ויטמין D נחשב למרכיב יסודי שתומך בכמה תהליכים פיזיולוגיים, כגון ספיגה והסדרה של סידן, מגנזיום ופוספט; הקשחה, צמיחה ובנייה מחדש של עצמות; גדילה ובנייה מחדש של תאים בגוף; תפקוד מערכת החיסון; תפקוד העצבים והשרירים ועוד.
מעט מזונות מכילים ויטמין D, מה שגורם לרבים ליטול אותו בצורת תוסף מזון. למרות שזה נדיר, שימוש ארוך טווח בתוספי מזון עלול לגרום לתופעות לוואי שליליות. נכון להיום, אין הסכמה מקובלת וקבועה על הכמות ההכרחית של ויטמין D לבריאות טובה. ההמלצה היומית תלויה בגורמים בודדים, כגון גיל, מין ומצב בריאותי. אנשים רבים מקבלים כמות מספקת של ויטמין D כתוצאה מהחשיפה לשמש.
ישנן מספר תופעות לוואי שעלולות להיווצר כתוצאה משימוש ארוך טווח בתוספי ויטמין D. הנטייה היא למדוד את רמת הוויטמין כך שעמוד ביחס של 20 ננוגרם לכל מיליליטר של דם. אם רמת הוויטמין עולה מעל ל-50 ננוגרם, עלול להיווצר סיכון לתופעות לוואי שליליות.
עם זאת, רוב המחקרים מציינים, כי הרף בו הופך הוויטמין לרעיל נע בין 200 ל-240 ננוגרם. על מנת להגיע לרמה כזו יש ליטול בין 10,000 ל-40,000 יחידות של ויטמין ליום.
רוב תופעות הלוואי המשמעותיות הקשורות להרעלת ויטמין D, קשורות בהיפרקלמציה. מדובר על עודף סידן בדם. זה קורה כאשר רמת הסידן עומדת על יותר מ-10,4000 ננוגרם של סידן למיליליטר דם. רמה גבוהה של ויטמין D יכולה לקדם גם שחרור של סידן מהעצמות אל תוך זרם הדם. כמות גבוהה של סידן בדם עלולה להוביל למגוון סיבוכים ותסמינים בריאותיים. חלק מהסיבוכים כולל, גם אבדן תיאבון, שלשולים ועצירות, בלבול וחוסר התמצאות, בחילות והקאות, כאבי שרירים, כאבי ראש מתמשכים, עצבנות וחרדה, תשישות בלתי מוסברת, חולשה בשרירים, תחושת צימאון מוגברת, הפרעות בקצב הלב, פגיעה ברפלקסים, טעם מתכתי בפה ולחץ דם גבוה.
בין תופעות הלוואי השליליות, שצריכת יתר של ויטמין D יכולה ליצור, גם נזק לכליות, דופק לב לא סדיר והתקף לב, עצמות שבירות וכאבי עצמות, התייבשות, בעיות בלבלב ונזקי ריאות.