מסקר שנערך לאחרונה עלה, כי למעלה מ-30 אחוז מהאמריקנים מנסים להימנע מאכילת גלוטן באופן פעיל. בשנים האחרונות, הפופולריות של דיאטות נטולות גלוטן נמצאת במגמת עליה. אך רבים תוהים מה הוא גלוטן והאם הוא רע בהכרח.
גלוטן הוא חלבון שנמצא במזונות שונים, כגון חיטה, שיפון ושעורה. בהמשך לכך הגלוטן נמצא במוצרי מזון רבים שרוב האנשים אוכלים מדי יום. ברוב המקרים אנשים מרגישים בסדר לאחר אכילת מוצרי מזון המכילים גלוטן. בהמשך לכך, עולות השאלות באשר למשהו שנמצא במוצרי מזון רבים כל כך ועד כמה הוא מזיק לבריאות.
ממחקרים מדעיים רבים ידוע, כי צריכת גלוטן אינה בריאה למי שסובל ממחלת הצליאק. המחלה נפוצה בקרב אחד מכל מאה אמריקנים, מי שסובל מהמחלה ואוכל גלוטן עלול לחוות תסמינים שונים, החל מכאבי בטן, דרך שלשולים ועצירות ועד לקיבה נפוחה. בהמשך לכך, חשוב להתייעץ ברופא על מנת להבין את מקור הבעיה ומהותה. הרופא יבצע בדיקות ובמקרים מסוימים יפנה לגסטרואנטרולוג.
במהלך העשור האחרון, נרשמת מגמת עליה במספר ההורים שמקפידים שילדיהם יצרכו תפריט נטול גלוטן. מספר מוצרי המזון נטולי הגלוטן הולך וגדל. למרות שמוצרים אלה מצוינים עבור החולים בצליאק, המידע השגוי על הגלוטן גרם לבלבול רב בקרב צרכנים.
בעוד שהוכח בבירור, כי החולים בצליאק חייבים להימנע מאכילת גלוטן, לא ברור אם מי שלא אובחנו כחולים אך מאמינים כי הם רגישים לגלוטן, משיגים איזה יתרון בריאותי בהימנעות ממנו. רוב הטענות באשר לחסרונות הבריאותיים של הגלוטן הופרכו או לא זכו להוכחות במחקרים מדעיים שנערכו בקפידה.
מחקר שנערך לאחרונה בקרב ספורטאים שנצמדו לדיאטה נטולת גלוטן, לא הציג יתרונות בביצועים האתלטיים. מחקרים רבים אחרים, הראו, כי היתרונות שנתפשים כחלק מהתוצאות של ההימנעות מגלוטן נובעים, למעשה, מהימנעות מפחמימות אחרות.
למרות המלצות על הצמדות לדיאטה נטולת גלוטן עבור החולים בצליאק, הימנעות מגלוטן במקרים בהם אין בעיה רפואית, עלולה לגרום לחוסר איזון מיותר ולמחסור בחומרים מזינים, במינרלים ובוויטמינים, שיכולים להשפיע לרעה על הבריאות.
בנוסף, דיאטה נטולת גלוטן נחשבת ליקרה יותר מאשר דיאטות רגילות.
על מנת להחליט באשר להצמדות לדיאטה נטולת גלוטן מומלץ להיוועץ ברופא מקצועי, לפני שמבצעים שינויים בתפריט. במקרים רבים, המלצות שניתנות על ידי אנשים ללא הכשרה רפואית עלולות להוביל להתנהלות על פי מידע שגוי ולטעויות.