זינוק במחירי הנפט מדאיג את הצרכנית השלישית בגודלה של אנרגיה בעולם - הודו. מדינת תת-היבשת מבקשת התחייבות מערב הסעודית, יצרנית הנפט הגדולה ביותר בארגון אופ"ק, כי מחירי הנפט יישארו "יציבים ומתונים", לפי הודעת ממשלת הודו היום (שישי).
שר האנרגיה של המדינה שבקרוב מאד תהיה המאוכלסת בעולם, דהארמֶנדרה פראדהאן, שוחח עם שר הנפט הסעודי חאלד אל-פליח אתמול בלילה כדי "להביע את דאגתו מעליית מחירי הזהב השחור והשפעתה השלילית על הצרכנים והכלכלה של הודו", נאמר בהודעה.
מחירי הנפט בעולם עלו בכמעט 20% מאז תחילת 2018, וביותר מ-40% ב-12 החודשים האחרונים. החלטתו של הנשיא טראמפ לסגת מהסכם הגרעין עם איראן - כמו גם התמוטטות בתפוקת הנפט של ונצואלה - האיצו את עליות המחירים בשבועות האחרונים. מחירה של חבית נפט גולמי מסוג ברנט, שהוא המדד הבסיסי למחיר הנפט, חצתה את קו 80 הדולרים אמש, בעוד שמחירי נפט גולמי עתידי המופק בארה"ב הגיעו ל-$71.60, המחיר הגבוה ביותר מאז 2014.
שוק הנפט כבר מתהדק ממילא, בזכות הסכם בן קרוב לשנה וחצי בין רוסיה לאופ"ק להגביל את תפוקת הנפט כדי לפתור היצף בהיצע. כעת נשמעים חששות שהמטוטלת נעה לקיצוניות השנייה. "אנחנו לא אומרים שנפט צריך לעלות 25 דולר לחבית", אמר סנג'אי סודהיר, המזכיר המשותף לשיתוף פעולה בינלאומי במשרד האנרגיה ההודי, בשיחה עם CNNMoney. "הנפט צריך להיות במחיר סביר. 80 דולר לחבית זה הרבה מעל מחיר סביר. זה אינו מחיר המוכתב על ידי השוק".
השר הסעודי אל-פליח אמר לעמיתו ההודי כי ערב הסעודית תעבוד עם יצרניות נפט אחרות מאופ"ק ועם רוסיה "כדי לוודא זמינות של אספקה בהיקף ראוי שיאזן כל נפילה אפשרית בהיצע", נאמר בהודעה מטעם סוכנות הידיעות הרשמית של הממלכה. ערב הסעודית נמצאת במגעים לגבי התגובה הנאותה לתנודות בשוק עם איחוד האמירויות הערביות, הנשיאה התורנית של אופ"ק, ובשבוע הבא תדון הממלכה הווהאבית עם רוסיה בשולי כנס בסט. פטרסבורג.
הודו היתה במשך שנים רבות לקוחה מרכזית של נפט איראני, אם כי היא גיוונה את מקורות האספקה שלה בשנים האחרונות באמצעות עסקאות עם רוסיה ולאחרונה גם עם ערב הסעודית. ענקית הנפט של הממלכה, סעודי עראמקו, חתמה בחודש שעבר על עסקה בשווי 44 מיליארד דולר לבנות "מגה-בית זיקוק" בהודו, בשיתוף קונסורציום של חברות נפט הודיות.
חששותיה של הודו בנוגע לעלייה במחירי הנפט מובנות. מחירי הנפט הנמוכים של העשור האחרון שיחקו תפקיד מרכזי בהפיכת הודו לכלכלה הגדולה מהירת הצמיחה בעולם בשנים האחרונות. כל עלייה של $10 במחיר הנפט מורידה בין 0.2-0.3% מקצב הצמיחה ההודי. והביקוש לנפט צפוי לגדול מהר יותר בהודו בשני העשורים הבאים מאשר בכל מדינה בעולם. כך קבעה אופ"ק בתשקיף הנפט העולמי שלה לשנת 2040. "הצריכה ההודית תתקשה להמשיך בקצב הנוכחי, אם ימשיכו מחירי הנפט לעלות", קבעו מנתחים בחברת BMI ריסרץ' לאחרונה.