מהפכת פרטיות המידע כבר כאן. תקנת אבטחת המידע הכללית (GDPR) נכנסה לתוקף ברחבי האיחוד האירופי אתמול (שישי), והיא משנה ותשנה את האופן שבו חברות ברחבי העולם יאספו ויטפלו במידע אישי.
החוק החדש משפיע על כל ארגון שמחזיק או משתמש במידע על אנשים בתוך האיחוד האירופי, בלא קשר למקום בו הוא רשום. מרכז שיחות בהודו המטפל בפניות של לקוחות עבור חברות המוכרות מוצרים באירופה או אתר אמריקאי העוקב אחר היסטוריית הגלישה של אזרחים אירופאים יושפעו שניהם מן החוק.
הימים האחרונים התאפיינו בהתרוצצות רבתי של תאגידי ענק וחברות קטנות כאחת לוודא שמדיניות פרטיות המידע שלהן עולה בקנה אחד עם דרישות החוק. רבות לא הצליחו בכך, וכעת הן עלולות להיות צפויות לקנסות של עד 20 מיליון יורו או עד 4% ממחזור המכירות העולמי שלהן, הגבוה מבין השניים.
ממחקר של חברת הייעוץ קאפג'מיניי עולה כי 85% מן החברות הודיעו שלא יהיו מוכנות בזמן לכניסת החוק לתוקף, ואחת מכל ארבע חברות הודיעה שלא תספיק לעמוד בדרישות החוק גם עד סוף שנה זו. הגופים הרגולטוריים של האיחוד כבר אותתו שהם יתייחסו ברצינות להפרת החוק החדש. "חברות שעשו ועושות כסף מן המידע שלנו נושאות באחריות רבה יותר", אמרה ורה ג'ורובה, נציבת המשפטים בנציבות האירופית ביום חמישי האחרון.
פעילים למען פרטיות באירופה כבר מוכנים עם תביעות נגד פייסבוק, ווצאפ, אינסטגרם וגוגל בטענה שהן מפרות את החוק החדש. על פי הכללים החדשים, עסקים עדיין יכולים לתת שירותים ללקוחותיהם, לשלוח להם אימיילים ולאסוף ולשמור את את המידע שלהם. הן רק צריכות להוכיח שיש להן "בסיס חוקי" לעשות זאת, ולכבד את רצונם של אנשים שרוצים שהמידע שלהם יימחק. אם חברה אינה מצליחה להוכיח שהיא מטפלת במידע כיאות, אינה מדווחת על פרצות אבטחה תוך 72 שעות, או מחזיקות במידע זמן רב מכפי שהכרחי, הן צפויות לעונשים.
הרגולטורים באירופה כבר נקטו בעבר בקו נוקשה נגד חברות טכנולוגיה גדולות שחרגו מן הכללים. כך קנס האיחוד את גוגל ב-2.4 מיליארד יורו (כ-2.7 מיליארד דולר) בשל עבירה על החוקים נגד מונופול, ואת פייסבוק ב-110 מיליון יורו (122 מיליארד דולר) על שהונתה את הרגולטורים בנוגע להשתלטותה על ווצאפ.
מומחים טוענים כי חברות שהתייחסו לסוגיות של פרטיות ברצינות בעבר לא צפויות לקשיים בעמידה בכללים החדשים. "אם אתה טוב באופן כללי עם אבטחת מידע, אתה כנראה תהיה בסדר עם GDPR. החשש שלי הוא שחברות שמעולם לא חשבו על זה ועכשיו מתרוצצות", אמר ריצ'ארד מריגולד, מומחה לאבטחת מידע, ל-CNN.
אולם ישנן חברות שעבורן העלות של וידוא עמידה בחוק החדש היה פשוט יותר מדי. כמה מהן כבר הודיעו שהן מפסיקות לפעול באירופה או מקצצות בשירותים שהן מציעות לתושבי האיחוד בהשוואה לשאר העולם. "ברור שהקנסות הפוטנציאליים המשמעותיים והמאמץ האדיר הכרוך בעמידה בכללים והמשך עמידה בהם יפעלו הגורם מרתיע להשקעה באירופה. בסופו של דבר, ייתכן שהם יחליטו שזה פשוט לא משתלם", אמר כריס אלין, שותף במשרד עורכי הדין מוייה וייט.