אוניברסיטת הרווארד דירגה באופן עקבי את המועמדים האסייתים-אמריקאים נמוך יותר ממועמדים אחרים בגין תכונות אישיות כגון אישיות חיובית, חביבות, אומץ וחסד, כך על פי ניתוח של למעלה מ-160,000 רשומות סטודנטים שהוגשו ביום שישי על ידי קבוצה המייצגת סטודנטים אמריקאים אסייתים בתביעה נגד האוניברסיטה.
אמריקאים ממוצא אסיאתי השיגו יותר נקודות מאשר מועמדים של כל גזע אחר או קבוצה אתנית בנתוני קבלה כמו ציונים או פעילויות מחוץ לבית, כך מגלה הניתוח שהוזמן על ידי קבוצה המתנגדת לקריטריונים מבוססי גזע בקבלה. אבל הדירוג האישי של התלמידים הנמיך באופן משמעותי את סיכוייהם להתקבל, לפי ממצאי הניתוח.
מסמכי בית המשפט, שהוגשו בבית המשפט הפדרלי בבוסטון, הראו גם כי הרווארד ניהלה חקירה פנימית במדיניות הקבלה שלה ב -2013 ומצאה הטיה נגד מועמדים אסייתים-אמריקאים. אך האוניברסיטה מסתבר, מעולם לא פרסמה את הממצאים או פעלה לשנותם. הרווארד, אחת האוניברסיטאות המבוקשות והסלקטיביות ביותר במדינה, קיבלה רק 4.6 אחוזים מהמועמדים שלה השנה. עובדה זו עוררה עניין רב בתהליך הקבלה של האוניברסיטה. נציגיה נלחמים מלחמת חורמה במהלך החודשים האחרונים בכדי לשמור בסוד את המסמכים שלא נמסרו עד כה.
המסמכים התפרסמו במסגרת תביעה שהוגשה נגד הרווארד בגין אפלייה שיטתית נגד אמריקאים אסייתים, תוך הפרה של דיני זכויות האזרח. לפי התביעה של הסטודנטים להליך קבלה הוגן הרווארד נשענת על מכסות "איזון גזעי", דבר המוריד את מספרם של האסייתים-אמריקאים באופן מלאכותי, תוך קידום מועמדים לבנים פחות מוכשרים, שחורים והיספאנים, טוענים התובעים .
הדברים מתפרסמים בתקופה שבה נושאים של גזע, מוצא אתני, קבלה, בדיקה וגישה שווה לחינוך צפים בשלל בתי ספר ברחבי המדינה, החל מבתי ספר תיכוניים ציבוריים סלקטיביים כמו תיכון סטייווסאנט בניו יורק ועד מכללות פרטיות מובחרות. בתי ספר רבים של אייווי ליג, היו בעלי יחס דומה בין תלמידים אסייתים-אמריקאים, שחורים, לבנים והיספנים במשך שנים, למרות תנודות בשיעורי הקבלה, ועלו שאלות לגבי האופן שבו מגיעים למספרים אלו והאם הם מייצגים מכסות שלא נאמרו. הרווארד והקבוצה התובעת הציגו דעות שונות לגבי התפיסה המהווה תהליך קבלה הוגן.
"מתברר שהחשדות של אסייתים אמריקאים, סטודנטים ומועמדים, היו צודקים לאורך כל הדרך", מסרה הקבוצה, הקוראת לעצמה 'סטודנטים להרשמה הוגנת', במסמך שהגיש את הניתוח. "היום הרווארד עוסקת בסטריאוטיפים ואפליה, אותם אלו שהיו אמורים להצדיק מכסות של מועמדים יהודים בשנות העשרים והשלושים".
הרווארד, מצידה, טענה כי המגוון הוא חלק חשוב בבחירת התלמידים. האוניברסיטה יצאה נגד מייסד הקבוצה, אדוארד בלום, והציגה את פסק הדין פישר נגד אוניברסיטת טקסס באוסטין. בהחלטתו בשנת 2016, קבע בית המשפט העליון כי ניתן להשתמש בגזע כאחד הפרמטרים לשיקלול בעת הליך קבלה.
"ניתוח מקיף של הנתונים מוכיח כי קולג' הרווארד אינו מפלה לרעה את מועמדים מאף קבוצה, כולל אסיאתים אמריקאים, ששיעור הקבלה שלהם גדל ב-29 אחוזים בעשור האחרון", טענו נציגי המוסד היוקרתי. "ניתוח הנתונים שהציגו קבוצת הסטודנטים ובלום, מצייר תמונה לא מדוייקת באופן מסוכן של הליך הקבלה אצלנו, על ידי השמטת נתונים קריטיים וחלקי מידע".
לטענתם, ניתוח סטטיסטי לא יכול לכלול את הגורמים הבלתי מוחשיים הרבים הנכנסים לשיקולי הקבלה. כמו כן, טענו כי המומחה מטעם התובעים, פיטר ארקדיאקונו, כלכלן מאוניברסיטת דיוק, היטה את הנתונים לטובתו בכך שהציג מועדים עם נתונים חריגים כמו ספורטאים, ילדי סגל וכו'. בתגובה, טענו התובעים כי המומחה שלהם בדק את המועמדים הללו משום שרצה לבחון את השפעה טהורה של הדברים בהליך מבלי להתרשם מגורמים אחרים.
שני הצדדים הגישו את המסמכים וביקשו פסק דין מהיר. אם השופט יסרב לבקשות הללו, ככל הנראה, יקבע המשפט לאוקטובר. אם ההליך ימשיך לבית המשפט העליון, הדבר עלול לשנות עשרות שנים של מדיניות העדפה מתקנת במכללות ובאוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית.