בעידן בו אפליקציות מסוגלות לקחת מדדים וגוגל מציג אינסוף מאמרים רפואיים מתוכם ניתן ללמוד על כל מצב רפואי באשר הוא, אין מנוס מהשינויים שיוצרת הטכנולוגיה בענף הרפואה. אך האם רובוטים יכולים להחליף רופאים?
אם חברות לפיתוח אמצעים טכנולוגיים יפעלו נכון, נראה כי מערכות בינה מלאכותית יוכלו לאבחן מחלות על ידי ניתוח נתונים רפואיים. מצב כזה מעלה את השאלה, האם סוג מסוים של טכנולוגיה יכול לפעול בדיוק כמו רופא אנושי.
מחקר חדש, שבוצע במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), מצא כי רופאים אנושיים מספקים ממד שבינה מלאכותית לא יכולה לספק. בינה מלאכותית לא יכולה לשכפל את האינטואיציה האנושית של הרופאים.
מניתוח הערות כתובות של רופאים על מטופלים ביחידה לטיפול נמרץ, מצאו החוקרים, כי האינטואיציות האנושיות של הרופאים באשר למצבו של חולה מסוים מילאו תפקיד משמעותי בקבלת החלטות באשר למספר בדיקות אליהם הופנה המטופל.
לדעת החוקרים, מעבר לרשימת הסימפטומים שנוצרו כתוצאה ממצב בריאותי מסוים, הרופאים מספקים נדבך נוסף שמכונה לא יכולה לספק. מדובר על אינטואיציה אנושית, שמשחקת תפקיד משמעותי יותר במהלך הימים הראשונים בהם שוהה המטופל בבית החולים, כאשר מידת החשיפה לרופאים נמוכה מאשר זו שבימים שלאחר מכן.
האינטואיציה הזו נובעת מניסיון שצוברים רופאים במהלך דרכם, בדומה לאימהות שדי להן במבט אחד על מנת לדעת שילדיהם עשו משהו שאינו כשורה. אין קשר למרכיב מיסטי. אלא שמדובר בניסיון רב כל כך עם אותו ילד.
החוקרים גילו עוד, כי גם כאשר הרופאים חשים פסימיים יותר באשר למצבו של המטופל, הם הפנו אותו ליותר בדיקות, אך רק עד לנקודה מסוימת. אם הם חשו פסימיים מאוד באשר למצב המטופל, הם הפנו לפחות בדיקות.