחראים לגדילה והתפתחות בילדים, וכתוצאה לגרום לגדילה מופחתת ברחם וגדילה מואצת לאחר הלידה.

"אנחנו יודעים שקפאין משפיע על פעילות המוח של התינוק, לכן ההשערה אפשרית מאוד," אמרה לי. "אנחנו יודעים שקפאין משפיע על המוליכים העצביים הפועלים במוח, ואנחנו יודעים שכל דבר שמתרחש בתקופה העוברית יכפיל את עוצמתו ויכול להמשך לזמן רב."

ב-2010, המכללה האמריקנית למיילדות וגניקולוגים דיווחה כי צריכת פחות מ-200 מ"ג קפאין ליום בזמן ההריון אינה גורמת להשפעות שליליות וכי הראיות שמייחסות השפעות לצריכה גבוהה אינן חד משמעיות.

אבל לא כולם מסכימים עם עמדת הארגון הנוכחית.

"לא אהבתי את הרעיון הזה," אמרה לי. "אני חושבת שהרעיון צריך להיות לשתות כמה שפחות קפאין. עשו מה שאתם יכולים. ואם אתם לא יכולים, אז בשום פנים ואופן אל תעברו את ה-200 מ"ג."

המחקר החדש התבסס על מידע שהמשתתפות דיווחו בעצמן מאוכלוסייה הומוגנית מבחינה גזעית ואתנית - אחת מההגבלות המרכזיות של המחקר, לפי לי.

בנוסף המחקר לא כלל קבוצת בקרה של אמהות מניקות, היות וידוע שהנקה משפיעה על קצב הגדילה בזמן הינקות, לפי טום סנדרס, פרופסור לתזונה ודיאטה במכללת המלך בלונדון, שלא השתתף במחקר.

אבל התוצאות עדיין מוסיפות יותר לטיעון שצריכת קפאין מוגברת בהריון יכולה להשפיע בטווח הארוך בצורה שלילית על בריאות התינוק, לפי פפודופולו.

"ממצאינו תומכים בהמלצה הקיימת, שכן צריכת קפאין הגבוהה מ-200 מ"ג ליום הייתה קשורה בקביעות לגדילה עודפת של הילד," היא אמרה. "אולם, המחקר שלנו מוסיף לראיות הרבות המצביעות כי הימנעות מוחלטת מקפאין בזמן ההריון יכולה להיות חיובית."

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE