רוטב עגבניות מבושל מסייע בפעילות הפרוביוטית שבמעיים. כך עולה ממחקר חדש שנערך לאחרונה. במהלך השנים האחרונות, חוקרים וצרכנים מתעניינים יותר ויותר בפונקציונליות של מוצרי המזון שמגיעים אל השולחן ועד כמה הם יעילים וטובים לבריאות. כמעט כל מוצרי המזון הם פונקציונליים במידה מסוימת, משום שלכל אחד מהם יש את הטעם, הריח והערכים התזונתיים שלו. כך עולה מדברי החוקרת, קלייר האסלר.
למרות זאת, המזונות השונים נבדקים כעת באופן אינטנסיבי יותר על מנת לחשוף את היתרונות הפיזיולוגיים הנוספים שלהם ואת היכולת שלהם בסיוע נגד מחלות כרוניות או בשיפור המצב הבריאותי. המזונות אשר להם יתרונות בריאותיים מסוימים נחשבים לפונקציונליים.
מזונות בעלי ערך פרוביוטי, כגון סוגים מסוימים של יוגורט, נחשבים לפונקציונליים. הם מגבירים את נוכחות החיידקים הטובים בדרכי העיכול ותורמים לבריאות הכללית בדרכים שונות. בהמשך לכך, חוקרים מאוניברסיטת פוליטכניקה, שבוולנסיה, ספרד, בוחנים כיצד החיידקי המעיים באים באינטראקציה עם נוגדי חמצון שמגיעים למעיים. המחקר בדק כיצד רוטב עגבניות, העשיר בנוגדי חמצון יתנהג בנוכחותם של החיידקים הטובים שנמצאים במעיים.
עגבניות כשלעצמן נחשבות למזון בריא, משום שהן מכילות, בין היתר, גם ליקופן. מדובר בנוגד חמצון המסייע בהגנה על התאים מפני גורמים מזיקים. מחקרים הצביעו על כך שלעגבניות יש מאפיינים פרוביוטיים, משום שהן יכולות להגביר את הפעילות של החיידקים הטובים במעיים.
במחקר הנוכחי, נערכו ניסויים על מנת לבחון כיצד אחד מהמינים העיקריים של חיידקי המעיים, לקטובסיליוס ראוטרי, יתנהל באינטראקציה עם נוגדי החמצון שמכיל רוטב העגבניות. כמו כן, נבדק כיצד בישול הרוטב ישפיע על האינטראקציה. החוקרים השתמשו בעגבניות בעלות כמות גבוהה של ליקופן.
תוצאות הניסויים הראו, כי תהליך העיכול גרם לאבדן של נוגדי החמצון, בצריכה של רוטב עגבניות טרי גולמי וגם בצריכה של זה המבושל או המטוגן. נוכחותו של החיידק לקטובסיליוס ראוטרי מנעה מנוגדי החמצון להיספג בדם. עם זאת, נוגדי החמצון מרוטב העגבניות שיפרו את ההשפעות החיוביות של החיידק, כאשר הרוטב בצורתו המבושלת היה יעיל יותר מאשר הרוטב הטרי.
בישול הרוטב שינה את הליקופן שבעגבניות, בתהליך של איזומריזציה. התהליך שמר על שלמותו של נוגד החמצון ואיפשר לו להיספג בגוף.