חברת הרכב פורד הודיעה היום (רביעי) כי היא סוגרת מפעל שני, הפעם בדירבורן שבמישיגן, ומשעה את ייצור משאית ה-F-150 הפופולרית. הסיבה לצעד הקיצוני היא שריפה במפעל של ספק, שהביאה לכך שחלקים הדרושים לייצור המשאית אזלו. ה-F-150 הוא הרכב האמריקאי הנמכר ביותר כבר 40 שנה, והוא מהווה מרכיב קריטי בהכנסות ענקית הרכב.
ההודעה היום באה לאחר שייצור הדגם כבר הושעה במפעל שמחוץ לקנזס סיטי שבמיזורי. אלה הם שני המפעלים היחידים המייצרים את הדגם האהוב. "מטרתנו היא לחדש את הייצור מהר ככל האפשר", אמר דובר החברה, מארק טרובי. במקביל משעה החברה גם את ייצור הסופר-דיוטי מסדרת F, שהוא דגם מוגדל של הפיק-אפ, במפעל החברה בלואיוויל שבקנטאקי. אולם ייצורו של דגם זה יימשך במפעל אחר באוהיו.
"זהו מצב נזיל, אולם אנחנו עובדים עם הספקים שלנו כדי לעשות כל שביכולתנו", אמר ג'ו הינריקס, נשיא התפעול העולמי של פורד, בהודעה רשמית. "אנחנו בטוחים שכל השפעה תהיה קצרת-טווח". על פי מקורות בחברה, השעיית הייצור עלולה להימשך מספר שבועות, אם כי פרק הזמן עשוי להתקצר אם תצליח פורד במאמציה להשיג אספקה של החלקים ממקור אחר. אפילו חלק אחד חסר יכול להשבית את ייצורו של כלי רכב.
לפורד יש אספקה ל-84 יום נוספים בסוכנויות הרכב, כמות המספיקה למנוע מחסור בטווח הקצר. אולם אם השבתת הייצור תימשך חודש או יותר, קונים עלולים לגלות כי סוג המשאית המדויק שהם רוצים - סוג המנוע, תצורת תא הנהג או העיצוב החיצוני - אינו זמין בסוכנות. מחסור שכזה נוצר לרוב כשהמלאי נופל מתחת לכמות המספיקה ל-50 יום.
המצב הלא-ודאי הזה "מדגים את הצד המסוכן באסטרטגיה של פורד, שהוא לשים את כל הביצים בסל של המשאיות ורכבי השטח", אמר איוואן דרורי, מנתח בכיר באתר הרכב אדמונדס, בראיון ל-CNN. "כשהמכירות שלך תלויות במספר מצומצם של דגמים, שורת הרווח של החברה הרבה יותר פגיעה למכשולים בלתי ניתנים לחיזוי כמו זה". מטעם פורד נאמר בהודעה כי המחסור עלול להשפיע על ביצועי החברה לטווח קצר, אולם היא עדיין מצפה לעמוד ביעדי הרווח שמסרה למשקיעים לאורך השנה כולה.
השריפה המדוברת אירעה במפעל מרידיאן מגניזיום פרודאקטס אוף אמריקה בעיירה איטון ראפידס שבמישיגן בשניים במאי. החברה מספקת חלפים ליצרני רכב אחרים, אולם רק לקוחה נוספת אחת - פיאט קרייזלר - הודיעה כי האירוע ישפיע על הייצור שלה. פורד מכרה 287 אלף משאיות מסדרת F בארבעת החודשים הראשונים של השנה, ורובם המכריע היו F-150. בשני המפעלים המושבתים מועסקים 7,600 עובדים, שיקבלו את מרבית שכרם אך לא כולו בתקופת ההשבתה.