הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
חגיגת הרכישה-העצמית: רפורמת המסים לא יוצרת מקומות עבודה
מאז תחילת הרבעון מנפצות החברות האמריקניות שיאים בכל הנוגע לרכישת מניותיהן מידי הציבור והשתלטויות תאגידיות במזומן. בכך מופרכת הבטחתו של הנשיא טראמפ כי הקיצוץ במסים יגרום לחברות להשקיע את הכסף ביצירת מקומות עבודה. עם זאת, חלק מן החברות כן חלקו את תזרים המזומנים עם העובדים

חברות אמריקניות הכריזו על רכישת מניות עצמית והשתלטויות במזומן בסכום שיא של מעל 200 מיליארד דולר בחודש מאי. אפל לבדה אחראית לקרוב למחצית הסכום, בעקבות הבטחתה מסוף אפריל לרכוש בחזרה 100 מיליארד דולר ממניותיה. מיקרון וקוואלקום היו המדורגות הבאות ברשימה, עם רכישה-עצמית של מניות בסך 10 מיליארד ושמונה מיליארד דולר, בהתאמה.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים




חגיגת הרכש ממשיכה את המגמה שהחלה ברבעון הראשון, עת השלימו החברות האמריקאיות רכישות-עצמיות בסך 178 מיליארד, סכום שעלה על השיא הקודם של 172 מיליארד, שנרשם בשנת 2007, ממש לפני הקריסה הפיננסית. לדברי הווארד סילברבלאט ממדד S&P, סך כל הרכישות-העצמיות והדיבידנדים ל-12 החודשים החולפים עשוי לעבור את רף הטריליון דולר, לראשונה אי-פעם.

העלייה החדה באה בעקבות רפורמת המס של הנשיא טראמפ והרפובליקנים בקונגרס, שהורידה את שיעור המס התאגידי מ-35% ל-21%. חוק המס החדש מעניק גם הנחות על המסים שחברות חייבות על רווחים בחו"ל המוחזרים לתחומי ארה"ב לצורך מימוש.

חברות נוהגות לרכוש בחזרה את המניות שלהן מן הציבור כשהן נהנות משפע מזומנים, וזאת על מנת להעלות את מחיר המניה, להקטין את ההיצע (מה שמגדיל את הדרישה) ולהגדיל את הדיבידנד שמרוויחה כל מניה.

מבקרי המגמה אומרים שהתופעה אולי מהווה ברכה לוול סטריט, אבל התעלמות מופגנת מ"מיין סטריט" - רחובות המסחר של הערים והעיירות ברחבי ארה"ב. מבקרים אלה טוענים כי מן הראוי שהשפע הזורם לקופת התאגידים יושקע ביצירת מקומות עבודה חדשים והעלאת משכורות. זו התוצאה שאותה הבטיח הנשיא טראמפ מרפורמת המס שלו, אולם כפי שחזו רבים - לא זה מה שקרה.


"תפקוד טבעי של השווקים". ג'יימי דיימון (צילום: CNBC)



לא רק מתנגדים מסורתיים של וול סטריט מדברים נגד המגמה, אלא גם "בשר מבשרה" כמו אנשי בית ההשקעות גולדמן סאקס. "אנו מצפים שאסטרטגיות החזרת מזומן ייחלשו בהמשך", אמר דייויד קוסטין, אסטרטג הנכסים האמריקאיים הראשי של החברה. לדבריו, גודלמן סאקס העלתה כי חברות שהתמקדו בהוצאת הון, כמו קוהל ואינטל, נסקו בערכן מאז בחירות 2016.

חלק מן החברות חלקו את הרווחים המוקדמים עם עובדיהן. לדוגמא, וולמרט ו-וולס פארגו הקדישו חלק מכספי המס שחסכו כדי להעלות משכורות והטבות לעובדים. קומקאסט ובנק אוף אמריקה העניקו לעובדיהן בונוסים חד-פעמיים.

עם זאת, תומכי הרכישות העצמיות מגנים עליהן בתוקף. ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן צ'ייס אמר בשיחת ועידה של "השולחן העגול לעסקים" היום (שלישי) כי "זהו תפקוד טבעי של שווקי ההון ושימוש נכון בהון". דיימון, יושב הראש של "השולחן העגול", אמר כי אנשים עשויים להשתמש בכסף המוחזר לרכוש בית, לפתוח חברה או לממן קרן הון סיכון. "אני לא מבין איך מישהו יכול לומר שזה דבר רע. אלה דברים שבאים מאנשים שהם נבערים בבסיסם".

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE