נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יארח מחר את נשיא דרום קוריאה מון ג'יי-אין במפגש גורלי בוושינגטון לקראת הפסגה המתוכננת בין טראמפ למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג-און שאמורה להתקיים בסינגפור בחודש הבא. מון הגיע היום לארה"ב ויפגוש את טראמפ לאחר שבימים האחרונים גברו הספקות בנוגע לקיום הפגישה ההיסטורית בין מנהיג המעצמה הגדולה בעולם והשליט של הדיקטטורה הקיצונית.
על פי דיווח בניו יורק טיימס , טראמפ החל ללחוץ על עוזריו ותומכיו בשאלה האם כדאי לו לקחת את הסיכון ולקיים את הפגישה עם קים.
בשבוע שעבר נאלץ הבית הלבן להסביר את דבריו של יועץ הנשיא לבטחון לאומי ג'ון בולטון לאחר שאמר כי צפון קוריאה תוכל ללכת בדרכה של לוב כשהיא התפרקה מנשק גרעיני. הדברים של בולטון הכעיסו את הצפון קוריאנים, שזוכרים היטב כיצד מוחמד קדאפי איבד לאחר מכן את שלטונו וחייו בעקבות ההפיכה במדינתו. טראמפ בתגובה נקט בצעד חריג והבטיח את שלומו והמשך שלטונו של קים אם יסכים להתפרק מתוכנית הגרעין שלו. "הוא יקבל הגנות מאד חזקות", אמר. טראמפ ציין כי ממשלו ממשיך בהכנות לפגישה משום שלא קיבל כל הודעה מצפון קוריאה כי הפגישה מבוטלת. "לא אמרו לנו שום דבר", אמר הנשיא. "אם הפגישה תתקיים, היא תתקיים. ואם לא, נמשיך לצעד הבא".
המבחן הגדול הראשון בנוגע לכוונות האמיתיות של צפון קוריאה יגיע בהמשך השבוע כשהיא אמורה להשמיד את אתר הניסויים הגרעיניים, פונגי-רי, בנוכחות פקחים בינלאומיים ועיתונאים. טראמפ כבר הצהיר שמדובר בצעד חשוב לבניית אמון וביטולו יהווה מכה קשה לתוכניות לקיום הפסגה. בעוד שצפון קוריאה אמרה שהיא מוכנה לדון בהפסקת תוכנית הגרעין שלה, היא עדיין לא אמרה שתעשה זאת בוודאות, וגם תמיד דיברה על כך שהיא דורשת שלא יהיה כלל נשק גרעיני בחצי האי קוריאה, מה שידרוש את הסרתה של "המטריה הגרעינית" שארה"ב מספקת לדרום קוריאה.
"העמדה של צפון קוריאה מעולם לא השתנתה. מה שהשתנה הוא התרגום שלנו של בדיוק אותן מילים", כתב ג'פרי לואיס, מומחה לאי-הפצת נשק במכון מידלברי ללימודים בינלאומים. "זה פיאסקו של הבית הלבן ולא צריך לאפשר להם להעביר את האשמה לפיונגיאנג".
ג'יימס קלאפר, מנהל אגף המודיעין הלאומי תחת ברק אובמה, טוען כי זו טעות לדרוש מצפון קוריאה להתפרק קודם כל מנשקה הגרעיני.
"אנחנו צריכים קודם כל לקבל את הדרישה שלהם לחתום על הסכם שלום ולבסס נוכחות פיזית בפיונגיאנג, משרד עם אמריקאים שיוכלו לתקשר עם אזרחים צפון קוריאנים", הוא הסביר. "זה לא יהווה פרס על התנהגות רעה אלא הזדמנות לגישה שתגביר את הבנתנו ותאפשר מעבר אינפורמציה משאר העולם".
מומחים רבים גם הביעו דאגה לנוכח ההתקדמות המהירה לכאורה בין הצדדים. "ממשל טראמפ נכנס לזה מאוד מאוד מהר", אמר רוברט קלי, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת פוסאן בדרום קוריאה. קלי הסביר כי עדיף לדחות את הפסגה בלפחות שישה חודשים על מנת קודם כל לסגור את הפערים בין הצדדים.
"כשלון הפסגה בסינגפור רק יחמיר את המצב", טען קלי, שהוסיף כי הקיצונים ינצלו את המצב. הסנטור לינדזי גרהאם, שנחשב לאחד הקיצונים האמריקאים בהקשר של צפון קוריאה, אמר לפוקס ניוז כי אם קים לא יגיע לפסגה זה "יחזיר אותנו למסלול של התנגשות".
"הנשיא טראמפ אמרי לי לפני שלושה ימים שהוא רוצה שזה יסתיים בצורה בה שני הצדדים ירוויחו", הוסיף גרהאם. "הוא חושב שזה אפשרי. אבל אם הם לא יופיעו אז זה הסוף לפתרון הדיפלומטי. אם הם יופיעו וינסו להטל בטראמפ אז זה אומר שהאופציה היחידה שנותרה היא עימות צבאי. ואם יהיה לנו עימות עם צפון קוריאה הם יפסידו, לא אנחנו".