הבנק המרכזי של אירופה הודיע ביום חמישי כי בסוף השנה תושלם תוכנית העידוד במסגרתה הוא מסייע ל-19 מדינות לקבל יורו בכדי להתאושש מהמשבר הפיננסי. נציגי הבנק אמרו לאחר ישיבת מועצת המנהלים בה 25 חברים, כי רכישות האג"ח של התוכנית יופחתו ל-15 מיליארד יורו (17.7 מיליארד דולר) בחודש, מאוקטובר. לאחר מכן הן ייפסקו לחלוטין.
כמו כן הוסיפו כי הריבית לא תעלה לפחות עד קיץ 2019. מהלך הבנק לקראת היציאה מגיע יום לאחר שרזרבה הפדרלית בארה"ב הוגדלה הריבית בפעם השניה השנה. הבנק המרכזי מבצע למעשה נסיגה מהתוכנית שהחלה במהלך המיתון הגדול בכדי לעזור לכלכלות להתאושש.
ההחלטה גם מצביעה על כך שהבנק המרכזי הירופאי אינו נרתע משאלות לגבי הממשלה הפופוליסטית החדשה באיטליה. הקואליציה בין התנועה הממסדית של חמשת הכוכבים לבין הליגה נגד ההגירה עלולה להביא להוצאות שעלולות להוביל את איטליה לגבולות היורו שלה ולגירעונות. כמו כן, כבר מספר פעמים המפלגות בדקו ושאלו בעצמן לגבי חברותה של איטליה בגוש היורו. שר האוצר האיטלקי, לעומת זאת, סייע בהרגעת הרוחות לאחרונה באומרו כי לארצו אין כוונה לעזוב הגוש.
לאחרונה רבים מתעניינים ברכישת אג"ח היות ונראה כי לרכישה טווח רחב של השפעות בשווקים ועל הכלכלה. הרכישות, שמכניסות כספים חדשים למערכת הפיננסית, גרמו לריבית עבור קשת של לווים, כמו ממשלות שונות, אך צמצמו את התשואה עבור החוסכים והקשו על מימון החיסכון הפנסיוני עקב תשואות נמוכות על השקעות בטוחות .
תוכנית העזרה של הבנק גם האמירה את מחירי ההשקעות של מניות ואיגרות חוב. כאשר הגירוי יסתיים, הוא יבוטל בשלב שמאפשרת לאחזקות האג"ח להשתלם לאורך שנים, ואז השקעות שמרניות יהפכו אטרקטיביות יותר. משימתו של הבנק המרכזי האירופאי היא לשמור על עליית המחירים בקצב יציב ומתון של פחות משני אחוזים בשנה. הוא הפעיל את התוכנית היות והאזור היה תקופה ארוכה תחת אינפלציה נמוכה מאוד.
האינפלציה התאוששה אבל הבנק חייב להיות מסוגל להראות כי האינפלציה תישאר בקנה אחד עם המטרה שלה גם לאחר סיום התוכנית. ריבית בנק ישראל לטווח קצר נותרה ברמה נמוכה של אפס, ושיעור הריבית על הפיקדונות מבנקים מסחריים נשאר ברמה של 0.4 אחוז. זהו עונש שמטרתו לדחוף את הבנקים להלוות את הכסף במקום להשאיר אותו בבנק המרכזי.