הממשלה הסינית הודיעה היום (רביעי) כי היא תנקוט "בצעדים קשים" נגד האיום של ארצות הברית להרחיב את שורת המכסים שהוטלו על תוצרתה על עוד אלפי מוצרים. כך נוסף לו עוד גפרור לסכסוך הכלכלי הבוער בין שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם.
בייג'ינג לא מסרה עוד פרטים, אך החשש הוא כי היא תנסה לפגוע בתעשיית הרכב האמריקנית, ברשתות הקמעוניות ובגופים אחרים שרואים בסין שוק אדיר למוצריהם. החשש נובע מכך שסין לא תוכל להגיב רק בהעלאת עוד מכסים, משום שהייבוא של מוצרים אמריקניים לשטחה גדול יותר מהייצוא שלה לארצות הברית.
הסכסוך על מדיניות הטכנולוגיה הסינית מאיימת לקרר את הצמיחה הגלובלית בעולם. היא החלה מתלונה של וושינגטון ולפיה בייג'ינג גונבת טכנולוגיה, או לוחצת על חברות למסור אותה. החשש בוושינגטון הוא שסין תעקוף את המעצמה הגדולה במערב בתחום הרובוטיקה ובתחומים אחרים ותדיח את ארצות הברית מהעליונות התעשייתית שהיא נהנית ממנה כיום.
סיבוב אפשרי נוסף של העלאת מכסי מגן הוכרז אתמול על ידי נציגי סחר אמריקניים, והוא צפוי להביא להטלת מכסים על מוצרים בשווי 200 מיליארד דולר. האיום של ממשל טראמפ בא ארבעה ימים לאחר שהוא הטיל מכסי מגן בגובה של 25% על מוצרים סיניים בשווי של 34 מיליארד דולר. בייג'ינג הגיבה בצעד דומה.
לטענת וושינגטון, רובם של המוצרים שעליהם הוטלו מכסי המגן הם סחורות תעשייתיות שמקבלות סובסידיות או תמיכה לא-הוגנת אחרת מבייג'ינג.
נציג הסחר של ארה"ב, רוברט לייטהייזר, אמר כי מכסי המגן, בשיעור 10%, באו בתגובה למה שכינה "הנקמנות של סין וסירובה לשנות את התנהלותה". הוא הוסיף כי "זוהי תגובה נאותה תחת סמכות סעיף 301 להשיג את חיסול המדיניות התעשייתית המזיקה של סין".
למעלה מ-6,031 מוצרים ייפגעו מן מכסי המגן האלה, בכללם פירות וירקות, פירות-ים, דגנים, טבק, מראות למכוניות ואזעקות רכב ובית.
יו"ר ועדת הכספים של הסנאט, אורין האץ' (רפובליקני מיוטה), הגיב להודעה באכזבה. "על אף שתמכתי במאמצים הממוקדים של הממשל להיאבק במדיניות העברת הטכנולוגיה של סין, ההודעה היום נראית פזיזה ואינה גישה ממוקדת", אמר האץ' בהודעה. "לא נוכל לעצום עיניים נוכח מנהגי הסחר המרקנטליסטיים של סין, אולם פעולה זו אינה מתקרבת לכדי אסטרטגיה שתעניק לממשל מנוף במו"מ עם סין, ובו-בזמן תשמור על בריאותו ושגשוגו ארוכי-הטווח של המשק האמריקאי".