הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מארק צוקרברג נכשל בכיבוש מחוקקי אירופה
נשיא הרשת החברתית הדומיננטית בעולם אמנם התנצל על שגיאות ומחדלים שנעשו בעבר, אולם עורר את כעסם של המחוקקים האירופים. "שאלתי אותך שש שאלות של כן ולא, ולא קיבלתי אפילו תשובה אחת", הטיח בו מחוקק מהמפלגה הירוקה. "צו קרברג במיוחד נתפש כמי שלא משתף פעולה" אומר מומחה לטכנולוגיות מידע וחוקי תקשורת. "אם המחוקקים יחליטו לשחק קשוח, פייסבוק תמצא את עצמה במאבק קשה"

תמה עדותו של מייסד ונשיא פייסבוק, מארק צוקרברג, בפני "ועידת הנשיאים" של הפרלמנט האירופי, ולפי הטונים שנשמעו במהלך הדיון והתגובות אחריו, המחוקקים בבריסל לא בדיוק הלכו שבי אחר קסמו של הטייקון הצעיר, שכעסו על התחמקויותיו מתשובות ישירות לשאלותיהם.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


"חלל תחרותי מאד" (צילום: גטי)



צוקרברג נחקר במשך 80 דקות על ידי המחוקקים והמנהיגים הפוליטיים של האיחוד האירופי בנוגע למדיניות הבטיחות והפרטיות של האתר הפופולרי, בעל נתח השוק המונופוליסטי, בראשו הוא עומד. תשובותיו הותירו אותם מתוסכלים ברובו של דבר, והם ניצלו את הדקות האחרונות של הישיבה כדי לנזוף בו על תשובותיו הכלליות.

"שאלתי אותך שש שאלות של כן ולא", אמר פיליפ לאמבר, חבר אקולו (המפלגה הירוקה הבלגית) וחבר בסיעת הירוקים-אירופאים חופשיים החזקה בפרלמנט האירופי, "ולא קיבלתי אפילו תשובה בודדת". המחוקקים קיבלו שלוש דקות כל אחד לשאול שאלות, וצוקרברג קיבל זמן בסוף כדי לענות, אולם כאמור התחמק מרוב השאלות ובסוף אמר שישיב לשאלות בכתב תוך ימים ספורים.

שאלה אחת שחזרה מפי רבים מן המחוקקים, וכזו שעלולה להשפיע יותר מכל על מעמדה של פייסבוק באירופה ובכלל, נוסחה על ידי אחד מחברי "ועידת הנשיאים" (הגוף המצומצם יותר של הפרלמנט האירופי, בפניו העיד צוקרברג) כך: "האם תוכל לשכנע אותי שפייסבוק אינה מונופול, שיש לפצל למספר חברות מתחרות?"

בתגובה לשאלה זו ענה צוקרברג שפייסבוק פועלת "בחלל תחרותי מאד" וכי אנשים משתמשים בכלים רבים ושונים כדי לתקשר. "מאיפה שאני יושב", אמר, "יש סוגי מדיה חדשים כל הזמן". המחוקקים הטיחו בצוקרברג שהוא סירב להופיע באריכות בפני הוועדה, כפי שעשה בסנאט האמריקאי. "בכוונה בחרת את הפורמט הזה", אמר לאמבר לצוקרברג.


שש שאלות של כן או לא - ואף לא תשובה אחת. פיליפ לאמבר (צילום: סטאן ז'ורדאן, ויקיפדיה)



עם זאת, נשיא פייסבוק כן ניסה להניח את דעתם של המחוקקים כשהבטיח להכפיל את מספר המהנדסים העובדים על בטיחות בחברה, למרות (כך הדגיש) שזה יפגע ברווחיות. צוקרברג גם התנצל על הכשלים הנוגעים לידיעוות חדשותיות כוזבות ("פייק ניוז") והתערבות זרה בבחירות בארצות שונות, והשימוש שנעשה במידע האישי של המשתמשים. "לא נקטנו בראייה מרחיבה מספיק של אחריותנו וזו היתה טעות ואני מצטער על זה", אמר. הוא חזר על כך שפייסבוק מחויבת ל"השקעות משמעותיות" כדי "לתקן את זה", אולם בניגוד לסוגיית הבטיחות, לא נתן מושג קונקרטי של אותה השקעה.

הישיבה זומנה בעקבות שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, שמשכה מידע של כ-87 מיליון משתמשים במצג שווא של חידונים ושאלונים והשתמשה בו לצרכים פוליטיים, בין השאר לטובת קמפיין טראמפ ב-2016. כ-2.7 מיליון מאלה היו אזרחי האיחוד, לדברי המועצה האירופית.

"פייסבוק, וצוקרברג במיוחד, נתפשים כמי שאינם משתפים פעולה, ואף מתנגדים בפועל לחוק ולגישה של אירופה מזה זמן רב", אמר ל-CNN פול ברנאל, מרצה בכיר לטכנולוגיות מידע וחוקי תקשורת באוניברסיטת איסט אנגליה. "אם הרשויות יחליטו לשחק קשוח, פייסבוק תמצא את עצמה בקרב קשה".

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE