השמרנים שבינינו עשויים להזדעזע רק מעצם המחשבה על רכב פרארי חשמלי, אולם האם ביצועיו על הכביש והמהירות שלו יכולים להביס גם את הספקנים הגדולים ביותר בנוגע לרעיון הזה?
לאחר אלפי שעות תחזוקה , פיתוח ושידרוג של אחד מדגמי הספורט היוקרתיים של פרארי, אריק האצ'ינסון מקליפורניה השלים את המשימה הבלתי נתפסת של יצירת מה שהתברר כדגם החשמלי המהיר ביותר שנוצר עד כה בעולם של Ferrari 308 GTS. הרכב המקורי, אגב, נוצר בשנת 1978.
"רציתי לדעת אם הדגם החשמלי שיצרתי ישתווה בביצועים שלו לדגם המקורי," אמר האצ'יסון, המומחה להסבת רכבים מחברת Electric GT.
"עבדנו יחד עם נהג מקצועי שנהג בשני הרכבים הללו תחת מגבלת זמן ועל גבי אותו מסלול המירוצים - שאורכו היה כמייל וחצי – והנהג סיים את המסלול יחד עם הפרארי המקורית בזמן של 1:26."
הרכב הבא שהנהג ניסה היה הרכב החשמלי אותו פיתח האצ'יסון. הרכב החשמלי עלה באופן אבסולוטי בביצועיו על הרכב המקורי", אמר האצ'יסון, "כאשר ראינו את הנהג חוצה את קו הסיום, המכונית השאירה שובל הפרש באורך 25 רגל כאשר כל העת אנו מודדים את ביצועיה."
הרכב, שכביכול מכונה 308 GTE, סיים א אותו המסלול בדיוק כמו הרכב המקורי בזמן של 10 שניות פחות. המהירות היא המאפיין שבזכותו הרכב ניתן להסבה , לפי דבריו של האצ'יסון.
"רכב הפרארי הוא מועמד מצוין להמרה לרכב חשמלי, מאחר וכאשר מבצעים המרה להנעה באמצעות חשמל, למעשה מוסיפים לרכב כוח. מכפילים את כוחו ומכפילים את כוח ההנעה שלו," כך אמר. "הרכב הזה נועד למהירות. הוא אולי לא תוכנן למהירויות מוגברות כאלו, אולם הוא מתמודד עמן בצורה טובה למדי. האמת היא, שהרכב הזה מרגיש הרבה יותר טבעי עם תוספת הכוח החדשה שלו".
האצ'יסון מצא את הרכב המקורי משנת 1978 במצב נוראי לאחר שנשרף לו המנוע, מה שאומר שכלל המנוע ושאר הרכיבים האלקטרוניים לא היו ניתנים לתיקון או חידוש. אולם לאחר תשלום של סכום בגובה 10,000 דולר, הוא היה הבעלים הגאה של שילדת הרכב ההרוס.
"כאשר הבאתי את הרכב הביתה ממגרש הגרוטאות, הייתי מלא בחששות," אמר. "הרכב עבר אירוע שריפת דלק והוא דלף על גבי גוף המנוע. הרכב, שהיה אפוף ריח שריפה כבד, כלל את חלקי הגומי שנמסו וזכוכיות שבורות. הוא היה בהחלט בלגאן אחד גדול."
הפרוייקט הזה היה בנוי משעות עבודה רבות. האצ'יסון עצמו, פרש 4 פעמים במהלך השנתיים שלקחו לו כדי לסיים את הפרויקט ולהחזיר את הרכב לחיים ולשדרגו, אולם לבסוף אחרי אלפי שעות עבודה רבות שכללו את הפשטת הרכב, תיקון השלדה והגוף ומסירה למיחזור של החלקים להם הצוות לא נזקק, הפרויקט בסופו של דבר הושלם - אולם לא באופן נקי ממחלוקות.
בשנת 2016, ה"בוס" של פרארי, סרג'יו מרצ'יוני, אמר כי דגם חשמלי של פרארי יהיה לא פחות מדבר 'דוחה'. "מה הטעם ברכב פרארי שקט, כאשר הצליל המאסיבי שמפיק המנוע הוא חלק בלתי ניפרד מחווית הנהיגה ברכב, טען.
ובעוד מרצ'יוני, מאז שינה את עמדתו בנושא, והודה בכך שיצרן הרכב היוקרתי נע אל עבר יצור דגמים חשמליים בשנת 2020, האצ'יסון עצמו לא יכל לחכות זמן כה רב.
"המרה של רכב שבאופן מסורתי הונע בדלק ובליווי צליל שאגת המנוע העוצמתי לכזה המונע באופן חשמלי ושקט הוא דבר שמעורר קוטביות וחילוקי דעות רבים בציבור," כך אמר האצ'יסון.
"לא מעט אנשים לעגו לי בתוספת אימרות כמו 'מה לכל הרוחות אתה עושה?' , 'למה אתה עושה את הפרוייקט הזה?'", אמר האצ'יסון, "תמיד יהיו אנשים שמרנים אי שם ומנגד ישנו גל עצום של ייצור רכבים חשמליים. אולם הסבת רכבים ישנים לדגם חשמלי שבהחלט מערערת על כל המוסכמות הוא הפרארי."
