הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
הודו לא מצליחה למכור את אייר אינדיה בגלל התנאים המגבילים שהיא מציבה
חברת התעופה הלאומית, השקועה בחובות אדירים ומדממת כסף בקצב של מיליארד לשנה, מאיימת לקלקל להודו את הצמיחה הכלכלית, שהיא הסיכוי היחיד להרים מאות מיליונים מעוני מנוול. אבל התנאים שהיא מציבה - השארת 24% מהחברה בידיה, איסור על פיטורי עובדים ועל מיזוג החברה עם אחרת - מרתיעים את המחזרים האפשריים

הודו עלולה להיאלץ לוותר לגמרי על השליטה בחברת התעופה הלאומית שלה, אייר אינדיה, אם היא רוצה להציל אותה. נסיונה של ממשלת הודו למכור רק 76% ממניות החברה לא הצליח למשוך כל התעניינות מצד משקיעים. כעת ניצבת הודו בפני ברירה קשה: להמשיך להזרים מיליארדים בכספי מסים כדי להשאיר את החברה המפסידה באוויר, או להרשות לגורם מסחרי להשתלט עליה ואולי לפרק אותה למספר יחידות.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


17,000 עובדים ודלק שהולך ומתייקר (צילום: אייר אנד ספייס מגזין)



"במתכונתה הנוכחית, חברת התעופה אינה יכולה לשרוד ללא הזרמת כספי ממשלה", אמר ויידיאנתן קרישנמורטי, פרופסור למימון בבית הספר ההודי לעסקים, בראיון ל-CNN. "החברה תמשיך לדמם כסף", הוסיף. אייר אינדיה צפויה להפסיד כשני מיליארד דולר לאורך השנתיים הבאות, על פי המרכז לתעופה באסיה הפסיפית (CAPA). חברת התעופה הושארה בחיים בשנים האחרונות הודות לחילוץ ממשלתי בסך 4.5 מיליארד דולר ב-2012.

ראש הממשלה נארנדרה מודי מנסה להפריט את אייר אינדיה מזה יותר משנה על מנת לחסוך לממשלה מיליארדים, אולם תנאי המכירה הנוקשים של הממשל ההודי מרתיעים את הרוכשים הפוטנציאליים. התנאים הללו - שהמומחים תמימי-דעים כי הם חייבים להשתנות - כוללים השארת 24% מן המניות בידי הממשלה וכן איסור על הבעלים החדש לפטר עובדים או למזג את החברה באחרת.

הממשלה נראית מוכנה לרכך את עמדתה לפחות האחת הסוגיות. סובהש גארג, בכיר במשרד האוצר ההודי, אמר בראיון לאתר בלומברג כי הנתח של הממשלה בחברה יכול "להיבחן מחדש". הממשלה רוצה גם שהרוכש יקבל על עצמו חמישה מיליארד דולר מחובות אייר אינדיה, מתוך שבעה מיליארד כוללים. קרישנמורטי הציע כי הממשלה תשקול מכירה נפרדת של הנדל"ן שבבעלות אייר אינדיה בכדי להקטין את חוב החברה טרם מכירתה. "הקטנת החוב הופכת את המכירה למושכת יותר", אמר.


כדי למצוא חתן,צריך להתפשר. ר"מ הודו, נארנדרה מודי (צילום: אינדיאן אקספרס)



אם לא תמצא רוכש, תיאלץ ממשלת הודו להחליט כמה זמן תוכל להמשיך לתמוך בחברה. ההוצאות העצומות שבתשלום משכורתם של קרוב ל-17,000 עובדים והוצאות דלק גוברות עלולות לפגוע בצמיחה ההודית על ידי מניעת כספים מתוכניות ממשלה אחרות. הממשלה תעמוד בפני ברירה של קיצוץ בהוצאות או הגדלת הגירעון התקציבי.

אולם למרות כל בעיותיה, אייר אינדיה עדיין אחראית לכ-17% מכלל התעופה הבינלאומית בהודו, שצפויה להפוך לשוק התעופה השלישי בגודלו בעולם עד 2026. החברה הטיסה קרוב ל-19 מיליון נוסעים בשנה הקודמת. המומחים אומרים שאם תיאלץ הממשלה להמשיך להחזיק בחברה, היא חייבת לכל הפחות להפסיק לנסות לנהל אותו בעצמה. כרגע מנוהלת החברה על ידי מועצת פקידים תחת משרד התעופה ההודי. "על הממשלה לשכור כמנכ"ל מישהו מענף התעופה שיש לו ניסיון בשינוי מצבן של חברות תעופה חולות", אמר קרישנמורטי. "נהלו אותה כאילו היתה ישות לא-ממשלתית, עם התערבות מינימלית".

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE