הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
פינלנד משעה את תוכנית ההכנסה הבסיסית המובטחת
התוכנית, שהחלה בינואר 2017, תגיע לסיומה בסוף שנה זו. 2000 משתתפים מובטלים קיבלו בכל חודש 650 דולר ללא קשר לעבודה או מאמץ למצוא אותה. לרעיון תומכים משמאל ומימין

הניסוי, הראשון בתמיכה ממשלתית באירופה, במסגרתו קיבלו אזרחים סכום כסף בכל חודש בלא קשר לעבודה או חיפושה, יסתיים בסוף שנה זו. ממשלת פינלנד החליטה שלא להאריך את הניסוי, שארך כשנה וחצי. במקום זאת תחקור הלסינקי אופציות אחרות למדיניות הרווחה 

מאז ינואר 2017 קיבלו 2,000 תושבי פינלנד מובטלים, שנבחרו באקראי, סכום של כ-$650 בחודש, ללא כל צורך להוכיח כי הם אפילו מחפשים תעסוקה. אלה מהם שמצאו בכל זאת עבודה במהלך תקופה זו, המשיכו לקבל את הקצבה. אולם עם תום שנת 2018 יסתיים החלום של אותם משתתפים בניסוי, כמו גם של אלה שקיוו שהפיילוט יורחב וגם הם יזכו לכך. 


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים



ממשלת פינלנד דחתה בקשה מצד הביטוח הלאומי הפיני (Kela) לתקציב נוסף לתוכנית בכדי להרחיב את התוכנית, והודיעה כי גם היקף התוכנית הנוכחי לא יימשך אחרי ינואר הקרוב. בנוסף הציעה ממשלת פינלנד חוק לפיו חלק מן הסיוע למובטלים יותנה בקבלת הכשרה מקצועית או עבודה בהיקף מינימלי של 18 שעות בכל שלושה חודשים. "הממשלה מבצעת שינויים המרחיקים את המערכת מתפישת ההכנסה הבסיסית", אמרה מנהלת הבט"ל הפיני מיסקה סימאניינן לעיתון השוודי סוונסקה דגבלאדט. 

ההחלטה של ממשלת פינלנד נתפשת כמכה לרעיון ההכנסה הבסיסיות המובטחת (UBI, או Universal Basic Income). על פי רעיון זה, הממשלה אמורה לשלם לכל אזרח סכום המספיק למחייה בסיסית, בלא כל קשר למצבו הכלכלי והתעסוקתי. הניסוי הפיני היה מעין גרסה מוגבלת של רעיון זה, היות שהוא נוסה על קבוצה מוגבלת מאד והסכום שניתן למשתתפים אינו מספיק לבדו למחייה. הכוונה בניסוי הפיני היתה לבדוק האם, באופן שאולי נראה פרדוקסלי, דווקא מתן קצבה שאינה תלויה במצב התעסוקתי תגרום לאנשים לקבל עבודה, מבלי שיצטרכו לחשוש שהשכר מן העבודה יבטל את הזכאות לקצבה. 

"שנתיים אינן די זמן להסיק מסקנות כוללות מניסוי מוגבל שכזה" יולי קנגאס, מומחה למדיניות רווחה ו אחד מראשי התוכנית, בראיון לערוץ השידור הציבורי בפינלנד. "עלינו לקבל זמן ותקציבים נוספים בכדי לספק תוצאות אמינות". 

רעיון ההכנסה המובטחת מושך תומכים מימין ומשמאל כאחד. השמאל רואה בו מכשיר לצמצום העוני והפערים, והימין תולה בו תקוות לקיצוץ מנגנון הרווחה הביורוקרטי. שני הצדדים גם תומכים ברעיון לאור החששות הגוברים כי בעתיד הקרוב פשוט לא יהיו מספיק משרות לכולם, וכי 

שר האוצר הפיני, פֶטֶרי אורפו, אמר לעיתון הפיני הופווטסטאסבלאדט כי הממשלה בוחנת את החלפת הפיילוט של ההכנסה המובטחת בשיטת הקרדיטים הנהוגה בבריטניה, שם הקצבה כן תלויה בצורך כלכלי ובחיפוש פעיל אחר עבודה. נראה כי נוכח בחירות במדינה שייערכו באפריל 2019, נסוגה הממשלה שם מרעיונות נועזים לטובת פתרונות מוכרים ומסורתיים יותר. 

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE