הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
לאחר שהרגילה את החיך הניו יורקי לשלל טעמי וסוגי פסטה, הלכה לעולמה רומאנה רפאטו
הפודי הניו יורקי הממוצע ידע רק שתי אפשרויות בחירה באוכל האיטלקי, עד הגעתה של רומאנה רפאטו. המעבר של האיטלקיה לארצות הברית שינה את חייה אבל גם את חייהם של חובבי האוכל במקום שלפתע נחשפו לאפשרות בחירה נרחבת בין שלל רטבים וסוגים של פסטה. השבוע, בגיל 85, הלכה לעולמה מי שלימדה את הניו יורקים שפסטה אפשר לערבב גם עם שוקולד

עד הגעתה של רומאנה רפאטו לביצת הקולינריה הניו יורקית, הכירו חובבי האוכל האיטלקי המקומי בעיקר פסטה עם רוטב עגבניות על צורותיו השונות. רפאטו, שליטת הפסטה הבילתי מעורערת של המקום, נפטרה השבוע בגיל 85, כשהיא מותירה אחריה שינוי יוצא דופן בחיך הניו יורקי.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


שינוי קולינרי משמעותי בלחיך הניו יורקי. רומאנה רפאטו


"יכול להיות שאסור לי להתרברב", אמרה בעבר בראיון ל"טיימס", "אבל כל רוטב כאן באזור הוא רוטב שלי". והיא לא רחוקה מהאמת כלל. הניסיונות והיצירתיות שהביאה איתה, מיצבה את רפאטו כמלכת הפסטה בניו יורק. תואר שלא קל להשיג.

לעולם הקולינארי נכנסה לגמרי במקרה. היא נולדה בשנת 1932 כבת לכורה פחם ומנהלת דוכן ירקות. לא נקודת פתיחה שמבטיחה הצלחה בעולם האוכל. היא זכתה ללימודי תפירה אבל בבית הספר לא זכתה לצלוח מעבר לכיתה ד' והמטבח בכלל החל אצלה כתחביב.

היא כל כך נהנתה מהתחביב הזה שאף ביקשה להשתמש בתנור של מאפיה סמוכה כשרצתה להכין עוגה ליום הולדתו של אביה, אך למשפחה לא היה משלה. 

לארצות הברית הגיעה רמונה דרך בריטניה, כשעבדה כמטפלת בבנותיו של דיפלומט בריטי. המעסיק היה כל כך מרוצה מעבודתה שלקח אותה עימו כאשר נשלח לארצות הברית. אף אחד לא ידע שנסיעה זו תשנה את חייה.

לאחר חודש פגשה את מי שעתיד להיות בעלה, ג'ינו, שאביו היה בעל חנות פסטה. את החנות ניהל האחיין אך זה מאס בתפקיד וכך מצאה עצמה נשואה למי שמנהל במקומו את המקום. בניהם נכנסו אף הם לעסק המשפחתי.

"העצה הכי טובה שבעלי נתן לילדים הייתה 'תמכור מוצרים טובים - לעולם לא תגווע ברעב'", אמרה בעבר. ואכן - רומאנה עמלה רבות על פיתוח וחידוש המוצרים שמכרה המשפחה. כך הפכה את החנות שהחלה כמקום שמציע שני סוגי פסטה בלבד לכזה המאפשר בחירה מבין 16 טעמי רוטב (כולל דיו דיונון שחור, שוקולד וזעפרן) וחמש צורות בצק. העסק התפתח עד כדי כך שמיצב עצמו כמקום המרכזי המספק פסטה באופן סיטונאי למאות מסעדות באזור.

הלקוחות צבאו על המסעדה בזכות פועלה של גברת רפאטו, שלא לומר שפית, למרות שלא זכתה לטייטל באופן רישמי מעולם. אפשר לומר שהיה מדובר בהתמכרות. פעם אחת כשרפאטו ניגשה לסועדים במקום, ניגש אליה לקוח שגילה שמנת הפולנטה החביבה עליו נמכרה עד תום ולא נשאר ממנה דבר. הוא העיף לכיוונה את מצרכי רוטב המנה ושאל בכעס: "נו, זה טוב?"

רפאטו, שלא התרגשה מההתפרצות האלימה, ענתה לו באדישות: "אתה שואל אותי אם זה טוב כשאני הכנתי את זה? ברור שזה טוב. זה הכי טוב".

רומאנה רפאטו הלכה לעולמה לאחר מאבק בסרטן המעי הגס בבית חולים במנהטן. "אבל מורשתה תישאר", מדגישה נכדתה שרה רפאטו, מהדור הרביעי שמנהל את העסק, וממשיך את דרכה.



50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE