צבא ארצות הברית הודיע השבוע (רביעי) על ההעברה הראשונה של עציר ממתקן הכליאה במפרץ גוואנטנמו בכהונתו של הנשיא דונלד טראמפ.
הצבא ציין כי העברתו של אחמד מוחמד הזא אל-דרבי אל סעודיה צמצמה את מספר העצורים בגוואטנמו. כעת, נמצאים במתקן הכליאה 40 עצורים במקום 41. אל-דרבי הוא הראשון לעזוב את מתקן המעצר שבקובה מאז ה-19 בינואר אשתקד, יום לפני השבעתו של הנשיא טראמפ.
דוברת הפנטגון שרה היגינס ציינה כי ההעברה נעשתה תחת תנאי עסקת הטיעון שנחתמה בשנת 2014. על פי עסקת הטיעון, אל-דרבי ימשיך לרצות את תקופת מאסרו - 13 שנים - בסעודיה.
"ארצות הברית תיאמה עם ממשלת סעודיה כדי לוודא שהעברת העציר תיעשה תוך התחשבות בצורכי הביטחון ותוך טיפול הולם", אמרה היגינס.
סוכנות הידיעות הרשמית של סעודיה, SPA, מסרה כי אל-דרבי הגיע לארצו בערב יום רביעי.
מתקן המעצר בגוואנטנמו נפתח בזמן כהונתו של הנשיא הרפובליקני לשעבר ג'ורג' וו. בוש במטרה להחזיק בו חשודים בטרור שנתפסו מעבר לים, לאחר אסון התאומים. מתקן המעצר הפך לסמל לתנאי מעצר קשים וגרם לכך שארצות הברית תואשם בעינויים.
גורמים רשמיים בארצות הברית לא שללו להוסיף עצירים למתקן הכליאה. הגורמים ציינו כי הם מודעים לבעיה בהחזרת לוחמים של דאעש, שמוחזקים בידי בעלי ברית של ארצות הברית בסוריה, לארצם. משמעות הדבר היא שייתכן כי נראה תחייה מחודשת של מתקן הכליאה והגדלת מספר העצורים בו בעתיד.
הנשיא לשעבר, ברק אובמה, הפחית את מספר העצורים בגוואנטנמו מ-242 עצורים ל-41 בלבד. עם זאת, הוא לא עמד בהבטחתו לסגור את מתקן הכליאה לפני שהוא מסיים את כהונתו.
בניגוד אליו, הנשיא טראמפ הבטיח במהלך מסע הבחירות שלו לאכלס מחדש את מתקן הכליאה. טראמפ אמר במהלך קמפיין הנשיאות כי הוא מתכוון "למלא את המקום בחבר'ה רעים".
בינואר האחרון חתם הנשיא טראמפ על צו הקורא להותיר את מתקן הכליאה בפעולה, תוך שהוא רומז בנאומו לקונגרס כי ייתכן שכבר במהלך השנה יועברו למקום לוחמי דאעש או אלקאעידה.
בנוסף, הוא קרא לפנטגון לבחון מחדש את מדיניות הכליאה של הצבא. ביום רביעי הודיע הפנטגון כי הוא עדכן את הקריטריונים להובלת עצורים חדשים למפרץ גוואנטנמו.
"המדיניות הזאת מעניקה ללוחמים שלנו הדרכה על בחירת המועמדים להעברה למתקן הכליאה", אמרה היגינס והוסיפה כי מי שיועבר למתקן הכליאה יהיו אלה ש"מהווים איום מתמשך ומשמעותי לביטחונה של ארצות הברית".
דובר של המועצה הלאומית לביטחון אישר כי הוועדה קיבלה את הקריטריונים החדשים. "אין לנו עוד מה להוסיף על כך", אמר הדובר.
הצבא נאבק זמן רב בשאלה מה לעשות עם עצורים במלחמה המתמשכת נגד גורמים איסלאמיים קיצוניים, שבמהלכה מגיעים ערב רב מכל קצוות תבל כדי להשתתף במלחמה במקומות שונים כמו סוריה.
שר ההגנה ג'ים מאטיס אמר בתחילת השבוע לעיתונאים כי ישנם יותר מ-400 לוחמים זרים שמוחזקים בידי בעלי בריתה של וושינגטון בסוריה. למרות שנעשה ניסיון לשלוח את הלוחמים האלה חזרה לארצות מוצאם, זה לא תמיד היה קל, אמר שר ההגנה.
"בכמה מקרים, אותן מדינות (שמהן באו הלוחמים) לקחו מהם את האזרחות", ציין מאטיס, "כך שיש להם השקפה שונה על הסטטוס של אותם לוחמים, כך שזה לא פשוט".