121 בני אדם מ-25 מדינות חלו בשל חסה רומית נגועה בחיידק במהלך חודש שלם בין אמצע מרץ לאמצע אפריל. כך הודיע השבוע המרכז למניעה ולשליטה במחלות, ה-CDC. בקליפורניה, אדם אחד נהרג.
חיידקי אי קולי עשויים להימצא במעיים של בני אדם ושל חיות, וגם באוכל ובסביבה. כמעט כל הסוגים של החיידק אינם מזיקים, אך כמה מהם עשויים לגרום לכאבי בטן, לשלשולים ולהקאות.
מבוגרים שנמצאים בקו הבריאות לרוב מחלימים בקלות מזיהום של החיידק תוך כשבוע, אך ישנם סוגים של חיידקים שעלולים לגרום לנזק הרבה יותר משמעותי, בעיקר לילדים קטנים ולקשישים - שעשויים לפתח כשל בכליות בשל החיידק האלים.
"עלים ירוקים, כמו חסה, עלולים להפוך לנגועים בחיידקים עוד כשהם בשדה, בשל מגע עם אדמה ומים מזוהמים, בעלי חיים או צואה של בעלי חיים שלא טופלה כראוי", אמר גף פרבר, מנהל מרכז המחקר הקנדי לבטיחות מזון, ופרופסור באוניברסיטת גלף שבאונטריו. "חסה יכולה להזדהם על ידי בקטריה במהלך ולאחר הקציר, וגם במהלך הטיפול, האחסון וההובלה של המוצרים".
בדרך כלל, בני אדם אוכלים חסה בלי לבשל אותה, צעד שיכול להרוג את החיידקים. "פירות וירקות נאים אחרים שבאים במגע עם צואת חיות שנגועים בחיידק הם מקור נוסף לזיהום", אמר פרבר.
גם הפופולריות של החסה גורמת להתפרצויות נרחבות של החיידק. "חסה הוא הירק שאוכלים הכי הרבה", אמר פרבר.
מאז שנת 2010, ועד ההתפרצות הנוכחית, התרחשו תשעה אירועי התפרצות של החיידק האלים בחסה ירוקה או בנבטים. זאת, לעומת 12 התפרצויות שהתרחשו בגלל פירות וירקות אחרים, בגלל מוצרי בשר, קמח ומוצרים מוכנים אחרים באותה תקופת זמן. כך עולה מנתוני ה-CDC.
במהלך ההתפרצות הנוכחית, 52 מתוך 102 הנדבקים שנחקרו על ידי נציגי בריאות הציבור אושפזו בבתי חולים. מתוכם 14 נדבקים פיתחו סוגים שונים של כשל כלייתי. אחוז האשפוזים גבוה יותר בשלושים אחוזים מאחוז האשפוזים באירועי התפרצות אי קולי קודמים.
אחוז האשפוזים הגבוה נובע בשל החיידק הספציפי שפועל בהתפרצות הנוכחית. ה-CDC הודיע כי החיידק הנוכחי "נוטה לגרום לתחלואה קשה יותר, שעשויה להסביר את אחוז האשפוזים הגבוה".
בין השנים 1998-2016, היו 45 אירועים הקשורים בהתפרצות החיידק בעלים ירוקים ברחבי ארצות הברית, אמרה דוברת ה-CDC בריטני באהם. לדבריה, ההתפרצות האחרונה היא הגדולה ביותר מסוגה מאז התפרצות קטלנית של החיידק בשנת 2006 - שנגרמה אז בשל תרד נגוע.
כיצד ניתן להתגונן מפני התפרצות החיידק?
פרבר ממליץ לשטוף ידיים ביסודיות באמצעות מים חמים וסבון למשך לפחות 20 שניות לפני ואחרי התעסקות בחסה. בנוסף, הוא ממליץ לשטוף היטב את החסה עצמה במים טריים וקרים. לדבריו, את השכבה החיצונים של עלי החסה, כמו גם עלים שנבלו או עלים חומים - יש להוציא.
גם ה-CDC ממליץ לצרכנים לשמור על היגיינה גוף ומטבח נאותים כאשר מכינים אוכל. בנוסף, הארגון ממליץ לבשל בשר בטמפרטורות נכונות ולהימנע ממוצרי חלב ומיצים לא מפורסטרים. בנוסף, הארגון ממליץ לא לבלוע מים במהלך שחייה.
"לא צריך שום דבר חוץ ממים בשביל לשטוף חסה", אומר פרבר, "שטיפה עדינה במים יעיל ממש כמו שימוש בחומרים שונים המיועדים לניקוי".