חווית נהיגה יוצאת דופן
שאגת רכבו המקורי של האצ'יסון, בעל שלושה המצברים — האחד בקדמת הרכב והשניים הנותרים מוצבים בצורת L במקום בו ובאופן מקורי מכלי הדלק היו מותקנים—הוחלפה בנהימה חשמלית ושקטה יותר.
"יש משהו מאוד מרגיע בעובדה שאתה יושב ברכב שלא מייצר כמעט רעשי מנוע," טוען האצ'יסון, "אתה מניח את הרגל שלך על הדוושה, וזה די מפחיד. הרכב מתחיל לנוע, הביצועים ומהירות היציאה יוצאי דופן ואין כל רעש רקע ואז בהדרגה אתה מוריד את הרגל מהדוושה ולאט לאט שומע שוב רעש מסוים, הפעם של בלימת הצמיגים".
"האנדרנלין הכרוך בכניסה לרכב חשמלי העולה משמעותית בביצועיו ובכוחו על רכב הפרארי הישן הוא הרגשה מדהימה שלא ניתנת לתיאור", אמר.
אבל, השאלה המתבקשת היא האם ניתן להשוותו לדגם רכב הפרארי הישן? "לא בכל האמצעים," מודה האצ'יסון. מדובר בחוויה יוצאת דופן לגמרי. הרכב עצמו – ההרגשה, המנועים—נשמעים הרבה יותר כמו מנוע סילון כאשר הם מתניעים."
"כאמור, יש בהחלט רעשים אחרים המגיעים עם השינויים שבוצעו ברכב ואם משווים אותם לרעשים המקוריים של הרכב מבינים שהמנועים הם לא בדיוק אותם מנועים והרעשים שכל כך היו מזוהים עימם."
לאחר השלמת העבודה על הרכב, האצ'יסון הציב אותו למכירה באמצעות איש המכירות הפומביות בארט ג'קסון.
"החלק הכי מספק של החוויה הזו הוא בכך שאדם אחר יחלוק יחד איתי את החוויה של הרכב החשמלי המיוחד הזה," מסביר האצ'יסון. "רכב קלאסי שגילו בערך 40, הולך להיות חלק מהחיים של אנשים אחרים ל 40 שנים נוספות, כדי לנהוג בו ולהראותו לאנשים אחרים."
הבעלים החדש של רכב ה-GTE שפיתח האצ'יסון, דרו גיל, היה נרגש למצוא רכב ספורט משובח המונע בכוח חשמלי. "לא הייתי כלל מודע לעובדה שהרכב היה חשמלי שהגשתי את הצעת המחיר," הוא חושף.
זה היה רק כאשר גיל זכה במכירה הפומבית לאחר שהגיש את ההצעה על סך 777,000 דולר, הוא הפך למודע לייחודיותו של הרכב בעל המנוע הלא קונבנציונאלי.
"הוא לא השמיע כל רעש אולם כאשר התכנסנו לחלק שלאחר המכירה הפומבית ובו הוסבר לי לגביו וכאשר גיליתי שהוא חשמלי, הפכתי ליותר נלהב לגביו"
"כתושב קליפורניה, הנעה חשמלית היא היא דרך החיים העכשווית והדבר הטוב לגבי הנעה חשמלית היא העובדה שאין כל תהליך של פליטת גזים רעילים - כל שעלייך לעשות הוא להחליף מידיי פעם את הבלמים ואת הצמיגים ואלו פעולות שאיני מרגיש עמן רע בכל הקשור בנהיגה."
"הרכב הזה הוא מהיר, הרכב הזה טוב יותר מכל רכב חשמלי שיוצע לך בשוק כיום וזה פרארי. מה עוד אפשר כבר לבקש מרכב כיום?"
העתיד של המכוניות הישנות
האצ'יסון מאמין כי העתיד של הרכבים הישנים הוא שילוב טכנולוגיות חדישות עם טנולוגיות ישנות יותר ברכבים הקלאסיים. "כמות ההתעניינות בנושא צוברת תאוצה עצומה כמו כדור שלג מתגלגל," כך אמר.
"המרה של רכבים קלאסיים וההכלה והקבלה הציבורית של הנושא הוא תופעה הנמצאת כרגע בחזית"
"אם אתה נוהג ברכב – אוטובוס מסוג פולקסוואגן שיכול לעלות ביצועי המהירות שלו על Ferrari 458 זוהי עובדה שיכולה לשנות את כל מה שהכרת עד היום. כך שאם יותר אנשים שיתנסו בשימוש ברכבים שעוברים הסבה , כך יותר מהם יהיו מעונינים לבצע זאת. ההזדמנויות הן אינסופיות," אומר האצ'יסון.
"איני יכול עוד להמתין ולראות מה מזמן העתיד בכל הקשור בשילוב בין רכבים קלאסיים למנועים חשמליים," הוא אומר. "אלו זמנים מרתקים ביותר."