המנהיג הרוחני העליון של איראן נזף בנשיא טראמפ היום על החלטתו לפרוש מהסכם הגרעין, בעוד מחוקקים במועצת המחוקקים האיראנית (ה"מג'לס") הציתו דגל ארה"ב בתוך הפרלמנט וצעקו "מוות לאמריקה!"
תגובת המעמד השולט שיקפה זעם נרחב באיראן בתגובה להחלטת טראמפ, המאיימת לחסל את ההסכם ההיסטורי. על אף שבכירים איראנים, כולל יו"ר המג'לס, אומרים כי הם מקווים שאירופה תעבוד איתם כדי להציל את ההסכם, רבים מביעים פסימיות. בנאום בפני מורי בית ספר אמר המנהיג הרוחני של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, אמר לטראמפ: "אתה לא יכול לעשות אף דבר ארור!"
קריאתו של חמינאי, שהוא בעל סמכות ההחלטה העליונה בכל נושא מדיני, עולה בקנה אחד עם התבטאויות שאר המנהיגים האיראנים, המצהירים כי ארצם מסוגלת להתנגד ללחץ או התערבות מצד מדינות זרות. חמינאי תיאר את נאומו של טראמפ כ"כולל מעל 10 שקרים" מבלי לציין מה הם. הוא גם אמר כי דבריו של טראמפ מאיימים על אזרחי איראן ועל משטרה כאחד. מוקדם יותר היום (רביעי) הציתו מחוקקים איראנים את דגל ארה"ב בזמן שעמיתיהם הצטרפו לקריאות "מוות לארה"ב", וכן שרפו דף נייר שייצג את הסכם הגרעין, ורמסו ברגליהם את האפר.
בעוד ששריפת דגלים היא מנהג נפוץ בתרבות הפוליטית באיראן, וביקורת חריפה על ארה"ב היא מאבות המזון של הפוליטיקה האיראנית ברמת הרחוב והמג'לס כאחד, היתה זו הפעם הראשונה שמשקיפים פוליטיים זוכרים שדבר-מה נשרף בתוך בניין המועצה המחוקקת. ההסכם משנת 2015 הטיל מגבלות על תוכניתה הגרעינית של איראן בתמורה להסרת מרבית הסנקציות האמריקאיות והבינלאומיות (רק אלה שנגעו לתוכנית הגרעין. הסנקציות הנוגעות לתוכנית הטילים הבליסטיים, לתמיכת איראן בטרור ברחבי המזה"ת והעולם ולהפרות זכויות אדם נותרו בעינן.
אולם הסכם הגרעין מוגבל בזמן ואינו מטפל, כאמור, בתוכנית הטילים של איראן או במעורבותה האזורית בסוריה, בתימן ובמקומות אחרים. בנוסף לאמירות כוזבות בעליל בנוגע להגבלות שמטיל ההסכם על פיתוח נשק גרעיני, הצביע טראמפ גם על נושאים אלה (שהסכם הגרעין מעולם לא התיימר לטפל בהם) כהצדקה לאמירתו כי מדובר ב"הסכם הגרוע ביותר אי-פעם". תומכי ההסכם אומרים כי העובדה שלהסכם מועד פקיעה נועדה לעודד המשך דיאלוג עם איראן בכדי להגיע בסופו של דבר להסכם גם בנושאים אלה.
אתמול בלילה הודיע נשיא איראן חסן רוחאני כי ישלח את שר החוץ שלו, מוחמד ג'וואד זריף, לדיונים בחמש המדינות שעודן חברות בהסכם הגרעין: סין, רוסיה, צרפת, גרמניה והממלכה המאוחדת.