הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
טראמפ לא זקוק לשופטים ובית משפט: "בידיי הזכות המלאה לחון את עצמי"
האם הצהרתו זו של הנשיא מרמזת על תכונה מכיוון הממשל להרשעה בעניין המעורבות הרוסית, לכאורה, בבחירות האחרונות לנשיאות ארצות הברית?. בציוצים בטוויטר היום (ב') הוא תוקף ביתר שאת את התובע המיוחד בעניין, מולר, ואת הדמוקרטים

סימנים לכך שנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, "מכין את הקרקע" לאפשרות של הרשעה במעורבות פסולה בחקירת ההתערבות הרוסית במערכת הבחירות האחרונה לנשיאות המדינה.

היום (ב') טען טראמפ כי הוא בעל "זכות מלאה" לחון את עצמו, על אף שהמקרה עדיין מצוי תחת בדיקה של התובע המיוחד, שמונה עוד בחודש מאי 2017 לחקירת הנושא, רוברט מולר, ושטרם הגיעה לסף של דיון משפטי במסגרת ערכאה שיפוטית כלשהי.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


"בידיי את הזכות המוחלטת לחון את עצמי". דונלד טראמפ (צילום: גטי אימג'ס)


כמעט באותה הנשימה, המשיך הנשיא האמריקאי לצאת בחריפות נגד עצם חוקיות החקירה מטעם מולר, וכינה אותה "לא חוקתית".

"כפי שצוין בידי מומחים משפטיים רבים, יש בידיי את הזכות המוחלטת לחון את עצמי, אך למה שאעשה זאת כאשר לא עשיתי שום דבר שאינו כשורה?!", תמה טראמפ בציוץ בטוויטר.

הנשיא הוסיף ויצא בחריפות כנגד יריביו, אנשי המפלגה הדמוקרטית, וכתב בהמשך הציוץ: "בינתיים, 'ציד המכשפות' הבלתי נגמר, שמובל בידי 13 דמוקרטים כעוסים מאוד ומתוסבכים (ואחרים) ממשיך אל תוך בחירות אמצע הקדנציה".

כשסיים לעסוק בעצמו ובדמוקרטים ו-30 דקות אחרי פרסום הציוץ הקודם, החליט הנשיא לפרסם ציוץ נוסף, במסגרתו חבט בעצם החקירה של רוברט מולר ובשאלה האם הפריע להוצאת הצדק לאור בחקירה המתנהלת כנגדו בעניין המעורבות הרוסית.

"המינוי של התובע המיוחד הוא לא חוקתי!", תקף טראמפ את מולר בצורה ישירה. 

"למרות זאת, אנחנו משחקים את המשחק משום שאני, שלא כמו הדמוקרטים, לא עשיתי שום דבר שאינו בסדר", קבע.

נושא החוקרים המיוחדים אינו עניין חדש בארצות הברית, אך העצמת הקרע וההתקפותהבלתי פוסקות וה"לא דיפלומטיות" מצד טראמפ על מולר ועל חוקיות פעולותיו,אינן דבר של מה בכך, גם אם מדובר בנשיא "צבעוני" ובוטה כמו הנשיאהאמריקאי הנוכחי.

מלבד טראמפ, עד היום עוד שלושה נשיאים אמריקאיים תוצפתו תחת העיןהבוחנת של תובעים מיוחדים שחקרו את ענייניהם: הזכור יותר, אולי בשל עסיסיות הפרשהואולי בשל הזמן שלא רב יחסית כרנולוגית שעבר מאז, זכור הנשיא ביל קלינטון שנחקרבעניין פרשיית האהבים עם מוניקה לוינסקי. מלבדו, נחקרו הנשיאים הרפובליקניים:רונלד רייגן בפרשת קונטרה-איראן וריצ'רד ניקסון בפרשת ווטרגייט.

בחודש יוני 1988 פסק בית המשפט העליון ברוב של 7 שופטים כנגד שופט אחדבלבד שהתבוע הכללי שהתובע הכללי יכול למנות "חוקר עצמאי" על מנת לחקורולנקוט בהליכים משפטיים כנגד גורמים פדראליים רשמיים.

סגן התובע הכללי רוד רוזנשטיין, שמונה על ידי טראמפ עצמו, מינה אתרוברט מולר כחוקר מיוחד במאי 2017, שבוע בלבד לאחר שהנשיא פיטר את ראש האף.בי.איילשעבר ג'יימס קומי, שהוביל את הבדיקה בנושא.

רוזנשטיין מינה את מולר לאחר שהתובע הכללי ג'ף ססיונספסל עצמו מלקחת חלק בהחלטה, בשל חשש מטענות למשוא פנים אפשריות.



מומחים למשפט בארה"ב חלוקים בשאלה האם בסמכותו של טראמפ לבצע צעד שנחשב כה מרחיק לכת (צילום: סאול לואב, איי.אף.פי, גטי אימג'ס)

דבריו של טראמפ היום (ב'), כאמור, באשר ל"זכות המלאה", כהגדרתו, הניתנת בידיו לחנינה עצמית, לא באו על קרקע בתולית. מי שהכין את הקרקע להודעה הנשיאותית כבר אתמול (א') הוא מי שמשמש כיועצו המשפטי של הנשיא, רודי ג'וליאני, ראש עיריית ניו-יורק לשעבר.

יודגש כי השאלה המשפטית בסוגיית צדקת טענתו של טראמפ לאפשרותהחוקתית-משפטית, הניתנת לו מתוקף מעמדו הנשיאותי ל"חנינה עצמית", כאמור,מעולם לא הובאה לדיון, ונבחנה על ידי בית משפט בארה"ב.

מה הפלא שמומחים למשפט בארה"ב חלוקים בשאלה האם בסמכותו של טראמפ לבצע צעד שנחשב על פניו כה מרחיק לכת.




50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE