הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מדד האבטלה בשפל של 18 שנה: שוק ההון מגיב בחיוב
לראשונה מאז אפריל 2000 נרשם שיעור מובטלים של פחות מ-4%, עם הודעת משרד העבודה כי השיעור לחודש אפריל עומד על 3.9%. עם זאת, סיבה מרכזית להישג היא 236 אלף האנשים שהפסיקו לעבוד או לחפש עבודה, יותר מ-164 אלף המשרות החדשות שנוספו בחודש שעבר. המשק האמריקאי מוסיף משרות כל חודש כבר שבע וחצי שנים. ירידה של שתי עשיריות נוספות תשווה שיא שלא נשבר מ-'69


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


מדד האבטלה- הנמוך ביותר במאה הנוכחית. (קרדיט: גטי)


שיעור האבטלה בארה"ב ירד באפריל מתחת לארבעה אחוזים לראשונה מזה 18 שנים. על פי הודעת משרד העבודה הפדרלי, שיעור האבטלה בארה"ב נכון לחודש אפריל עומד על 3.9%.


מקור: מרקט ווטץ'


למשק האמריקאי נוספו בחודש אפריל 164,000 משרות, מעט פחות מכפי שכלכלנים חזו אולם יותר מאשר במרץ. כלכלת ארה"ב מוסיפה משרות בכל חודש מזה שבע וחצי שנים – הרצף הארוך ביותר מאז שהחלו למדוד את הנתון. "לרדת ל-3.9% זה חתיכת ציון דרך", אמר רוברט פריק, כלכלן ראשי בנייבי פדרל קרדיט יוניון, בראיון לרשת CNN

דו"ח האבטלה מצביע על חודש נוסף של הוספת משרות בהיקף ראוי, בכלכלה שמתרחבת כבר קרוב לתשע שנים. רק ההתרחבות הכלכלית של שנות ה-90' היתה ארוכה יותר. המשק היה מוסיף משרות רבות עוד יותר אילו יכלו בעלי עסקים למצוא את העובדים שהם צריכים. על פי מדדים שונים, ישנם כיום שישה מיליון משרות לא מאוישות ברחבי ארה"ב. מספר האנשים המתפטרים ממשרות נמצא בשיא היסטורי היות שאנשים עוזבים לטובת משרות טובות יותר. 

עם זאת, הירידה במספר הרשומים כמובטלים נובעת יותר מירידה בהיקף כוח העבודה. 236,000 אנשים, שלפני כן היו רשומים כעובדים או מחפשים עבודה, עזבו את כוח העבודה. "היינו מעדיפים לראות יותר אנשים מוצאים עבודה מאשר עוזבים עבודות", אמר סאטיאם פנדאי, כלכלן בכיר ב-S&P. פריק מצידו מאמין שנתוני האבטלה ימשיכו לרדת משום שעסקים יתחילו להציע חבילות שכר מושכות יותר כדי למשוך עובדים איכותיים שהפסיקו לחפש עבודה קבועה. "ישנם עדיין מאות אלפי אנשים שייכנסו לשוק העבודה", אמר. "אני חושב שאנחנו יכולים לרדת ל-3.5%". 


"אפשר להגיע ל-3.5%". רוברט פריק (צילום: חשבונו בטוויטר)


אם תחזית אופטימית זו תתממש, זו תהיה הפעם הראשונה ששיעור האבטלה יורד מתחת ל-3.8% מאז שנת 1969 – כמעט חצי מאה. הפעם האחרונה שהאבטלה עמדה על 3.8% היתה באפריל 2000, בשלהי בום ההייטק. 

השכר השעתי הממוצע עלה באפריל בארבעה סנט. זוהי עלייה של 2.6% מאפריל אשתקד, ומעט פחות מכפי שהכלכלנים חזו. "עליות השכר השנתיות לא מצליחות לפרוץ את התחום שבין 2.5%-2.8%", אמר פנדאי. אולם גם הוא חוזה שהשכר יעלה ככל ששוק העבודה ימשיך להתהדק, דבר שיפעיל לחץ על מעסיקים להעלות שכר בכדי למנוע מעובדים קיימים לעזוב ולמשוך חדשים לצורך התרחבות. 

תושבי ארה"ב זקוקים לעלייה ניכרת בשכרם הממוצע בכדי לעמוד במחירים הגואים ולהניע הוצאה צרכנית הדוחפת את הכלכלה קדימה. האינפלציה מתקרבת ליעד שני האחוזים של הפדרל רזרב, מחירי הדלק מתקרבים ל-$3 לגלון, וחברות מתלוננות על עלויות מאמירות, שעלולות לחייב אותן להעלות גם את מחירי מוצריהן. 

כל זה עלול לאלץ את הפד להעלות את שיעור הריבית במשק מוקדם מהצפוי, דבר שייקר את עלות לקיחת ההלוואות ובכך יצנן התרחבות עסקית בעסקים קטנים וגדולים כאחד. עם זאת, דו"ח האבטלה עשה טוב לשוק ההון, ומדד הדאו ג'ונס קפץ ב-250 נקודות (1.08%) מפתיחת יום המסחר, נכון לכתיבת שורות אלה. תשואת אג"ח אוצר אמריקאי ל-10 שנים ירדה בשיעור זניח ל-2.92% לאחר פרסום דו"ח האבטלה. 

העלייה במספר המשרות נרשמה לרוחב המשק, למגזר השירותים העסקיים והמקצועיים נוספו 54,000 משרות, בשירותי בריאות נוספו 24,000, וכך גם בענף הייצור. ענף הכרייה הוסיף 8,000 משרות, ובסך הכל 86,000 משרות מאז אוקטובר 2016. בסך הכל הוסיף המשק האמריקאי 208,000 משרות בממוצע לחודש בשלושת החודשים האחרונים. 

הנשיא טראמפ צהל על הנתונים ברשת הטוויטר, וצייץ: "הרגע התפרסם – 3.9% אבטלה! שברנו את ה-4%! בינתיים – ציד מכשפות! (באותיות גדולות – WITCH HUNT!). הכלכלה האמריקאית הוסיפה ב-15 חודשי נשיאותו של טראמפ כ-2.7 מיליון משרות, שהם נתון נאה, אך נמוך בכ-15% מ-3.1 מיליון המשרות שנוספו למשק האמריקאי ב-15 חודשיו האחרונים של ברק אובמה בתפקיד. 

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE