פייסבוק כבר לא בראש: מחקר של מכון פיו, שבדק במשך חודש 750 נערים ונערות במטרה לבדוק באילו רשתות חברתיות הם מעבירים את זמנם מגלה שהם כבר מזמן נטשו את הפלטפורמה המפורסמת. הנתונים מצביעים על כך כי רק 51 אחוזים מהצעירים בין הגילאים 13-17 בארה"ב משתפשים ברשת החברתית. מדובר בירישה של 20 אחוזים מהמחקר הקודם, שנערך לפני כשלוש שנים.
כרגע מצטייר כי יוטיוב היא המובילה בקרב הנוער (85% משתמשים בה) אבל נוכחות יפה יש גם ברשת האינסטגרם (72%) וסנאפצ'ט (69%). בטוויטר נוכחות הצעירים לא מאוד מורגשת: רק 32 אחוזים אמרו כי הם משתמשים ברשת זו.
מדובר בבשורות רעות לחברה, שנאבקת מזה זמן מה בהאטה של הצמיחה העולמית שלה. הדבר מטריד גם את המשקיעים שלה, היות ולא מזמן התאוששה החברה ממשבר לאחר שנחשף כי חברה לניתוח מידע עשתה שימוש בפרטי מיליוני משתמשים, ללא אישור, דבר שגרם לזעזוע בחברה. לפי הסקר למעשה, היא מסתמנת כמי שירדה מהשלישיה המובילה של הרשתות החברתיות בהן השימוש הרב ביותר.
האם זה אומר שיוטיוב היא הפייסבוק החדש? לא בדיוק. היות ומכון המחקר לא כלל את הרשת הזו במחקר הקודם שלו, לא ניתן לדעת באמת ולהשוות נתונים. כמו כן צריך לזכור כי פייסבוק, סנאפצ'ט, אינסטרם וטוויטר הינן רשתות שבהן באמת יש אינטרקציה חברתית בין אנשים, ואילו ביוטיוב מתבססת יותר על צריכה פסיבית של תוכן. כמו כן המחקר לא שאל דבר לגבי ווטסאפ למשל, שיכולה להיות יריבה של סנאפצ'ט. על כן - אין באמת תמונה מלאה של שימוש בני הנוער בזמן המסך שלהם.
עם זאת, יש לציין כי רק 51% אמרו שהם משתמשים ברשת הזו, ומדובר בירידה אמיתית מהסקר הקודם, בו 71% העידו על שימוש בה. גם הבדיקה הדמוגרפים אינה מצביעה על מדד חיובי לגבי פייסבוק: מרבית בני הנוער שציינו שעדיין משתמשים בה, מגיעים ממעמד סוציו אקונומי נמוך יחסית, בעוד שהשימוש בקרב מי שמגיעים מתאים משפחתיים המרוויחים 75 אלף דולר או יותר הינו 36%.
הממצאים לא אומרים כי פייסבוק גוססת.עדיין מדובר בכלי רשת חיוני עבור רוב העולם, בעיקר מבוגרים, גם אם ילדיהם משתמשים בו פחות מהם. במדינות מתפתחות, השימוש ברשת נמצא בגדילה.
בשנה שעברה הודיע מארק צוקרברג כי פייסבוק תשנה את הפוקוס שלה ותשים דגש על אינטרקציות משמעותיות בין חברים ובני משפחה, יותר מאשר על צריכה פסיבית של תכנים.