הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
ראש הפדרל רזרב לשעבר: הכלכלה תיפול מהצוק ב-2020
בן ברננקי השווה את הכלכלה האמריקאית לסרטי "רואד ראנר" המצוירים, בהם הקויוטי הרודף דוהר אל מעבר לצוק ורק אז קולט מה עשה. לדבריו, אחרי שהקונגרס העלה מסים וקיצץ בהוצאה כשהיה צורך בתמריץ לכלכלה, עכשיו הוא שוגה קשות כשהוא נוהג הפוך. גם מומחים אחרים חוזים מיתון ב-2020

בן ברננקי, לשעבר יו"ר הבנק הפדרלי, משמיע מלים קשות בנוגע לתבונה שבמהלכים הכלכליים האחרונים של הקונגרס והבית הלבן. באירוע של ה"אמריקן אנטרפרייז אינסטיטיוט" השמרני אמר ברננקי ש"מה שאתם מקבלים זו המרצה ברגע הכי לא מתאים", כשהוא מתייחס לשילוב של קיצוצי מסים והגדלה בהוצאה הממשלתית.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


אופס.



אמירתו של ברננקי עולה בקנה אחד עם ההגיון הכלכלי המקובל. שיעור האבטלה הוא 3.8% - הנמוך ביותר זה חצי מאה. המרצה נוספת של הכלכלה עלולה להביא ל"התחממות יתר" ולסיים את ההתאוששות טרם זמנה. הגדלת הגירעון הפדרלי, מנגד, תשאיר את הקונגרס עם פחות אפשרות ללוות כסף כדי להילחם במיתון הבא, לכשיגיע.

בנוסף, אמר ברננקי, ישנו האתגר של ההתמודדות עם סיומו של ה"היי" מקיצוצי המסים. "זה הולך להלום בכלכלה בצורה חזקה השנה ובשנה הבאה", אמר. "ואז ב-2020 ווייל אי. קויוטי יעבור בריצה את שפת הצוק ויסתכל למטה".

חשוב לזכור שברננקי אינו חסין מטעויות בתחום החיזוי הכלכלי. במרץ 2007 אמר ברננקי כי "סביר שהכלכלה תצליח להכיל את שפעת הקריסה של משכנתאות הסאב-פריים". איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים - הכלכלה קרסה תשעה חודשים מאוחר יותר. לעת עתה הבורסה בוול סטריט לא נראית מודאגת ממיתון. רווחי שיא הטיסו את מדד הנאסד"ק לרמת שיא בשבוע שעבר. הדאו ג'ונס וה-S&P 500 החזירו לעצמם את רוב מה שאיבדו במהלך החורף, כשהמשקיעים מכרו יותר משקנו.


לא תמיד צודק, אבל הדברים מדאיגים. בן ברננקי (צילום: Shutterstock.com)



ועדיין, התזמון של הצעדים הכלליים של הממשל תמוהים-משהו. ב-2013, כשההתאוששות היתה איטית ונזקקה לזריקת עידוד, הניח הקונגרס לקיצוצי מס לפקוע וקיצץ בהוצאות. כיום הוא נוהג להיפך. הדבר מקשה גם על ג'רון פאוול, יו"ר הפרדל רזרב הנוכחי, שצריך להעלות את שיעורי הריבית כדי להימנע מעלייה באינפלציה, אבל לא יותר מדי כדי שלא יאט את הכלכלה.

ובנוסף, ישנה אווירת אי-הוודאות ועלייה בעלויות לכל העסקים בשל מכסי המגן ואיומי הסחר של ממשל טראמפ. לינדזי פייגצה, כלכלנית ראשית בבנק ההשקעות סטייפל, אמרה בשבוע שעבר, בראיון לתוכנית "מרקטס נאו" ברשת CNN, כי היא כבר רואה סימנים לכך שהמומנטום הכלכלי דועך. "סכנת המיתון עולה במהירות כשאנחנו מביטים למחצית השנייה של 2019 ול-2020", אמרה.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE