הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
ארכיאולוגים מהאוניברסיטה העברית מצאו פסל מסתורי בן 3000 שנים
מתנדב שהיה בצוות החפירות מצא את הפסל, ככל הנראה של מלך ששלט באזור. הארכיאולוגית הראשית: "מראה וצורת השיער מצביעים על כך שמדובר בדמות חשובה"

פסל מסתורי של ראש מלך, שגילו מוערך בקרוב ל - 3,000 שנה, מביא תעלומת מסתורין עימו, כאשר חוקרים מנסים להבין את פניו.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


ראש של מלך. הפסל המסתורי



הפסל בן שני האינץ' (5ס"מ) הוא דוגמה נדירה ביותר של אמנות פיגורטיבית מארץ הקודש, מהמאה התשיעית לפני הספירה, תקופה הקשורה למלכי יהודה וישראל המוקדמים. הפסל נשמר להפליא למרות חלקים קטנים חסרים בזקן, ולא נראה כמו שום דבר שנמצא לפניו. בעוד החוקרים משוכנעים שהדמות המזוקנת חסרת הכתר זהב מייצגת בן מלוכה, הם פחות בטוחים איזה מלך הוא מסמל, או על איזו ממלכה הוא שלט.

ארכיאולוגים חשפו את הצלמית הזעירה ב -2017 במהלך חפירות באתר הנקרא אבל בית מעכה, הממוקם מדרום לגבול עם לבנון, סמוך למטולה. ארכיאולוגים מהמאה ה - 19 זיהו את האתר, ולאחר מכן הגיעו לכפר בשם אבל אל-קמח, האזור העיר מספר מלכים. במאה ה -9  לפני הספירה הייתה העיר העתיקה ממוקמת באזור בין שלוש מעצמות אזוריות: ממלכת ארמייה שדמשק במזרחה, העיר הפינית הצורנית ממערב, וממלכת ישראל, שבירתה בשומרון, בדרום.

בספר מלכים מוזכר אבל בית מעכה ברשימת הערים שהותקפו על ידי המלך הארמי בן חדד במסע נגד ממלכת ישראל. "המקום הזה מאוד חשוב משום שהוא מעיד על כך שהאתר עבר בין שתי הממלכות הללו, בין ארם-דמשק לישראל", אומרת ארכיאולוגית האוניברסיטה העברית נעמה יהלום-מק, שעומדת בראש החפירה המשותפת עם אוניברסיטת אזוסה פסיפיק מאז 2013. צוותה של יהלום-מאק חפר ברצפה של מבנה ענקי מתקופת הברזל, בקיץ 2017, כאשר אחד המתנדבים שהגיע לשם פגע בעפר. השכבה בה נמצא הראש משוערכת למאה התשיעית לפני הספירה, התקופה הקשורה לממלכות התנ"כיות של ישראל ויהודה.

בהחלטה נדירה, מיהרו ארכיאולוגים ואוצרים במוזיאון ישראל בירושלים להציג את היצירה בתצוגה פומבית. דו"ח מפורט יפורסם במהדורת יוני של כתב העת "המזרח הקרוב לארכיאולוגיה". ערן אריה, אוצר המוזיאון לאמנות הברזל וארכיאולוגיה פרסית, אמר כי הגילוי הוא אחד מסוגו. "נדיר למצוא אמנות פיגורטיבית מתקופת הברזל, במיוחד כזו שאינה באיכות נמוכה, וזו באיכות מעולה".

הצלמית המלכותית עשויה חומר דמוי זכוכית שהיה פופולרי בתכשיטים ובצלמיות אנושיות ובעלי חיים קטנים במצרים הקדומה ובמזרח הקרוב."צבע הפנים ירקרק בגלל גוון הנחושת הזה שיש לנו במלח הסיליקט", מסבירה יהלום-מק. "הרמז המכריע לזיהויו כמלך במזרח הקרוב הוא התסרוקת המעניינת שיש לו". שערו של הזקן המזוקן משוך לאחור ומכסה את האוזניים, ומוחזק במקומו על ידי חוט זהב מפוספס. תסרוקתו דומה לדרך בה המצרים הקדמונים המתארים את שכנות המזרח הקרוב באמנות.


ארכיאולוגים יחדשו את החפירות. אילוסטרציה (צילום: תמר הירדני)



"הבחור מייצג את הדרך הגנרית שאנשים מכובדים מתוארים", אמרה. בשל התהליכים שעבר הפסל במהלך השנים אין אפשרות לתארך באופן מדויק את יצירת הפסל מלבד לומר שיוצרה כנראה במאה התשיעית, ומבחינת זהותו - יש לא מעט אפשרויות. יהלום-מאק מניחה שזה יכול להיות מהמלכים בן חדד או חזאל של דמשק, אחאב או יהוא של ישראל, או איתובאל של צור, כל הדמויות המופיעות בנרטיב המקראי.

"אנחנו רק מנחשים כאן, זה כמו משחק", היא צוחקת. "זה קצת כמו דרישת שלום מהעבר, אבל אנחנו לא יודעים עליו שום דבר אחר". החוקרים מעוניינים לדעת האם הפסל עומד בפני עצמו או חלק מפסל גדול יותר ועל כן נבחרת האוניברסיטה העברית תחדש את החפירה החודש במקום שבו נמצא ראש מלך המסתורין.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE