מספר הולך וגדל של מוכרי בתים משתמשים במצלמות מעקב ובמיקרופונים כדי לרגל אחר קונים פוטנציאליים בזמן שהם מסיירים בבית או בדירה שלהם. לאחר מכן, המוכרים יכולים להשתמש במה ששמעו או ראו לטובת המשא ומתן על המחיר.
המגמה הזאת מתפשטת בזכות הגידול שחל בחמש השנים האחרונות ביכולת של בעלי בתים לקנות מצלמות ומיקרופונים לא יקרים שפועלים באמצעות אינטרנט אלחוטי ולהתקין אותם לצורכי מעקב בבתיהם. חיישני תנועה מודיעים להם בהודעת טקסט או אימייל שמישהו מבקר בבית והם יכולים לצפות בו במחשב שלהם, בלפטופ או בסמארטפון דרך האינטרנט. לחילופין, הם יכולים לצפות בהקלטה מאוחר יותר.
"מכשירי הקלטה הם כיום זולים יותר ונגישים יותר", אומרת לסלי ווקר, סמנכ"לית ההתאגדות הארצית של סוכני הנדל"ן.
באוקטובר שעבר, גמלאי של שירות המדינה קנה בית של שלושה חדרי שינה בריצ'מונד היל, ג'ורג'יה, תמורת 250,000 דולר, אומרת אנדי דהפליס שייצגה את הקונה כסוכנת של חברת Exclusive Buyer’s Realty. אחרי שהגימלאי עבר להתגורר בבית, השכן סיפר לו שהמוכר "ידע שיש לו קונה ברגע שהוא נכנס פנימה", נזכרת דהפליס.
והוא אכן צדק. כאשר דהפליס והלקוח שלה עשו סיור בבית הם שניהם הסכימו בהתלהבות שהוא מתאים בדיוק לצרכים שלו כמתקן מחשבים ומכשירי טלוויזיה. הנכס היה עם מטבח, חדר שינה, סלון ושתי חניות. דהפליס סבורה שהמעקב של המוכר לא השפיע על המשא ומתן, כי המחיר ששולם היה נמוך ב- 15,000 דולר ממה שהמוכר ביקש. אבל "זאת לא הרגשה נוחה לדעת שמקליטים אותך", אומרת דהפליס, שהסוכנות שלה מייצגת רק קונים, והיא גם עומדת בראש "ההתאגדות הארצית של הסוכנים הבלעדיים של הקונים". "אני הרגשתי מוטרדת בגלל שהלקוח שלי הוטרד מכך".
כעת, היא אומרת באופן קבוע לקונים פוטנציאליים לרסן את ההתלהבות שלהם כאשר הם נמצאים בתוך הבית. "לפני שאנחנו נכנסים פנימה אני אומרת להם להעמיד פנים כאילו המוכר נמצא בבית או כאילו מישהו מאזין להם, כי לעולם אין לדעת".
עלולים להפר את החוק
בסקר שבוצע החודש על ידי חברת Harris Poll עבור האתר הפיננסי NerdWallet, משיבים לא מעטים, שאי-פעם מכרו בית, אמרו שהם השתמשו במצלמות מעקב כדי לבלוש אחר קונים פוטנציאליים. 67% אמרו שהם מתכוונים להשתמש במצלמות כאלה אם ימכרו בית שהן כבר מותקנות בו.
"בשוק דיור תחרותי כל דבר נחשב למשחק הוגן", אומר הולדן לואיס, אנליסט בתחום הדיור עבור האתר NerdWalle.
כ- 9.4 מיליון בתים אמריקאים, או 7.4% מהסך הכול, מצוידים במצלמות ומיקרופונים שפועלים באמצעות ווי-פיי, אומר בראד ראסל, מנהל המחקר בחברת הייעוץ הטכנולוגי Parks Associates. עוד כ- 11 מיליון בתים מצוידים במתקנים דומים אך פחות מתוחכמים שמותקנים על סף הדלת או מחוץ לבית או בתוך מנורות, מציין ראסל. המשמעות היא שבכ- 13% מהבתים יש לפחות מצלמה או מיקרופון אחד עם ווי-פיי. המצלמות לעתים קרובות גלויות לעין, אך גם יכולות להיות מוסתרות בתוך חיות צעצוע כמו מצלמות למעקב אחר מטפלות, או במדפי ספרים. ראסל מוסיף שהשוק הזה של מכשירי מעקב שניתנים להתקנה עצמית ופועלים באמצעות האינטרנט לא היה אפילו קיים לפני חמש שנים. בשנת 2022 חברת Parks צופה שב- 50 מיליון בתים בארה"ב תהיה לפחות מצלמה אחת. מצלמה ומיקרופון ממוצעים עולים 122 דולר.
אבל בעלי הבתים שמפעילים מעקבים כאלה עלולים להיות גם מפירי חוק.
חוקי המעקב משתנים ממדינה למדינה בארה"ב. מעקב באמצעות וידאו אסור באופן כללי במקומות שבהם לאדם "יש סיבה סבירה לצפות לפרטיות", לפי מה שעולה מתקציר של חוקי המדינות שנערך על ידי ההתאגדות הארצית של סוכני הנדל"ן (NAR). אזורים פרטיים כאלה לא כוללים בדרך כלל בתים של אנשים אחרים. אבל בהרבה מדינות האזנה או הקלטת שמע נדרשות לקבל הסכמה של לפחות אדם אחד מאלה שמוקלטים, ובחלק מהן נדרשת הסכמה חתומה של כל הצדדים.
במילים אחרות, הקלטת שמע יכולה להיות חוקית במדינות רבות אם המוכר מלווה את הקונה. אבל לא במקרים השכיחים יותר שבהם אלה שנתונים למעקב הם רק הקונה הפוטנציאלי והסוכן שלו, כאשר שניהם אינם חושדים בכך.
המוכרים "חייבים לגלות זאת, לשים שלט או לכבות את המכשיר", אומר לו נימקוף, סוכן נדל"ן בחברת Brio Real Estate בווינטר פארק, פלורידה, ונשיא אגודת סוכני הנדל"ן של אורלנדו. NAR ממליצה שסוכנים רשומים ישאלו בעלי בתים האם הם משתמשים בציוד מעקב, אומרת ווקר. אם כן, הם צריכים להגיד זאת לסוכן של הקונה או לכתוב זאת במודעה כך שכל הסוכנים יוכלו לראות זאת. חלק מסוכני הנדל"ן דורשים כעת מבעלי בתים להודיע לסוכנים שלהם על כל ציוד מעקב כחלק סטנדרטי מהחוזה.
גי אליקה, סוכן נדל"ן מניו יורק מעריך שעד כשליש מהדירות שהוא מראה ללקוחות מצוידות במכשירי מעקב מכיוון שרובן עולות כמה מיליוני דולר. לפני מספר שנים לקוחה שלו ראתה מצלמה נעה בתוך דירה. "היא רצתה לצאת משם. זה נראה לה 'קריפי'", הוא אומר. לבסוף היא לא קנתה את הדירה.
ויקטוריה הנדרסון, סוכנת נדל"ן בחברת Buyer’s Edge בעיר בתסדה, מרילנד, אומרת שהיא הבחינה באור ירוק שמהבהב על מצלמה בעת שהראתה לזוג צעיר בית של ארבעה חדרי שינה באליקוט סיטי לפני כשבוע. היא מייד אמרה להם "אל תגידו שאתם אוהבים את הבית הזה". בנוסף, היא גם נמנעת כעת מלהגיד דברי ביקורת על הבית בעת שהיא נמצאת בתוכו כדי לא להעליב את הבעלים.
לרבים ממוכרי הבתים ולסוכנים שלהם יש גישה שונה. לפני מספר שנים מוכרים באטלנטה השתמשו במצלמת המעקב אחר המטפלת כדי להקליט מה שקונים פוטנציאליים אומרים, כי הם רצו לדעת מה הם לא אהבו בבית שלהם, אומר הסוכן שלהם ג'ו אנגל מחברת Keller Knapp. זה היה בגלל שהבית היה חלש מאד בשוק.