הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
ממשל טראמפ יטיל הגבלות קשות על השקעה סינית בטכנולוגיה אמריקאית "משמעותית מבחינה תעשייתית"
הממשל ממשיך בצעדי מלחמת סחר, והפעם ניסיון למנוע גישה סינית לטכנולוגיה אמריקאית מתקדמת באמצעות השקעות. סין הכריזה על שאיפתה להפוך למובילה עולמית בתחומי האוויר-חלל, הרובוטיקה והרכב עד 2025. אלא שהשקעות סיניות בארה"ב כבר פחתו השנה ב-90% בזכות צעדים שקטים יותר, אז בשביל מה "הכרזת מלחמה"?

ממשל טראמפ צפוי להכריז השבוע על צעדים תקיפים נגד השקעות סיניות בטכנולוגיות מפתח בארה"ב. הצעד צפוי להחריף את המתחים ביחסי הסחר המתדרדרים בין שתי המדינות. ההגבלות המתוכננות על השקעות סיניות ב"טכנולוגיה משמעותית מבחינה תעשייתית" מונעת בעיקר מחשש אמריקאי מפני "מייד אין צ'יינה 2025", תוכניתה הרב-שנתית של בייג'ינג לשיפור תעשיות כמו רובוטיקה, מכוניות חשמליות ותעשיות אוויר-חלל, במטרה להפוך למובילה עולמית בתחומים אלה.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


מהלומה נוספת בקרב המתפתח (אילוסטרציה: NPR)



בין הכללים החדשים, על פי מקור בבית הלבן ששוחח עם רשת CNN - איסור על חברה בבעלות סינית של 25% או יותר לרכוש חברות העוסקות בטכנולוגיה שהבית הלבן קובע כי היא משמעותית. בין התעשיות ה"משמעותיות" הללו ייכללו מגזרי האוויר-חלל, רובוטיקה ורכב.

הממשל עובד גם על כללי יצוא חדשים שיאסרו על מכירת הטכנולוגיות הללו לסין. על האיסורים החדשים דווח לראשונה אמש באתר הוול סטריט ג'ורנל. הבית הלבן אמר בעבר כי פרטי הגבלות ההשקעה, כמו גם "בקרת יצוא מורחבת" שתגביל רכישת טכנולוגיה אמריקאית בידי סין, יוכרזו עד ה-30 בחודש זה. גם בלי ההגבלות החדשות, אגב, ההשקעה הסינית בארה"ב פחתה השנה ב-92%.

ההגבלות הללו הן חלק מן המהלך הכולל של טראמפ נגד בייג'ינג בשל התנהלות האחרונה בנושאי סחר, במסגרתו גם הוטלו מכסי מגן על יבוא בסך 50 מיליארד דולר, עליהם הוכרז בתחילת החודש. בייג'ינג נדרה להטיל מכסים בהיקף שווה בתגובה למכסים של טראמפ, מתוכם ייכנס הגל הראשון לתוקף בשישה ביולי.


אחת התעשיות "המשמעותיות תעשייתית" היא רובוטיקה (צילום: Shutterstock.com)



ממשל טראמפ טוען כי שורת הצעדים בזו באה בתגובה לגניבת קניין רוחני אמריקאי בידי סין והלחץ בפניו ניצבות חברות אמריקאיות למסור את הטכנולוגיה שלהן לחברות סיניות אם ברצונן לעשות עסקים במדינה. בכירים סינים דחו את הטענות האמריקאיות פעמים רבות, והאשמיו את וושינגטון בצעדים פרוטקציוניסטיים חד-צדדיים.

בוול סטריט ג'ורנל דווח כי ההגבלות עשויות לחול גם על השקעה מצד חברות שפחות מ-25% בבעלות סינית, "אם יקבע הממשל כי המשקיעים הסינים עלולים להשיג את הטכנולוגיה באמצעות מושבים בדירקטוריון, הסכמי רישוי או אמצעים אחרים". גופי תעשייה בארה"ב יקבלו הזדמנות להביע את דעתם על התוכנית לפני שתיושם. כדי להעביר את התקנות החדשות, ישתמש הממשל ככל הנראה בסמכויותיו על פי "חוק סמכות החירום הכלכלית הבינלאומית" מ-1977, המעניק לנשיא את הכוח לנקוט בצעדים מסוימים נגד מדינה אחרת בזמן "חירום לאומי".

אולם כאמור, צעדים אחרים של ממשל טראמפ (בקרה מחמירה יותר של הוועדה להשקעות זרות) כבר הפחיתו את ההשקעות הסיניות בארה"ב במידה דרמטית (צניחה של 90% בחמשת חודשי 2018 הראשונים, בהשוואה לאותה תקופה אשתקד).

כך למשל נחסמה השתלטות אנט פייננשיאל, חברת-בת של עליבאבא, על מאניגראם על ידי ועדת ההשקעות. וסמכויתיה של ועדת ההשקעות הזרות עומדות לגדול במידה משמעותית באמצעות חקיקה הזוכה לתמיכה דו-מפלגתית, כך שלא ברור מדוע זקוק הנשיא גם ל"הכרזת מלחמה" רשמית.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE