הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
טראמפ מודה לראשונה: הפסגה עם צפון קוריאה בסכנה
עם כל יום שהנימה הקרירה מפיונגיאנג נמשכת, מתחזק החשש שהפסגה המיוחלת לא תצא לפועל במועדה, ואולי בכלל.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר היום (שלישי) כי ישנו סיכוי משמעותי שמפגש הפסגה שלו עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג איל, לא ייצא אל הפועל כמתוכנן ב-12 ביוני, נוכח דחייתו של קים את הדרישה שארצו תתפרק באופן חד צדדי מנשקה הגרעיני עוד לפני הפסגה.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


אם לא, אז לא



טראמפ העלה ספקות בנוגע לפגישה, שנקבעה להתקיים עוד כשלושה שבועות, במהלך פגישה עם נשיא דרום קוריאה, מון ג'יי-אין. האוחר הגיע לוושינגטון כדי לדחוק בטראמפ שלא להחמיץ הזדמנות נדירה למשא ומתן ממשי עם שכנתו הצפונית המסוגרת. "אם זה לא יקרה, אולי זה יקרה מאוחר יותר", אמר הנשיא. "יכול להיות שזה לא יעבוד ל-12 ביוני". טראמפ הגיב בכך לשינוי הטון הדרמטי של צפון קוריאה בנוגע לשיחות לפני כשבוע, אז הודיעה פיונגיאנג כי ייתכן שהפסגה תבוטל אם ארה"ב תמשיך לדחוף ל"נטישה גרעינית חד-צדדית".

זו היתה ההתבטאות המפורשת ביותר מצד טראמפ ביחס לכך שהפסגה המסקרנת, שעצם קיומה יהווה אולי את גדול הישגי הממשל הנוכחי בתחום מדיניות החוץ (ויש שיאמרו - היחיד), אולי תידחה או תבוטל כליל. לאחר שבועות שבהם נראה טראמפ להוט יתר על המידה לקיים את הפסגה, עד כדי כך ששר החוץ החדש מייק פומפאו וסגן הנשיא מייק פנס נאלצו להבטיח למראיינים כי טראמפ יהיה מוכן לקום ולעזוב את השולחן אם לא ייענו דרישות הבסיס של ארה"ב במו"מ.

העניין הוא שייתכן כי דרישות הבסיס של ארה"ב מחד ושל צפון קוריאה מאידך סותרות אלה את אלה באופן כה מהותי שגם אם תתקיים פסגה, קשה לראות איך היא מסתיימת בהסכמה שבאמת תשנה את פני חצי האי הקוריאני. ארה"ב דורשת שצפון קוריאה תתפרק כליל מנשקה הגרעיני באופן חד צדדי, ואילו צפון קוריאה אינה מוכנה לכך כלל. צפון קוריאה, מצידה, דורשת כי בתמורה להסכמתה להתפרקות כלשהי מנשקה הגרעיני, תסיג ארה"ב את כל כוחותיה משטח דרום קוריאה - כוחות שארה"ב ודרום קוריאה רואים בהם מגן מפני פלישה של השכנה מצפון, אולם זו רואה בהם דווקא כוח פלישה פוטנציאלי לשטחה.


חשבון ארוך. בולטון



כך היה בתרגיל אווירי שנערך בתחילת מאי, כהמשך לתרגיל המשותף הגדול בין ארה"ב לדרום קוריאה. ארה"ב התכוונה לשתף בתרגיל מטוסי B-52 ו-F-22, אולם צפון קוריאה ראתה בשיתופים של מפציצים אסטרטגיים, כולל כזה המיועד לשאת פצצות גרעין, אקט תוקפני מובהק. בסופו של דבר נמנעה ארה"ב מלשתף את כלי הטיס בתמרונים האוויריים המשותפים. בנוסף זעמה צפון קוריאה על אמירתו של היועץ החדש לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ון בולטון, כי ארה"ב רואה ב"מודל הלובי" מתווה לפתרון בעיית הגרעין הצפון קוריאני.

בולטון התכוון לכך שבסוף 2003 הצליחה ארה"ב לשכנע את רודן לוב דאז, מועמר קדאפי, להתפרק מתוכנית הגרעין ההתחלתית שהיתה לו אז ובתמורה לא תעשה לו ארה"ב את מה שבדיוק עשתה לסדאם חוסיין. צפון קוריאה, שלה חשבון ארוך מאד עם בולטון (נץ קיצוני, מבכירי ה"ניאו-שמרנים" המאמינים כי זהו תפקידה של ארה"ב, וגם האינטרס שלה, לבצע "שינוי משטר" במדינות בעייתיות עבורה) בחרה לקרוא את "המודל הלובי" כמתייחס לסופו המצמרר של קדאפי ב-2011, אז נרצח בידי המון מתקומם לאחר שארה"ב ומדינות מערביות אחרות סייעו למורדים להפילו מן השלטון.

טראמפ מיהר להבהיר שהיועץ אינו מדבר בשמו במקרה זה, ואף נתן ערובות לשלומו והמשך שלטונו של קים אם ייענה לדרישות האמריקאיות, אך באותה נשימה גם אישר את חשדותיו של הרודן אותו כינה בעבר "רוקט מן" כשאמר "אם הם לא יסכימו, אז המודל [של שינוי משטר] כן רלוונטי".

נשיא דרום קוריאה, שארצו מעוניינת מאד בהצלחת הפסגה ובשינוי מהותי לטובה ביחסים עם בני עמה מצפון, נפגש טרם פגישתו עם הנשיא עם שר החוץ פומפאו והיועץ בולטון, ואמר להם "אנחנו אנשי דרום קוריאה מצפים לגדולות מכם... אנא, תדאגו לנו". האמירה נאמרה כמעין בדיחה, אולם היה ברור שמון עושה ככל שביכולתו לשכנע את האמריקאים שלא לבטל את הפגישה עם מנהיג צפון קוריאה, "המבקש שיפור כלכלי וביטחון למשטרו" - שני הדברים שטראמפ אכן מוכן לתת. לדבריו, אף שצפון קוריאה דחתה על הסף את הדרישה ל"פירוק מוחלט מגרעין", זוהי בעצם הפעם הראשונה שהניסוח הזה מופיע בהודעה רשמית של פיונגיאנג, ולכן יש בכך מסר חיובי.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE