קוריאה הדרומית הודיעה היום (חמישי) כי בכוונתה לתווך בין ארצות הברית לקוריאה הצפונית, לאחר שפיונגיאנג איימה לפרוש ממפגש הפסגה ההיסטורי של קים ג'ונג און והנשיא דונלד טראמפ. הפגישה מתוכננת לעסוק בהפסקת תכנית הגרעין של קוריאה.
אתמול הודיעה פיונגיאנג כי היא עשויה שלא להשתתף בוועידה שצפויה להיערך ב-12 ביוני בסינגפור, במידה וארצות הברית תמשיך לדרוש שהיא תפסיק את תכנית הגרעין שלה באופן חד צדדי. תכנית הגרעין הקוריאנית פותחה תוך הפרה של עיצומי מועצת הביטחון של האו"ם. במקביל, קוריאה הצפונית גינתה את התרגיל הצבאי המשותף של ארצות הברית ושל קוריאה הדרומית וביטלה שיחות בדרג גבוה עם סיאול.
שר החוץ של קוריאה הדרומית, קאנג קיונג-ווה, אמר לפרלמנט בסיאול כי לשכנה מצפון ולארצות הברית יש חילוקי דעות בנוגע לדרך שבה יש להשיג את הפירוק מנשק גרעיני. "זה נכון שישנם חילוקי דעות בין הצפון לבין ארצות הברית בנוגע לדרך שבה יושג הפירוק מנשק גרעיני", אמר קאנג לחברי הפרלמנט. טראמפ, מצדו, הודה אתמול שלא ברור אם מפגש הפסגה ייערך.
בכיר בבית הכחול, לשכת הנשיא בסיאול, אמר כי בכוונת קוריאה הדרומית לקחת חלק פעיל יותר בתיווך בין המדינות. כשנשאל אם הוא סומך על מנהיג השכנה מצפון, אמר קאנג בפשטות "כן". בשבוע הבא צפוי טראמפ לארח את נשיא קוריאה הדרומית מון ג'אי-אין.
העיתון היפני אסאהי דיווח כי ארצות הבירת דרשה מקוריאה הצפונית להעביר לה כמה ראשי נפץ, טילים בליסטיים ארוכי טווח וחומרים גרעיניים אחרים בתוך שישה חודשים. העיתון, שמסר את הדברים מפיהם של כמה מקורות המקורבים לפיונגיאנג, דיווח עוד שר החוץ מייק פומפאו אמר למנהיג קוריאה הצפונית במהלך פגישתם כי ארצו תוסר מרשימת המדינות תומכות הטרור במידה ופיונגיאנג תענה לדרישות.
עוד דווח כי אם תסכים קוריאה הצפונית לתנאים, הפסקת תכנית הגרעין באופן מוכן ובלתי הפיך, וושינגטון תשקול להעניק ביטחונות לשלטונו של קים.
דיפלומט סיני בכיר, וואנג יי, אמר כי יש להתחשב בצעדים שקוריאה הצפונית כבר ערכה, ועל כל הצדדים - בייחוד ארצות הברית - להעריך את ההזדמנות לשלום.
ביטול הוועידה המתוכננת, שצפויה להפגיש לראשונה את מנהיג קוריאה הצפונית עם נשיא ארצות הברית, עשויה להנחית מהלומה כבדה על מה שנראה כהישג הדיפלומטי הגדול ביותר של טראמפ.
האירועים מתרחשים כשברקע פרישת ארצות הברית מהסכם הגרעין עם איראן, צעד שעורר ביקורת בינלאומית, וגם העברת השגרירות בישראל לירושלים, צעד שהצית מהומות בגבול ישראל-עזה.