ממשל טראמפ חייב להגיב לתביעה שהוגשה בידי 18 מדינות, נפת קולומביה (של וושינגטון הבירה) וארגוני חברה אזרחית בנוגע לתוכניתה לשאול את משיבי טופס מפקד האוכלוסין לשנת 2020 האם הם אזרחי ארה"ב. כך קבע היום (חמישי) השופט הפדרלי של הנפה הדרומית של ניו יורק, ג'סי פורמן, במנהטן.
השופט פורמן קבע בהחלטתו כי בעוד לשר המסחר ווילבור רוס יש את הסמכות להוסיף את השאלה, אשר נכללה במפקד לפני שנת 1960, ייתכן שהוא השתמש בה באופן לא תקין. דובר של משרד המסחר אמר היום בהצהרה כי המשרד "מרוצה מכך שבית המשפט מצא כי לשר רוס יש סמכות רחבה בנוגע למפקד", וכי המשרד "בטוח" שינצח בסופו של דבר בתיק.
"ההחלטה היום היא ניצחון גדול לתושבי ניו יורק ולכל אדם ברחבי האומה שאכפת לו ממפקד מדויק והוגן", מסרה התובעת הכללית של ניו יורק, ברברה אנדרווד, בהודעה רשמית. אנדרווד וניו יורק הובילו את המדינות בתביעה. המדינות, הערים והארגונים המבקשים לחסום את הכללת השאלה במפקד אמרו כי היא עלולה להוביל לספירת-חסר במדינות בעלות אוכלוסיית מהגרים גדולה, דבר שיפגע בייצוגן הפוליטי ובגישתן לתקציבים פדרליים.
לדבריהם, "רמת חרדה חסרת תקדים בקהילות מהגרים" תחת ממשל טראמפ, נשיא שנדר להילחם בהגירה בלתי חוקית, עלולה להרתיע תושבים שאינם אזרחים מלהיענות למפקד. משרד המסחר אמר במרץ כי רוס החליט להוסיף את שאלת האזרחות בעקבות בקשת משרד המשפטים, על מנת להיטיב לאכוף את חוקי ההצבעה הפדרליים.
פורמן אמר בהחלטתו היום כי יש ראיות לכך שהסיבה המוצהרת של רוס היא "תואנה" בלבד. המפקד, שקיומו מחויב על פי החוקה, נערך אחת לעשר שנים ונועד לספור כל תושב-קבע בארה"ב. המפקד משמש לקביעת חלוקתם של מיליארדי דולרים בתקציבים פדרליים לקהילות מקומיות, ואת חלוקת המושבים בבית הנבחרים בין המדינות.
לכל המדינות השותפות לתביעה יש תובעים כלליים דמוקרטיים, ולערים המעורבות יש ראשי עיר דמוקרטיים. אולם גם ועידת ראשי הערים של ארה"ב, ארגון דו-מפלגתי, נמנית על התובעים. ארגוני זכויות מהגרים טוענים כי השאלה מפרה את החוקה וכי היא מוּנעת על ידי איבה להיספאנים ומהגרים אחרים. פורמן טען כי הטענה "סבירה" לאור הצהרותיו הפומביות הפוגעניות של טראמפ בנוגע למהגרים, ובכלל זה אמירה המתייחסת ל"אנשים האלה ממדינות חור-חרא".