הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
ארה"ב פתחה בעוד מלחמת סחר, נגד אחת המדינות העניות בעולם
חשבתם פעם מה קורה לבגדים המשומשים שאתם תורמים לצדקה? ובכן, חלק מהם ממוחזרים וחלק הופכים כמו שהם (אחרי כביסה) לחלק בלתי נפרד מן המלתחה של אוכלוסיות שלמות בעולם. ומה קורה כשאחת המדינות העניות בעולם אומרת "תודה דוד סם על החולצות, אבל אנחנו רוצים ללמוד לייצר כאלה לבד"? הדוד דונלד לא מרוצה

בגדים משומשים שנתרמו בידי אמריקאים הציתו מלחמת סחר בין המדינה העשירה בעולם - ארצות הברית של אמריקה - לאחת העניות שבהן, רואנדה האפריקאית. הסיבה לסכסוך העלום - בוודאי בהשוואה להתנגחות האמריקאית בנושאי סחר בסין, באיחוד האירופי, ובשכנותיה קנדה ומקסיקו - היא הגדלה דרמטית של המכס הרואנדי על בגדים משומשים, מ-0.25 דולר לקילוגרם ל-2.50 דולר לקילו. המכס, שהוטל כבר ב-2016, נועד לעודד את תעשיית הטקסטיל במדינה, שעודנה נושאת צלקות ממלחמת אזרחים איומה ורוויית רצח-עם לפני 24 שנים. אבל את ממשל טראמפ זה לא מעניין, והוא הגיב כהרגלו בכל הקנים.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


ערימת בגדים יד2 - רובם מאמריקה - בשוק של קיגאלי בירת רואנדה  (צילום: CNN)



בגדים משומשים, הנתרמים כצדקה, הם חלק בלתי נפרד מן המלתחה של רוב תושבי רואנדה כבר עשרות שנים. אולם תפוצתם הרבה והחיבה המקומית אליהם היוו מכשול לפיתוח תעשיית הביגוד המקומית. נשיא המדינה פול קגאמה אמר כי המכסים נועדו לחזק את היצרנים המקומיים ולמנוע מארצו להפוך ל"אתר אשפה" לבגדים אמריקאיים משומשים. הוא מציע לאסור כליל את היבוא עד 2019.

ההגבלות התאחדות החומרים המשניים והטקסטיל הממוחזר, המייצגת חברות המוכרות ביגוד משומש וממוחזר, הגישה תלונה לארה"ב ב-2017, בטענה כי חסמי הסחר הללו מסכנים אלפי משרות אמריקאיות. לאחר שסקר את הנושא, משרד נציג הסחר של ארה"ב הזהיר במרץ שישעה חלק מן ההטבות מהן נהנתה רואנדה תחת חוק הצמיחה וההזדמנות לאפריקה (AGOA), המאפשר למדינות מאפריקה שמדרום לסהרה לייצא לארה"ב ללא מכסים. כך לדוגמא תאבד רואנדה את זכותה לייצא ביגוד פטור ממכס לשוק האמריקאי.

"קביעת הנשיא מדגישה את מחויבותו לאכוף את חוקי הסחור שלנו ולהבטיח הגינות ביחסי הסחר שלנו", אמר סגן נציג הסחר האמריקאי סי.ג'יי. מאהוני עוד במרץ, בהתייחסו לנושא. רואנדה, שקיבלה אולטימטום להסיר את המכסים המוגדלים תוך 60 יום, סירבה לזוז מעמדתה.


לא רוצה שארצו תהיה אתר אשפה. נשיא רואנדה הנצחי פול קגאמה (צילום: ועידת מחוקקי אפריקה המזרחית)



מבקרי הצעד האמריקאי אומרים שהממשל הגזים בתגובתו למכס על ביגוד משומש, המשפיעה על 17 מיליון דולר בלבד ביצוא אמריקאי ומכה במדינה שבה השכר השנתי הממוצע הוא כ-700 דולר. רוזה וויטאקר, לשעבר בכירה במערך הסחר הפדרלי שעבדה על נושאי אפריקה תחת הנשיאים קלינטון ובוש הבן, אמרה כי ממשל טראמפ פעל מתוך "תחושה מעוותת של אמריקה-תחילה".

"ממשל טראמפ עושה מחווה סמלית במקום הצהרה בעלת משקל", אמרה. "אני מבינה מצבים שבהם אמריקה נכנסת למאבק סחר, אבל הופתעתי שיש לנו זמן לעוד אחת עם רוואנדה. אנחנו מדברים על כמות סחר קטנה כל-כך". ממשלת רואנדה הבטיחה לפצות את היבואנים על המכסים האמריקאיים שייחשפו להם בשל העימות.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE