תאגיד טושיבה הודיע היום (חמישי) כי הרגולטורים בסין אישרו את מכירת חטיבת השבבים של החברה בסך של 18 מיליארד דולר לידי קונסורציום בראשות חברת ההשקעות ביין קפיטל. בכך באה לסיומה סאגה בת שנה שעיכבה את הבראתו של ענק האלקטרוניקה היפני. האישור בוועדה לאכיפת חוקים נגד מונופול היתה המשוכה האחרונה והגבוהה ביותר למכירת החטיבה, שהיא היצרנית השנייה בגודלה בעולם של שבבי NAND.
הקבוצה בראשות ביין זכתה לפני כשנה במכרז לקניית החטיבה, אותה העמידה טושיבה למכירה לאחר שנקלעה למשבר בשל עלויות מופרזות בסך מיליארדי דולרים בחטיבת הגרעין שלה, ווסטינגהאוס. אישור העסקה מגיע בתקופה של מתחים על רקע סחר בין סין לארה"ב, דבר שעורר חשש כי סין תעכב אישור של עסקאות גדולות בשוק השבבים הבינלאומי. ליו הה, יועצו הקרוב של נשיא סין שי ג'ינפינג, נמצא כעת בוושינגטון לשיחות סחר.
"כל אישורי האנטי-מונופול התקבלו ואנחנו מצפים לסגור את העסקה הזו", הודיעה ביין קפיטל היום, והוסיפה כי "הקונסורציום בראשות ביין קפיטל התחייבה להשקעות הון בהיקף משמעותי כדי לפתח את תחום המוליכים-למחצה ולסייע לו לצמוח". בנוסף לביין, חברות בקבוצה גם ענקיות כאפל, ענקית המחשבים דל, יצרנית השבבים הדרום-קוריאנית SY הייניקס, סיגייט טקנולוג'י וקינגסטון טקנולוג'י.
נציג מטעם מנהל המדינה להסדרת השוק בסין אמר מוקדם יותר היום כי אינו מודע למצב וסירב להגיב מעבר לכך. בביין סירבו להגיב לאמירה זו. תהליך האישור הממשוך עורר שמועות לפיהן טושיבה תנטוש את העסקה ואף תפנה לאפשרויות כמו הנפקה החטיבה בבורסה כדי לגייס את המזומנים הדרושים לסתום את החור הגרעיני שלה. על פי העסקה תשקיע גם טושיבה מחדש בחטיבת השבבים, ויחד עם תאגיד הויה תקבל ממשלת יפן את מבוקשה העז, כי חברות יפניות ימשיכו להחזיקוביותר מ-50% מן החברה.
אם אכן אושרה העסקה בסין, הדבר יעורר תקוות כי בייג'ינג תאשר גם את ההשתלטות המוצעת של קוואלקום על יריבתה NXP סמיקונדוקטורס. אולם מקורות יודעי דבר מסרו לרויטרס כי טרם חלה פריצת דרך בנושא זה בצד הסיני. אם אכן שמחתה של ביין מוקדמת מדי, טושיבה יכולה גם פשוט לקום וללכת. על אף שהמזומנים יעזרו לה, היא כבר אינה נואשת להם לאחר שהנפיקה מניות למשקיעים זרים בסף 5.4 מיליארד דולר מוקדם יותר השנה. חלק מבעלי המניות של טושיבה מתנגדים לעסקה, וטוענים כי החטיבה מוערכת בחסר ניכר במחיר המכירה המוסכם.
עם זאת, נושיה של טושיבה, ובכללם בנקים מובילים בעולם, להוטים לראות את העסקה יוצאת לפועל. לדבריהם, החברה אינה מסוגלת בכוחות עצמה לעמוד בהשקעות ההון העצומות הנדרשות ממנה כדי לעמוד בתחרות מצד יריבות כמו סמסונג ואחרות.