אנשים בעלי נטייה לצרוך יותר אלכוהול עשויים להיות בעלי כמויות גדולות יותר של בקטריות הגורמות לריח רע מהפה, זאת לפי מחקר חדש.
חלל הפה של רובנו מכיל באופן טבעי כ-700 סוגים שונים של חיידקים, חלקם מועילים אולם אחרים לא ממש. חללי הפה של אנשים בעלי נטייה לשתות משקה אחד או יותר של אלכוהול בכל יום, יכילו בסיכויים גבוהים רוב של חיידקים מזיקים ומיעוט של חיידקים המועילים לחלל הפה וזאת, באופן יחסי לאלו שאינם צורכים אלכוהול באופן קבוע, כך מגלה מחקר חדש.
כאשר בחלל הפה יש כמות גדולה מידי של חיידקים מזיקים, הדבר ידוע כגורם משמעותי לדלקות חניכיים, בעיות לב ואף במקרי נדירים למקרי סרטן. בניגוד לחיידקים המזיקים, חיידקים המועילים לחלל הפה, מנטרים את קצב ההתרבות והגדילה של החיידקים המזיקים וסוללים את הדרך לחלל פה בריא יותר.
הירחון המדעי Microbiome פרסם את המחקר החדש ביום שני.
"זהו המחקר המקיף והמפורט הראשון בנוגע להשפעת אלכוהול על המיקרואורגניזמים המצויים בחלל הפה," אמרה ג'יונג אהן, החוקרת הראשית במסגרת המחקר ואפידמיולוגית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו יורק. "Oral microbiome" הוא המונח הרפואי למושבת החיידקים המצויה בחלל הפה שלנו.
כמו שהוכח לאחרונה, סוגים מסוימים של בקטריות שנמצאו בחלל הפה עשויות להשפיע על התפתחות סרטן באזורי מערכת העיכול העליונה. אהן ועמיתיה החליטו לחקור אילו גורמים ברמת סוג התזונה ואורך החיים עשויים להשפיע על האורגניזמים המצויים בחלל הפה.
בדיקת רוק
קבוצה של 1,044 אנשים בריאים בחתך הגילאים 55 עד ל 87, רובם לבנים, לקחו חלק במחקר. באופן כולל הקבוצה כללה 270 איש שהוגדרו ככאלו שאינם צורכים אלכוהול על בסיס קבוע, 614 איש הצורכים אלכוהול מידי פעם ו160 איש שהם ש"שתיינים כבדים". כלל המשתתפים סיפקו דגימות רוק בצירוף מידע מפורט על התזונה שלהם, הרגלי השתייה שלהם ושאר פרטים על סיגנון החיים.
אהן וצוות המשנה במחקר שלה ערכו בדיקות מעבדה כדי למיין ולכמת באופן גנטי את חיידקי חלל הפה שהיו קיימים בכל בדיקת רוק של כל נבדק. הצוות סימן על גרף את התוצאות כדי לראות באופן טוב יותר איזו סוג של בקטריה הייתה נפוצה יותר מכולן בקרב אלו שהוגדרו כצורכי אלכוהול בניגוד לאלו שלא.
אז מה הם ראו? בקרב האנשים המוגדרים כשתיינים, נמצאו כמויות גדולות יותר של זני חיידקים מסוג Bacteroidales, Actinomyces ו Neisseria , כולם בעלי פוטנציאל מזיק. חלקם גורמים לדלקות חניכיים וחלק אחר לפיחות באוכלוסיות החיידקים התורמים לבריאות חלל הפה. בהשוואה לאנשים שאינם צורכים אלכוהול, גם לאלו הצורכים אלכוהול באופן מידתי מפעם לפעם הנהנים מקוקטייל או שניים היו בעלי מעט פחות חיידקי Lactobacillales, משפחה של בקטריות הידועה ביכולתה להפחית את הסיכויים לדלקות חניכיים.
"לא מצאנו רמת סף ספציפית," אמרה אהן, למרות שניתן היה לראות בבירור שככל שהאנשים נטו לשתות יותר אלכוהול, כך השינוי ברמות ריכוז חיידקי הפה השונים היו בעלי שינוי נרחב יותר. היא הוסיפה בדואר אלקטרוני ששלחה כי "צריכת אלכוהול מוגברת ידועה כגורם למספר מחלות כרוניות, כולל סוגי סרטן שונים (כמו ראש, צוואר, ושט וכו'), מחלות כבד ומחלות הקשורות ללב וכלי הדם." בנוסף, בעוד מותגי נוזל לשטיפת חלל הפה הרבים מכילים אלכוהול – בטווחים של בין 10% - 20%--- המחקר החדש "בחן את ההשפעות של צריכת האלכוהול באמצעות שתייה, אולם לא בחן את ההשפעה שלו באמצעות נוזל לשטיפת פה," אמרה אהן.
הסבר אפשרי לחוסר איזון בחיידקי חלל הפה הנגרם מצריכת אלכוהול, לדברי אהן, יכול להיות משום שהחומצות המצויות במשקאות אלכוהוליים הופכת את סביבת חלל הפה לעוינת בעבור גדילתן של בקטריות מסוימות. סיבה נוספת יכולה להיות היווצרות של תוצרי לוואי כתוצאה מפירוק המשקה האלכוהוליים בחלל הפה.
שתיית אלכוהול או הגיינה רעה?
הדבר החדש כאן הוא, אמר אוליבייר ג'ורג', עוזר לפרופסור במחלקה לנוירולוגיה ב-
Scripps Research Institute, שהחוקרים יצרו לראשונה "מחקר מאוד מקיף" בנוגע לבקטריות הפה ושהדבר "יכול ללמד האם ישנה רמה מסוימת של שתיית אלכוהול ובה אין השפעה על שינוי רמות החיידקים בחלל הפה."
זה אומר ש זה "בלתי אפשרי להבין במדויק האם ההשפעות האלו הם עקב צריכת האלכוהול או שהן נוצרו כתוצאה מהגיינת פה לקויה בצירוף שתיית אלכוהול," אמר ג'ורג', הלומד את נושא ההתמכרות אולם הוא לא היה מעורב במחקר החדש.
ישנה "התעניינות עצומה" בתפקיד שיש לבקטריות השונות על גופינו, הוא אמר. "ביכולתן להשפיע על הזדקנות, סרטן, מצבי חלל פה שונים ואפילו לשלוט בתפקוד המוח ולהשפיע על התנהגותנו." אולם, תוצאות המחקר אינן מבהירות במדויק באם חוסר האיזון שנוצר ברמת החיידקים בחלל הפה בקרב צורכי האלכוהול ברמות הגבוהות משפיע על התפתחות מחלת הסרטן, כך אמר.
כמהלך מתקדם יותר, אהן וצוותה מתכננים לחקור את הסיבות לגבי מדוע צריכת משקאות אלכוהוליים מיוחסת לשינוי בחיידקי חלל הפה.