היורו בטוח לעת עתה, אולם משבר אפשרי עדיין מרחף מעל אירופה: החוב האיטלקי. ברומא הושבעה ביום שישי ממשלה חדשה לאחר כשלושה חודשים של טלטלה פוליטית שערערה את ביטחון המשקיעים וליבתה חששות כי הכלכלה השלישית בגודלה באירופה עלולה לעזוב את גוש היורו.
שתי המפלגות הפופוליסטיות הגדולות - חמשת הכוכבים מיסודו של הליצן בפה גרילו, והליגה הצפונית הימנית - חברו כדי להרכיב קואליציה, אבל זה לא לגמרי מרגיע את המשקיעים והמשקיפים. שתי המפלגות אפסנו בבוידם לעת עתה כמה מהבטחות הבחירות הדרמטיות ביותר שלהן, כמו לערוך משאל עם על עזיבת היורו, או עזיבת האיחוד האירופי. עדיין, משקיפים מודאגים מכך ששתי המפלגות טרם נטשו את תוכניותיהן לשילוב מסוכן של קיצוץ במסים עם הגדלה משמעותית בהוצאה החברתית, וחוששים שהדבר עלול להצית משבר פיננסי חדש ביבשת.
איטליה היא אחת ממייסדות האיחוד האירופי וגוש היורו, אולם שנים של קיפאון כלכלי והיעדר רפורמות כלכלית הביאו לנסיקת החוב הלאומי ל-132% מן התל"ג, השיעור השני בגובהו באיחוד אחרי יוון. איטליה הסכימה לעמוד בתנאים התקציביים של האיחוד כדי לשמור על יציבות המטבע, אולם הפופוליסטים האוחזים כעת בהגה השלטון רוצים לשוב ולדון בסוגייה. במקביל, המצע של שתי המפלגות לא מסביר מאיפה יבוא המימון להוצאות המתוכננות.
הפופוליסטים מבקשים ליישם הכנסת מינימום של 780 יורו (917 דולר) לחודש שיקבלו האיטלקים העניין ביותר. במהלך קמפיין הבחירות טענו אנשי "חמשת הכוכבים) כי תוכנית "הכנסת הבסיס" הזו תעלה כ-15 מיליארד יורו (כ-18.5 מיליארד דולר) בשנה. הקיצוצים המובטחים במסים יורידו עוד נתח מהכנסות המדינה.
צעדים אלה, אם ייושמו, יגבירו את הלחץ על קופת הממשלה ותעלה את איטליה על מסלול התנגשות עם רשויות האכיפה הפיננסיות של בריסל. סוכנות דירוג האשראי מודי'ז הזהירה בשבוע שעבר שהיא עלולה להוריד את דירוג האשראי של איטליה - שגם כך נמצא רק שתי דרגות מעל הרמה של אג"ח זבל - מפני שהתוכניות המוצהרות של הפופוליסטים מאיימות להחליש את מצבה הפיננסי של המדינה ולחבל במאמצים לבצע רפורמות בכלכלתה. הורדת דירוג תייקר את תשלומי הריבית על החוב הלאומי ואת לקיחתן של הלוואות חדשות.
מוג'תבה רחמן, מנתח בקבוצת הייעוץ לסיכון פוליטי "יוראסיה גרופ", אמר שהמשבר עשוי להגיע לשיא בסתיו הקרוב, עת תגיש הממשלה החדשה ברומה את טיוטת תקציבה לאישור האיחוד האירופי. אם תחרוג הצעת התקציב מגבולות הגירעון שאושרו, עלולה ממשלת איטליה להישלח "חזרה לשולחן השרטוט" ואף לספוג קנסות וקיצוצי תקציב מן האיחוד.
אפילו אם יימנע עימות השנה, החוב האיטלקי העצום, שעולה על 2 טריליון יורו, פירושו שלשום ממשלה איטלקית לא יהיה מרחב תמרון רב. "איטליה שעברה חצי רפורמה ותעשה כמה צעדים בכיוון הלא-נוכן תהיה פגיעה כשהמיתון הבא... יחשוף את החולשות המהותיות של איטליה. משבר חוב אמיתי הוא בהחלט אפשרות ב-2022". כך כתב הולגר שמיידינג, הכלכלן הראשי בבנק ברנברג. אם כך יקרה, הכלכלה האיטלקית גדולה די והותר להשליך את כל גוש היורו למהומה. איטליה אחראית לכ-15% מן התל"ג של האיחוד ולכ-23% מן החוב שלו. זוכרים את המשבר של יוון? זה היה במדינה שהחוב שלה הוא רק 3% מכלל החוב של גוש היורו.
אם יש תקווה להרגעת הדחפים הפרועים של שליטי איטליה החדשים, זוהי היד הנעלמה של השוק. המניות האיטלקיות איבדו כבר כתשעה אחוזים מערכן לעומת השיא אליו הגיעו בתחילת מאי, והמשקיעים דורשים תשואה גבוהה בהרבה מזו שדרשו לפני חודשיים בלבד בתמורה לנשיאת החוב האיטלקי על גבם בדמות אג"ח ממשלתי.