נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג היום (שישי) את תוכניתו "להוריד את מחירי התרופות הגואים לקרקע". טראמפ אמר שהממשל שלו יתחיל בעבודה על התוכנית מיד, אם כי לא הציג לוח זמנים ליישומה בפועל. "כל מי שמעורב במערכת השבורה הזו - יצרני התרופות, חברות הביטוח, המפיצים, מנהלי תרופות ורבים אחרים - תורמים לבעיה", אמר טראמפ. "הממשלה גם היא היתה חלק מן הבעיה מפני שמנהיגים בעבר העלימו עין מהפגיעה המדהימה הזו. אבל תחת הממשל הזה, אנחנו נשים את החולים האמריקאים בראש סדר העדיפויות". עוד אמר הנשיא כי הנחה את שר הבריאות אלכס אזאר להתחיל ליישם רפורמות שיורידו את מחירי התרופות הגואים בחזרה לקרקע".
מבלי להיכנס לפרטים, הכריז הנשיא כיצד הוא ושר הבריאות אזאר עובדים להוריד את מחירי התרופות ש"יצאו מכלל שליטה" כהגדרתו, בין השאר על ידי איסור בחוק על "חוק השתקת הרוקחים", המונע מן הרוקח לספר לחולים על אופציות זולות יותר לרכישת אותה תרופה. "זו גניבה מוחלטת, ואנחנו שמים לזה קץ", אמר טראמפ ביום שישי. עוד דיבר הנשיא על כך שישים קץ ל"שיטות סחר לא הוגנות בחו"ל", המובילות לכללים לא הוגנים עבור אמריקאים.
טראמפ נמנע מלציין כי היו אלה ממשל וקונגרס רפובליקאים, בתקופת נשיאותו של ג'ורג' בוש הבן, שאסרו בחוק על מדיקייר ומדיקייד לשאת ולתת באופן קיבוצי על תרופות עבור מבוטחיהן מול היצרניות, ובכך להשיג מחירים טובים בהרבה - וכי הדמוקרטים היו אלה שתמכו באופן גורף במתן אפשרות כזו. טראמפ הציע לאפשר לארגוני הבריאות הממשלתיים לעשות זאת בקמפיין שלו, אולם חברות התרופות מתנגדות לכך בתוקף ומאז הבחירות נראה שטראמפ (שמילא את הקבינט שלו ביוצאי תעשיית התרופות) זנח את הרעיון, שאינו נכלל בתוכנית שהציג היום, אף שיש בו כדי להוריד את המחירים יותר מכל רעיון בודד אחר.
"כפי שאנו דורשים הגינות עבור חולים אמריקאים כאן בבית, אנו דורשים גם הגינות מעבר לים", אמר טראמפ. "אמריקה לא תרשה עוד שירמו אותה, ובמיוחד לא תרשה שמדינות זרות ירמו אותה". טראמפ משוכנע ככל הנראה שהעובדה שמחירי תרופות נמוכים יותר במדינות אחרות היא תוצאה של קנוניה נגד ארה"ב, ולא תוצאת העבודה שבניגוד לכל אותן מדינות אחרות, ארה"ב בוחרת שלא להנהיג רגולציה של מחירי תרופות וגם לא ביטוח בריאות ממשלתי שמסבסד את התרופות וכופה על החברות מחיר סיטונאי ממנו נהנים גם החולים.
עוד סיבה למחירים הגבוהים בארה"ב לעומת שאר העולם היא שתוקף הפטנטים (על תרופות ובכלל) ארוך יותר בארה"ב, מה שמעניק ליצרניות פרק זמן רב יותר לנהוג כמונופול, במסגרתו "מקובל" להעלות את מחירי התרופות מדי שנה בשיעור ניכר בכל פעם. והסיבה לכך שכל אלה עדיין חוקיים היא כמובן הסכומים העצומים שמוציאות חברות התרופות הן בתרומות חוקיות למועמדים, והן בפעילויות "לובינג" אפורות יותר, כמו זו במסגרתה שילמה ענקית התרופות השוויצרית נובארטיס 1.2 מיליון דולר למייקל כהן, עורך דינו של הנשיא טראמפ המואשם כעת בפלילים, תמורת גישה לנשיא ולמעגל הפנימי שלו.
בין האמצעים שממשל טראמפ כן מתכוון לנקוט בהם: הגברת השקיפות לגבי ההנחות וההחזרים שמקבלים מנהלי תרופות במדיקייר. הממשל מתלבט בין הצעה שתחייב את מדיקייר להזרים מחצית מן ההנחות וההחזרים לטובת הצרכן, לבין איסורם כליל. עוד הצעה היא לאסור את המנהג הרווח של ענקיות התרופות לשלם למתחרות כדי שלא יוציאו לשוק גרסה גנרית של תרופה יקרה, וכן מערכי ההפצה הקפדניים של היצרניות, שנועדו למנוע מיצרניות גנריות גישה לכמויות הנדרשות של התרופה המקורית כדי ליצור חיקוי זול יותר ולמכרו לטובת החולים ברגע שהפטנט פוקע.