הגירעון המסחרי של ארה"ב הצטמצם בחדות בחודש מרץ עם נתוני שיא ביצוא שהושגו בזכות עלייה במשלוחים של כלי טיס מסחריים ופולי סויה. על אף שנתונים אחרים היו פחות חיוביים, עם עלייה מתונה בשיעור מבקשי דמי האבטלה, שיעור האמריקאים המקבלים קצבת אבטלה ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז 1973, בסימן ברור לשוק עבודה מתהדק.
גם בשכר נרשמת עלייה ברבעון הראשון של העונה. התחזקות השכר צפויה להפעיל לחץ מלמטה על רמת האינפלציה ולגרום לפדרל רזרב להמשיך במדיניות הדרגתית של הידוק מוניטרי. שיעור הריבית נשאר בעינו אתמול, ובהודעה מטעם הבנק המרכזי נאמר כי האינפלציה השנתית צפויה לעמוד על שיעור דומה לצפי – כשני אחוזים. "החדשות הטובות הן שאנחנו מייצאים יותר, אבל עם שוק עבודה הדוק כל-כך, גם עלות העבודה גוברת", אמר ג'ואל נארוף, מבעלי "נארוף ייעוץ כלכלי" בהולנד, פנסילווניה, בראיון לרויטרס. "העלייה בהוצאה על שכר ללא ספק תהווה גורם בשיקולי קובעי המדיניות (של הבנק הפדרלי) כשייפגשו שוב ביוני", הוסיף.
ממשרד המסחר נמסר כי הגירעון המסחרי צנח ב-15.2% לשפל של שישה חודשים העומד על 49 מיליארד דולר. בפברואר עלה הגירעון ל-57.7 מיליארד דולר, שהיה הנתון הגבוה ביותר מאז 2008.
הירידה במרץ שמה קץ לשישה חודשים רצופים של עליות בגירעון המסחרי. הגירעון בסחורות רגישות פוליטית עם סין ירד ב-11.6% ל-25.9 מיליארד דולר, אולם הדבר אינו צפוי להרגיע את המתחים בין שתי המדינות.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ איים להטיל מכסים על יבוא מסין בסך 150 מיליארד דולר בשנה כדי להעניש את סין על דרישותיה הנוקשות ממשקיעים ועסקים במדינה – כמו הדרישה להחזיק בשותף סיני, דבר שבעצם כופה על חברות אמריקאיות להסגיר את הקניין הרוחני שלהן לידי מתחרים סינים.
סין מכחישה שהיא כופה מסירת טכנולוגיה שכזו, והיא מאיימת להחזיר מידה כנגד מידה – כולל מכסי מגן על פולי סויה מארה"ב, שאחראים לכל-כך הרבה מהעלייה ביצוא. היום (חמישי) הגיעה משלחת סחר אמריקאית לסין לדיונים על הסכמי סחר.
טראמפ, הטוען תמיד שארה"ב "יוצאת פראיירית" בהסכמי הסחר שלה, כבר הטיל מכסים על יבוא פאנלים סולאריים ומכונות כביסה תעשייתיות. לאחרונה הטיל הנשיא מכס של 25% על פלדה ו-10% על אלומיניום. אולם המכסים והגישה העימותית שוחקים את הביטחון העסקי. על פי המכון לניהול ההיצע, מדד הביטחון בענפים שאינם מבוססי-ייצור נפל זה החודש השלישי ברציפות באפריל.
ממשל טראמפ טוען כי הגירעון המסחרי ארוך השנים מונע צמיחה כלכלית. הכלכלה האמריקאית צמחה בשיעור שנתי משוקלל של 2.3% ברבעון הראשון של 2018, ירידה מהשיעור 2.9% בממוצע שנרשם ברבעון האחרון אשתקד. אולם בכל ענפי המשק מלבד הייצור – מבנייה לכרייה, שירותים פיננסיים ומקצועיים – עסקים מתלוננים על צעדי ה"מגן" של הנשיא, שלדבריהם "גורמים עצבנות בענף", ו"יגרמו להשלכות בלתי רצויות בכל המגזרים".