היום הוא יום מכריע הן למאות אלפי מהגרים נטולי אשרות שהייה והן למנהיגות הרפובליקנית בקונגרס, המתמודדת עם מרד מצד חברים מתונים במפלגה שנמאס להם האיש הרע בנושא "ילדי החלום" שהיו מוגנים בתוכנית דאק"א עד שהנשיא טראמפ החליט להפוך אותם לכלי מיקוח במאבקו לגרום לקונגרס - במקום למקסיקו - לממן את חומת הגבול שלו.
בהליך נדיר שמצליח רק לעתים רחוקות, המכונה "עצומת פטור" (Discharge Petition), ינסו היום חברים רפובליקנים מתונים בבית הנבחרים לכפות היום הצבעה ישירה במליאת הבית התחתון של הקונגרס על הצעת חוק שתאפשר לרשומים בתוכנית דאק"א נתיב לאזרחות, יחד עם מימון לאבטחת גבולות ותיקוני מדיניות.
הליך "עצומת הפטור" מאפשר להביא הצעת חוק ישירות למליאה מבלי לעבור ועדות ומכשולים אחרים שהרפובליקנים יכולים להערים על הצעת החוק שהנהגתם, כמו הנשיא טראמפ, אינה חפצה בו. לצורך העברת ההליך דרושות חתימות של רוב מוחלט מחברי בית הנבחרים - דהיינו 218. בהנחה שכל 193 הדמוקרטים יצביעו בעד, הם יזדקקו ל-25 רפובליקנים מתוך 242, או קצת יותר מעשרה אחוזים מן הסיעה. מנהיג המאמץ, ג'ף דנהאם מקליפורניה, המייצג את המחוז העשירי הסמוך לסקרמנטו, משוכנע שימצא את הקולות הדרושים.
הרפובליקנים המובילים את המאמץ אינם רק מתונים יחסית בדעותיהם, אלא גם צפויים לקרב קשה בבחירות הקרובות (מושבי בית הנבחרים עומדים לבחירה מחודשת בכל שנתיים). כך לדוגמא מייק קופמן מקולורדו, שבמחוז בחירתו מתגוררים היספאנים רבים. קופמן אומר שלו ולמתונים אחרים נמאס לחכות בסבלנות להצבעה על החוק שהמנהיגות בראשות יו"ר בית הנבחרים פול ריאן מבטיחים להם כבר חודשים, בעודם עושים כל מה שאפשר לדחות אותה.
ריאן וחבריו להנהגה הרפובליקנית בבית, מנהיג הרוב קווין מקארת'י והמצליף סטיב סקאליס, תקועים באמצע בין המתונים שרוצים הצבעה על חוק ההגירה, לבין הקיצונים שכל-כך לא רוצים בו עד שהם מאיימים למנוע העברה של חוק לסיוע לחוואים כדי למנוע זאת. על פי הדיווחים, כרגע רחוקים המתונים חמישה קולות מהשגת מטרתם, או שישה אם חבר הקונגרס הדמוקרטי פילמון ולה מתנדנד, בשל חששות הנוגעים לביטחון בגבול עם מקסיקו, שמחוז הבחירה שלו גובל בו.
ריאן, מצידו, אמר כי המאמץ הזה הוא "לשווא", וכי בכל מקרה הנשיא יטיל וטו על החוק. בכל מקרה, גם אם יצליח המרד הרפובליקני בבית הנבחרים, העברת החוק בסנאט תהיה קשה עוד יותר. השגת רוב חסין וטו בוודאי נראית כמו חלום באספמיה. וילדי דאק"א, שחלקם כבר בוגרים וחיים זה עשורים בארה"ב שהיא הבית היחיד שהם מכירים? הם ימשיכו לחכות במצב של אי-ודאות, בזמן שנשיא ארה"ב מסית נגד אנשים שנראים כמוהם בשפה שלקוחה מסרטי אימה תיעודיים מלפני 80 שנה.