הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
חשוד בפשעי מלחמה במהלך השואה גורש לגרמניה: "לא הייתי מקבל ויזה אם לא הייתי משקר"
פאקיוו פאליג' חשוד שהיה שומר חמוש במחנה ריכוז בפולין בשנת 1943, ימי הפיתרון הסופי. הגירוש נעשה לאחר משא ומתן עם גרמניה, לאחר שבמשך שנים אף מדינה לא הסכימה לקבל אותו

פאקיוו פאליג', בן 95 מניו יורק, החשוד בפשעי מלחמה נאציים במהלך מלחמת העולם השניה והשואה, הוסגר היום (שלישי) לגרמניה. כך הודיע הבית הלבן. 


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


היינריך הימלר לוחץ את ידיהם של שומרים חדשים במחנה הריכוז טוורניקי, בתמונה משנת 1943


פאליג' נחקר לפני 25 שנים על מעשיו בשואה. במהלך חקירתו הודה פאליג' כי הוא שיקר כשנכנס לארצות הברית וטען כי בזמן המלחמה הוא היה חקלאי ועובד במפעל.

במשך שנים רבות חי פאליג' בארצות הברית ועבד כשרטט, עד שפרש לגמלאות. לפני קרוב לשלושה עשורים נפתחה חקירה בעניינו, כאשר החוקרים מצאו את השם שלו במסמכים נאציים ישנים, ושומר אחר לשעבר במחנה הריכוז ציין כי פאליג' חי "איפשהו באמריקה".

פאליג' אמר לחוקרי משרד המשפטים שבאו לביתו בשנת 1993: "לא הייתי מקבל ויזה אם הייתי אומר את האמת. כולם שיקרו".

בשנת 2003 נטל ממנו בית משפט את מעמד האזרח בגין "השתתפות במעשים נגד אזרחים יהודים" כשהיה שומר חמוש במחנה טרווניקי, היה מחנה ריכוז ומחנה אימון של האס אס. מחנה טרווניקי שכן 40 ק"מ דרומית-מזרחית ללובלין שבפולין.

שנה לאחר מכן, הורו הרשויות לגרש אותו.


פאקיוו פאליג', היום


למרות זאת, מכיוון שגרמניה, פולין, אוקראינה ומדינות אחרות סירבו לקבל אותו, הוא המשיך לגור בבית קטן מלבנים אדומות בקווינס, יחד עם אשתו מרתה, 86. הנוכחות המתמשכת שלו העלתה את זעמה של הקהילה היהודית במקום, והובילה לכמה מחאות ולסיסמאות כגון "השכן שלך נאצי!".

על פי נתוני משרד המשפטים, פאליג' שירת בטרווניקי בשנת 1943, אותה שנה שבה נאספו מהמחנה 6,000 בני אדם ונשלחו למותם. במהלך החקירה הודה פאליג' ששירת בטוורניקי, אך הכחיש את מעורבותו בפשעי מלחמה.

בחודש ספטמבר האחרון, 29 חברי משלחת הקונגרס של ניו יורק חתמו על מכתב למשרד המשפטים בדרישה שמשרד החוץ ישלים את הגירוש של פאליג'. השגריר בגרמניה, ריצ'רד גרנל, הפך את הנושא לראשון במעלה מהרגע שנחת בברלין.

הגירוש בא כשבועיים לאחר משא ומתן דיפלומטי. לדברי הבית הלבן, הנשיא דונלד טראמפ תמך במהלך. "במהלך המשא ומתן, הנשיא טראמפ הבטיח שהגירוש של פאליג' לגרמניה יתקדם", נמסר.


פאליג' בשנת 1957


משרדי הפנים והמשפטים של גרמניה, וגם לשכתה של קנצלרית גרמניה מרקל לא הגיבו על הסגרתו של פאליג', ולא ברור מה יעשה איתו כעת. בעבר, אמרו גורמי התביעה בגרמניה כי לדעתם אין מספיק ראיות כדי להאשים אותו בפשעי מלחמה.

בשנת 2009 הסכימה גרמניה לקבל לידיה את ג'ון דמיאניוק, עובד בתעשיית הרכב באוהיו שהואשם גם הוא ששימש כשומר נאצי. הגירוש של פאליג' הוא הראשון שנעשה מאז אותם ימים. בשנת 2011 הורשע דמיאניוק בסיוע לרציחתם של יותר מ-28 אלף בני אדם. הוא הגיש ערעור, אך לפני שבית המשפט הספיק לדון בעניינו, דמיאניוק מת והוא בן 91.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE