כשיצא מפגישת הפסגה שלו בחודש שעבר עם רודן צפון קוריאה, קים ג'ונג און, הכריז הנשיא טראמפ בגאווה כי תם האיום הגרעיני והבליסטי מצד צפון קוריאה, וכי אחד העימותים הסבוכים ביותר בזירה העולמית "נפתר ברובו". אולם בשבועות שחלפו מאז נתקלים צוותי המו"מ של ארה"ב בהתנגדות נוקשה מצד מקביליהם מצפון קוריאה, המיומנים באמנות השיהוי והערפול.
מאז הפסגה ההיסטורית, אומרים דיפלומטים אמריקאים, הצפון קוריאנים ביטלו פגישות, דרשו יותר כסף מכפי שסוכם ולא שמרו על קשר בסיסי, על אף שיחסי המשטר שפעם נודע בהסתגרותו מול סין והשכנה דרום קוריאה עולים ופורחים. בינתיים, מתקן לניסוי מנועי טילים, שטראמפ הצהיר שהושג סיכום כי יושמד, עומד על תילו ללא פגע, ובכירי מודיעין בארה"ב אומרים כי פיונגיאנג עובדת להסתיר חלק מתוכניתה הגרעינית.
היעדר ההתקדמות המיידית, אף שנחזתה מראש בידי כמעט כל המומחים, מתסכלת את הנשיא. הוא זועם על עוזריו בחדרי-חדרים, אפילו בעודו מתפאר בהישגי הפסגה. "השיחות מתנהלות והן מתקדמות היטב", אמר טראמפ לכתבים לפני כשבוע.
"טראמפ חטף מנה גדושה של סגנון המיקוח של צפון קוריאה, דבר שתמיד קשה לאמריקאים להבין", אמר דויאון קים, מומחה לקוריאה במרכז לביטחון אמריקאי חדש. על פי כחצי תריסר מקורות בבית הלבן, שדיברו עם הוושינגטון פוסט ו-CNN בנושא, טראמפ מבקש מעוזריו עדכונים יומיים על המגעים עם פיונגיאנג, והוא להוט להביא הישג ממשי שיצדיק לפחות בחלקן את ההצהרות המפוצצות שהשמיע בעקבות הפסגה.
העניין העז של טראמפ בנושא מציב באור הזרקורים את שר החוץ החדש שלו מייק פומפאו, שניסה להוציא ויתורים ממקבילו במו"מ, קים יונג צ'ול, לשעבר ראש שירותי המודיעין של צפון קוריאה הנתפש בעיני ממשל טראמפ כבלתי מתפשר וחסר יכולת לשאת ולתת מעבר להוראות המפורשות ביותר ממנהיגו.
נקודת השפל מנקודת המבט האמריקאית הגיעה בביקורו השלישי של פומפאו בפיונגיאנג, כששר החוץ האמריקאי לחץ על בכירי צפון קוריאה באשר לתוכניתם להחזרת שרידי לוחמים אמריקאים שנהרגו במלחמת קוריאה. הנושא נדון במספר פגישות קודמות ונחשב בעיני האמריקאים כדרך קלה לפיונגיאנג להוכיח את רצינות כוונותיה.
אולם כשפומפאו הגיע, הצפון קוריאנים התעקשו שעדיין אינם מוכנים להתחייב לתוכנית ספציפית. הדבר הכעיס את האמריקאים, שהיו תחת לחץ לממש את הצהרתו הנחפזת של טראמפ מה-20 ביוני לפיה צפון קוריאה כבר "שלחה חזרה" את שרידיהם של 200 לוחמים. בנוסף בוטלה פגישתו המתוכננת של פומפאו עם קים ג'ונג און, והצפון-קוריאנים טענו שמעולם לא נועדה להיערך.
נכון להיום העניין עדיין נדון (אם כי השבוע הסכימו הצדדים לחדש את חיפושי השטח המשותפים אחר גופות הנעדרים), ועל התקדמות בתחום הפירוק הגרעיני אין בכלל מה לדבר בשלב זה - צפון קוריאה רואה אותו כקשור ישירות להסרת המטרייה הגרעינית וכל התמיכה הצבאית של ארה"ב בדרום קוריאה.
המומחה דויאון קים חושש שהנשיא טראמפ יאבד סבלנות "עם אורכם ומורכבותם של מגעים עם צפון קוריאה, ופשוט ינטוש ויחזור לשקול ברצינות את האופציה הצבאית". דויאון מדגיש כי "השגת הסכם גרעיני לוקחת זמן, ויישומה יהיה קשה עוד יותר".