יצרנית הרכב החשמלי, טסלה, הודיעה על קיצוץ של כתשעה אחוזים מכוח העבודה שלה, מה שיקטין את העסק הסולארי למגורים שרכשה לפני כשנתיים בעסקה של 2.6 מיליארד דולר, לפי שלושה מסמכים פנימיים של החברה ושבע עדויות עובדים.
הקיצוצים האחרונים לאגף שהיה פעם חברת SolarCity - חברת מכירות והתקנה שנוסדה על ידי שני בני דודיו של מנכ"ל טסלה, אילון מוסק, כוללים סגירת 12 מתקני התקנה, על פי מסמכי החברה הפנימיים, וכן סיום שותפות קמעונאית עם הום דיפו.
כ-60 מתקני התקנה נותרים פתוחים. מייל פנימי של החברה, שהגיע לידי רויטרס, טוען לסגירת 14 מתקנים, אך הרשימה כללה פחות. טסלה סירבה להגיב ולמסור אילו אתרים היא תכננה לסגור, כמה עובדים יאבדו את עבודתם או איזה אחוז מכוח העבודה בתחום הסולארי.
החברה מסרה כי הקיצוצים לצוות האנרגיה הכולל שלה תואמים להודעה הרישמית שפורסמה. "אנו ממשיכים לצפות שעסקי הסוללות ובעיקר הסוללות של טסלה יהיו בגודל זהה לזה של הרכב בטווח הארוך", השיבה החברה.
הסגירות התפעוליות, שלא דווחו קודם לכן, מעוררות שאלות חדשות בנוגע לכדאיותו של העסק הסולארי שפתחה טסלה, ולרציונליות של המיזוג שהיה בעברה. לפי המייל, המקומות בהם ייסגרו נקודות החברה הם קליפורניה, מרילנד, ניו ג 'רזי, טקסס, ניו יורק, ניו המפשייר, קונטיקט, אריזונה ודלאוור.
החברה גם פיטרה עשרות עובדי שירות לקוחות סולאריים במוקדים טלפוניים בנבאדה וביוטה, כך סיפרו עובדי טסלה לשעבר שעבודתם הופסקה לפני כשבוע. עובדים אלה ביקשו לדבר בעילום שם, מחשש ששיח עם התקשורת יפר את חבילות הפיטורים שקיבלו.
"היה קשה כמה ימים, אף אחד לא יכול להכחיש את זה", כתב מנהל טסלה במייל שנשלח לעובדי שירות הלקוחות זמן קצר לאחר שהוכרזו הקיצוצים. החברה עומדת בפני לחץ המשקיעים בכדי להפוך רווחית ללא צורך לנצל את וול סטריט להון נוסף.
המספר הכולל של הקיצוצים לכוח העבודה הסולארי נותר בלתי ברור. כמה אנשים במתקנים סגירת הועברו לאתרים אחרים. SolarCity העסיקה כ-15 אלף אנשים בסוף שנת 2015, אך קיצצה מאז אלפי עובדים. סיומה של שותפות הום דיפו, שאיפשרה מכירות סולאריות בכ-800 חנויות, הוא חלק מהמאמצים הגדולים של טסלה להפוך את המותג הסולארי שלה למותג היוקרתי שלה ולמכור באמצעות 90 מתוך 109 חנויותיה בארה"ב ובאתר שלה.
"לחנויות טסלה יש חלק מספר רוכשים הגדול ביותר לשטח, יותר מכל שטח קמעונאי במדינה", מסרה טסלה. אך אנליסטים שחקרו את התוכניות של טסלה לעסקים הסולאריים לאור הקיצוצים האחרונים, חושבים שמדובר בהתפארות לשווא. "למעשה, נראה כי אין להם אסטרטגיה למכירת אנרגיה סולארית", אמר פרנק ג'ילט, אנליסט בחברת פורסטר ריסרץ', והוסיף כי הרכישה של SolarCity נראית לא מוצלחת כרגע.
ברבעון הראשון של השנה, טסלה התקינה 76 מגה-וואט של מערכות סולאריות, זאת בהשוואה ל-600 מגה-וואט ברבעון הראשון של שנת 2016, כשהייתה השחקנית המובילה בתעשייה. בהכרזה על תוצאות רבעוניות בפברואר, אמרה טסלה כי הצמיחה בפריסות סולאריות תחודש בהמשך השנה.
המכירות הסולריות של טסלה יכולות לסכן גם את עתיד המיזם המשותף שלה עם פנסוניק. לטסלה יש הסכם עם מדינת ניו יורק המחייב את החברה להשקיע חמישה מיליארד דולרים בתוך 10 שנים. אם טסלה לא תעמוד בהתחייבות זו, ייתכן שהחברה תידרש לשלם עשרות מיליוני דולרים כעונש, והיא עלולה לאבד את נכסיה.
עם זאת, לטענת טסלה היא עומדת בהתחייבויותיה והוצאות המפעל שתכננה להקים. בחודש מרס, שופט דלאוור פסק נגד בקשת טסלה לדחות תביעה שהוגשה על ידי בעלי המניות של החברה על עסקת SolarCity. התביעה טענה כי דירקטוריון טסלה הפר את חובותיו לבעלי המניות באישור המיזוג.