הפגישה של מנהיגי המעצמות ה"מערביות" המתועשות אולי גרפה כותרות פחות מחמיאות, עם תצוגת המיאוס של הנשיא טראמפ כלפי מי שעד כהונתו נחשבו לבעלות הברית הקרובות והחשובות של ארה"ב בעולם, אולם מי שרוצה להבין את העולם של מחר יכול להתנחם: לא זו הפסגה המשמעותית של מנהיגי עולם שנערכת בסוף השבוע הזה.
לא שפסגת הג'י-7 היא חסרת כל חשיבות, חלילה. כל החלטות שיתקבלו או לא יתקבלו בה בנוגע לסחר, מחירי נפט ומדיניות משותפת ישפיעו בטווח הקרוב על מאות מיליונים בעולם. אולם הפסגה השנייה שנפתחה היום (שבת) בצ'ינגדאו שבסין היא זו שבה משתתפים השחקנים המרכזיים בכלכלה העולמית של העשורים הקרובים.
פסגת "ארגון שיתוף הפעולה של שנחאי" תימשך יומיים וישתתפו בה מנהיגיהם של שתי הכלכלות מהירות-הצמיחה בעולם, סין והודו, כמו גם נציגים מרוסיה, פקיסטן וארבע מדינות במרכז אסיה. ארגון שנחאי נוסד במקור למטרת שיתוף פעולה ביטחוני, אולם בשנים האחרונות מתמקדים הדיונים בפורום בעיקר בסחר.
הודו וסין צפויות להיות הכוח העיקרי שיניע את כלכלת העולם בעתיד הנראה לעין, בסיועם של "לווייני דרג שני" חדשניים כמו סינגפור ומאלזיה. "אזור אסיה הפסיפית הפך חשוב יותר ויותר כמעצמה כלכלית לצמיחה עולמית", אומר רג'יב ביסוואס, כלכלן ראשי לאזור אסיה הפסיפית בחברת IHS מרקיט בשיחה עם רשת CNN.
סין לבדה צפויה לתרום כ-30% מכלל העלייה בתל"ג העולמי במהלך העשור הקרוב, והודו 10% נוספים. חלקו של אזור אסיה הפסיפית בכלכלה העולמית צפוי לגדול ל-39% עד 2023, בעוד הנתח של צפון אמריקה בעוגה ייפול ל-25%. כך על פי נתוני קרן המטבע הבינלאומית. עם אוכלוסיה משותפת של 2.6 מיליארד בני אדם ומעמד ביניים הגדל במהירות, סין והודו מציעות פוטנציאל צמיחה אדיר.
וולמרט שילמה לאחרונה 16 מיליארד דולר עבור רשת המכירות באינטרנט המובילה בהודו במאמץ להבטיח צמיחה עתידית לחברה, בעוד שמשקיעים אמריקניים לקחו חלק בסבב גיוס הון של ספקית תשלומים מקוונים מסין, שבסופה עמדה החברה על ערך שוק שעולה על זה של גולדמן סאקס, ענקית ההשקעות מוול סטריט.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שצפה בשעשוע בעת שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הדהים את בעלות בריתו בג'י-7 בקריאה להחזרת רוסיה לקבוצה, למרות שהיא ממשיכה לכבוש את חצי האי קרים, ישתתף גם הוא בפסגה בצ'ינגדאו. אמנם כלכלת רוסיה היא גמדית לעומת אלה של סין והודו, וצמיחתה איטית, אך הדוב הרוסי הוא עדיין אחד מיצרני האנרגיה הגדולים בעולם, עם השפעה עצומה על שווקי נפט וגז טבעי.
נשיא סין שי ג'ינפינג וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הפכו בחודשים האחרונים לבולטים שבמגיני הגלובליזציה, וזאת בשעה שארה"ב תחת הנשיא טראמפ מסתגרת פנימה ומקימה חומות של מכסים וגם של לבנים. שני המנהיגים חתמו על עצומה של ראשי מדינות בתחילת השבוע החולף שמתחה ביקורת על "גל הפרוטקציוניזם החדש" וקראה ל"עולם פתוח ומכיל". השניים צפויים להיפגש בשולי הפסגה בצ'ינגדאו. ליחסים בין השתיים עבר סוער שאף הגיע למלחמה ב-1962, אולם כעת הנימה שונה בתכלית, ומודי הצהיר כי "לאסיה ולעולם יהיה עתיד טוב יותר כשהודו וסין עובדות יחדיו". מודי צפוי לפגוש בשולי הפסגה גם את הנשיא פוטין.
לא הכל ורוד בחזית האסיאתית, שכן הודו מודאגת מגירעונה המסחרי הגדל מול סין, ומקשריה המסחריים החלשים ברוסיה. אולם כאמור לעיל, גם בג'י-7 יש מתחים פנימיים קשים. הנשיא טראמפ החליף מהלומות מילוליות בטוויטר עם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ועם נשיא צרפת עמנואל מקרון, שצייץ ש"אם לארה"ב לא אכפת להיות מבודדת, ליתרנו לא יהיה אכפת לחתום על הסכם של שש מדינות". טראמפ השיב בהאשמת אירופה ב"מכסי מגן מסיביים וחסמי-סחר לא-כספיים" נגד ארה"ב. טראמפ עזב היום מוקדם ובהפגנתיות את הפסגה לפני סבב הדיונים המרכזי, ומקור בבית הלבן מסר ל-CNN שהוא שקל לפסוח על הוועידה לגמרי. למרות זאת התרתח הנשיא על כתב ששאל על המתחים, ואמר לו ש"היחסים שלי איתם מצוינים... מאחת עד עשר אני מדרג אותם כעשר, ואתה יכול להדפיס את זה בפייק ניוז שלך".
פערי הצמיחה בין "האליטות הישנות" המתכנסות בקוויבק לאלה החדשות המתכנסות בצ'ינגדאו לא יכלו להיות חריפים יותר. כלכלת ארה"ב צומחת בקצב של 2.3% לשנה, ואילו זו של האיחוד האירופי - הכוללת ארבע משותפות הג'י-7 - ב-2.5%. יפן, חברה נוספת, צמחה ב-1.6% השנה ובשנה הבאה צפויה האטה. להשוואה, הודו וסין צמחו השנה ב-7.7% ו-6.8% בהתאמה.